Ancak bu durum hastalıkların çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Yeraltından çıkan su 100 dereceyi bulabilir, ancak bizim girebileceğimiz sıcaklık genelde 36 – 38 derece arasındadır. Bu sıcaklığı termal oteller ayarlamaktadır.
Kaplıca suyunun ideal sıcaklığı insan vücudunun ortalama sıcaklığı olan 36°C baz alınarak hesaplanmış bir aralık. Yapılan araştırmalar banyo kürü olacak kaplıca suyunun sıcaklığının 38°C-42°C aralığında olması gerektiğini gösteriyor.
Termal Hamamda Su Kaç Derecedir? Kaynağından çıkan termal sular çok yüksek sıcaklıklara sahip olabilir. Bu bakımdan termal suların insan kullanımına uygun bir sıcaklıkla sunulması oldukça önemlidir. Söz konusu termal hamamlar olduğunda su sıcaklığı 38 ve 42 derece arasında değişir.
Termal otellerin su sıcaklıkları bulundukları bölgeye ve konuma göre değişiklik göstermektedir. Afyon Gazlıgöl Başaranlar Termal otelin termal su sıcaklığı kuyu çıkış 62 derecedir. Misafirlerin hizmetine 38-42 derece arasında verilmektedir.
Termal havuzlarda kullanılan sular yeraltından doğal olarak 40-100 derece arasında değişiklik göstermektedir. Termal havuzlarda kullanılan sular vücut sıcaklığına yakın derecede sıcak sulardır.
İlgili 25 soru bulundu
Bu söylem kesinlikle yanlıştır. Genel olarak kaplıca suyu sıcaklığının ideal derecesi 36 – 38 derece arasındadır. Su sıcaklığında kesinlikle 45 derecenin üzerine çıkılmamaladır.
Termal kaplıca suları yer altıdan gelen doğal kaynaklardır. Yer altında oluşan mevsimsel değişimler de termal suyun içerisinde bulunan minerallere yansır ve termal suyu daha şifalı hale getirir. Bu yüzdende özellikle rahatsızlıklara fayda bulmak için ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde tercih edilmelidir.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
•Termal suyun kalitesini belirleyen etkenlerden biri suyun sıcaklığıdır. İnsan vücudunun ortalama sıcaklığı 36 derecedir. Termal su bulunan kaplıca ve havuzların ideal su sıcaklığı 40 ila 44 derece aralığındadır.
Söz konusu şifalı termal sular olduğunda merak edilen en önemli sorulardan biri de termal suda ne kadar kalınmalı sorusu oluyor. Uzmanlar bu konuyla ilgili olarak termal sudan terleme başladıktan 5 dakika sonra çıkılması gerektiğini, bunun da ortalama 20 dakika olduğunu söylüyor.
Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız. Hemen duşa girerseniz termal suyun şifasından yararlanma oranınız azalacak.
Termal havuzlarda yüzme ve hareket yapılması önerilmemektedir. Özellikle 36 derece üzeri olan termal havuzlar da yüzülmemelidir.
Genellikle yaz aylarında soğuk banyo kullanılır. Sıcak banyo: Sıcak banyo 40 dereceye ulaşıp ve bu sıcaklığın üzerine çıkan banyo suyuna denilir. Genellikle; hamamlarda bu yüksek sıcaklıkta ki suyla banyo yapılır.
Termal Otelde Ne Giyilir? Termal tatil köyünde konakladığınız süreçte mayo, bikini, havlu ve bornoza ihtiyacınız olur. Günün büyük bir bölümünü şifalı sulardan oluşan havuz, sauna, hamam gibi alanlarda geçirilen tesiste günlük kıyafetlere fazla ihtiyaç duyulmaz.
Kaplıca Kürü en az 15 en fazla 24 banyodur. Kaplıca suyuna en fazla 36-38 C giriniz. İlk hafta günde 1 defa ikinci hafta günde 2 defa giriniz. Banyoda kalma süresi 10 dakikadan başlayarak en fazla 20 dakikaya çıkartınız.
Spor havuzlarında 24 °C sıcaklık tamamen yeterli olarak görülürken, serbest havuzlarda 28 °C, çocuk havuzlarında ise 32 °C sıcaklık gereklidir. Ayrıca suyun buharlaşması sonucu vücudun ısı kaybını azaltabilmek için yüzme havuzunun hava sıcaklığı 2 ila 4 °C havuz suyu sıcaklığının üzerinde olması gerekmektedir.
Termal kaplıca suyunu kullandıktan hemen sonra duş almak doğru değildir. Kaplıca suyundan çıktıktan sonra yarım saat kadar dinlendikten sonra duş alınmalıdır. Kaplıca suyundan hemen sonra duş almak termal sudan faydalanma oranını azaltmaktadır.
Kasların ve eklemlerin rahatlamasını sağlayan bu alanlar depresyon ve anksiyete gibi sorunlara sahip bireylerin daha iyi hissetmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra termal havuz kullanımı kan basıncını düzenlemekte ve astım, bronşit gibi fiziksel hastalıklara faydalı gelmektedir.
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı termal kaplıca havuzlarında baş dışarıda bırakılarak vücut suya sokulmalıdır.
Termal banyo sırasında hoplanmaz, zıplanmaz, suya dalınmaz, yüzülmez. Genellikle omuz hizasında ya da göğüs hizasında, bazen uzman kaplıca doktorunun ön görmesi ile göbek, kalça hizasında yarım banyo şeklinde yapılır. Çocuk ve yaşlılar için 38 derecenin üzerindeki banyo sıcaklığı uygun değildir.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
İtalya'nın en yüksek tirajlı “HuffingtonPost” gazetesi de Bursa'nın termal kaynaklarını Avrupa'nın en iyi 12 termal turizm merkezleri arasında gösterdi. Kaplıcalar diyarı olarak her bölgeden turist akınına uğrayan Yalova, Türkiye'nin en bilinen ve en çok ziyaret edilen kaplıca tesislerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri