Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar.
Yani amniyon sıvısı azalmışsa bebeğin bu anne adayının günde sıvı tüketimini 2 katına artırması ile çoğunlukla yerine konamaz veya amniyon sıvısı fazla ise anne adayına "sıvı tüketimini azalt", zaten öyle bir şey demeyiz de, dediğimiz zaman da bu amniyon sıvısının miktarını etkilemez.
Banu Çiftçi. Anne karnında bebeğin etrafını saran, içinde yüzdüğü sıvıya “amniyon sıvısı”, “bebeğin suyu” denir. Amniyon sıvısı gebeliğin başlarında, annenin kanının sıvı kısmından süzülerek yapılır. 12. Haftadan sonra ise bebeğin hücreler arası sıvısı, cildinden dışarı çıkarak, bu suyu yapar.
İlgili 27 soru bulundu
Dolayısıyla bebeğin suyu azaldığında bebek yeteri kadar idrar yapmıyor olabilir bu da bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olduğu ve bebeğin rahim içinde streste olduğunu gösterir. Plasentanın yeterli düzeyde olmaması durumlarında gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği söz konusudur.
Bebeğin suyunun azaldığından şüphe edilen durumlar, suyunuzun gelmiş olması ihtimali, bebeğin hareketlerinin azalmış olması ve, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden küçük olmasıdır.
Amniyon sıvı akıntı gibi koyu, kıvamlı değil, su gibi akışkandır. Rengi açık sarı ya da ıhlamur çayı gibidir. çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmaz. Bu nedenle aksırma, öksürme gibi nedenle olan idrar kaçırmaya benzemez.
Böyle bir durum başka birşeyle karıştırılamaz ve hamile kadının suyunun geldiğini anlamaması olanaksızdır. İkinci şekilde ise amniyon kesesindeki yırtık çok küçüktür ve amniyon sıvısı azar azar gelir ve hamilelikte sık karşılaşılan vajinal akıntı ya da idrar kaçırma ile karıştırılabilir.
Gebeliğin 36. haftasında bebeğin baş popo mesafesi neredeyse 33 santimetreye ulaşmıştır. Baş topuk mesafesi ise ortalama olarak 46,8 santimetredir. Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır.
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimine de neden olabilir.
Bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvısı her 3 saatte bir kendini yenilemektedir. Yetersiz su alımına bağlı dehidrasyon durumunda amniyon sıvısının miktarı azalabilir.
Doğumdan hemen sonra ortalama 5-6 kg kaybedebilirsiniz. Doğumdan kısa süre sonra da vücutta tutulan suyu da kaybederek yaklaşık 1-2 kilo daha vücudunuzdan kaybolacaktır. Son olarak rahminiz normale döner ve bir süre sonra egzersizlere başlayarak eski kilonuzu ulaşabilirsiniz.
Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde kan basıncı düzenler ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmeye imkan verir. Havuç suyunun iyi geldiği diğer bir durum ise cinselliktir.
37. gebelik haftasından önce su gelmesi erken su gelmesi olarak tanımlanır. Genellikle 24-32. Gebelik haftaları arasında oluşur. Erken su gelmesinin en sık nedeni rahim içinin mikrop kapmasıdır.
Sıvının miktarı bebeğin kilosunun artması ile birlikte yükselir. Yedinci gebelik haftasında 20 ml olan sıvı miktarı, 30. – 32. haftalar arasında tepe noktası olan 1 litreye ulaşır. Sonrasında 38. haftaya kadar biraz azalır 800 ml olarak doğuma kadar sabit kalır.
Bir doğum belirtisi olarak suyun gelmesi, yavaş bir sızıntı gibi damlayarak ya da çok nadiren de olsa şiddetli şekilde fışkırarak gelebilir. Bu durumda kolaylıkla suyunun geldiğini anlayabilirsin. Suyun geldiği sırada giysilerin, oturduğun yer veya yatağın ıslanabilir.
Doğum sırasında yırtılması beklenen amniyon kesesindeki zarların, erken dönemde yırtılmaya başlaması sonucunda akan amniyon sıvısı 'suyun gelmesi' olayıdır. Anne adaylarının su olarak gördüğü şey, aslında amniyon sıvısıdır.
Gebelik sırasında bebeğinizi enfeksiyonlara karşı koruyucu görevi gören mukusun dışarı atılması, sancılar ve kasılmalar doğumun habercisidir. 37.-41. Haftalarda suyun gelmesi normal olmakla birlikte bu belirtiler her kadında farklı şekilde ortaya çıkabilir.
Açılmanın olup olmadı kimi kadında hissedilirken kimi kadında hissedilmeyebilir. Tam doğum esnasında suyun gelmesi gibi belirtilerle doğumun başladığı anlaşılır. bundan önce annenin açılmalarını kontrol etmesi en hazırlıklı olmasını sağlayan süreçtir. Bunu doktorunuza ya da steril eldiven takarak da yapabilirsiniz.
Eğer suyunuz doğum eylemi başlamadan önce gelirse, buna ''membranların doğum önce yırtılması'denir. Suyunuz geldiğinde vajinada bir ıslaklık hissi, vajinadan küçük veya büyük miktarlarda sıvı akışının olması veya daha bariz şekilde şeffaf ya da açık sarı bir sıvının akışının görülmesi deneyimlenebilir.
Özellikle daha önce doğum yapmış kadınlarda rahim ağzında 2-3 cm lik açıklık olabilir ve kadın bu açıklıkla günler-haftalarca dolaşabilir. Nişan denilen kanla karışık sıvının gelmesi doğumun 24 saat içinde başlayacağının habercisidir.
Gebelikte su çokluğu rahim duvarının gerilmesine neden olarak erken doğumun başlamasına neden olabilir. Yine karnın aşırı büyümesine bağlı olarak annede karın ağrısı, hassasiyet, nefes darlığı gibi sıkıntılar oluşturabilir. Plasentanın erken ayrılması (plasenta dekolmanı) riski artmıştır.
Bebeğin içinde bulunduğu suda azalma olduğunda, bebeğe plasantadan yeterli kan akımı geçişi olmadığında veya büyüme geriliklerinde bebek hareketleri azalabilir.
Suyunuz geldiyse ve duş almak istiyorsanız, yapabilirsiniz. Sadece vajinaya sıvı veya herhangi bir nesne girmemesine dikkat etmelisiniz, çünkü amniyotik sıvıyı içeren kese bebeğinizi enfeksiyondan koruyan bir zardır. Vajinanızdan gelen sıvıyı toplamanıza yardımcı olacak bir havlu, bez veya ped kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri