Ülkemiz ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu, Vize Serbestisi Yol Haritası üzerinden yürütülmektedir.
Bu “mutluluk” 1978 yılına dek sürdü. O yılın sonu itibarıyla, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına (adı o zamanlar AET Olan) AB ülkeleri vize mecburiyeti getirdi. Bu mecburiyet, sayıları o zaman dokuz olan AB ülkeleri tarafından 1979 yılının ikinci yarısından itibaren yürürlüğe kondu.
Ancak unutmayalım, AET (ya da bugünkü adıyla AB) ülkeleri 1980 yılından itibaren Türk vatandaşlarına 1970'li yılların başlarında imzalanan Katma Protokolleri değil, Avrupa Konseyi bünyesinde 1957'de imzalanan serbest dolaşım anlaşmasını askıya alarak vize uygulaması başlattılar.
Vize uygulama duyurusu
Ankara o dönemde sağ-sol terörü ve koalisyon hükümetleriyle boğuşuyordu. Kısa süre sonra ne Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızdan ne de Ankara'dan cılız da olsa ciddi hiçbir tepki çıkmayınca, 9 Temmuz 1980 tarihinde Türklere vize uygulayacağını duyurdu.
Schengen ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan'dır.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye, Avusturya, Belçika, Hollanda, İspanya, Polonya ve Birleşik Krallık'a vize muafiyeti kararı aldı. Söz konusu kararın gerekçesinin, turizm potansiyeli, ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi olduğu açıklandı.
19. yüzyıl ortalarına (1860'lara) kadar dünya çapında demiryolu ulaşımının artması sebebiyle turizm fena halde patlamış; pasaport ve vize anlayışı sistematik şekilde günümüzdeki haline doğru evrilmeye başlamıştır.
Pasaport Kanunu 15 Temmuz 1950'de kabul edilmiştir (5682 sayılı kanun). Pasaport Kanunu'na göre Türkiye'ye giriş için 3 zorunluluk vardır: giriş kapılarından girme, pasaport veya onun yerine geçen bir belge bulundurma, vize (sadece yabancılar için).
Böylelikle Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, toplam 114 ülkeye vizesiz, kapıda vize alarak veya e-vize alarak seyahat edebilmektedirler. 148 ülke ise hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine vize uygulamazken 10 ülke kapıda vize vermektedir.
İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn AB üyesi olmamakla birlikte Schengen sistemine dâhildir. Ülkemiz ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ile eş zamanlı olarak başlatılan Vize Serbestisi Diyaloğu, Vize Serbestisi Yol Haritası üzerinden yürütülmektedir.
Türkiye'de Fas'a seyahat edecek olan kişiler eğer 90 günden daha az bir seyahat planlıyorlarsa vizeye gerek duymaz. Eğer 90 günden daha uzun bir ikamet ve seyahat olursa Fas vizesi almak gerekir.
90 gün. Aşağıdaki 82 ülkenin vatandaşları en fazla 90 gün süreli vizeden muaftırlar: Avrupa Birliği. Arnavutluk.
Türkiye adına bu başvuruyu, dönemin Demokrat Parti lideri ve Başbakanı Adnan Menderes yapmıştır. Menderes, bu başvuruyla, Türkiye'nin Avrupa'ya ilk adımı attığını ifade etmiştir.
AB pasaportuna sahip olan kişi Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahiptir. Aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinde istedikleri süre boyunca ikamet edebilirler.
Osmanlı klasik devrinde “yol hükmü” denilen belge türünün 19. yüzyıla gelindiğinde “mürur tezkiresi” adını aldığı, 1867 yılına gelindiğinde doğrudan pasaport işlemleri- ne yönelik çıkarılan nizamname ile modern anlamda pasaport uygulamasına geçildiği görülmektedir.
2023'ün başında Japonya 193 ülkeye vizesiz erişim ile en üst sırada yer alıyordu. Bu sayı şimdi 189 ülkeye düşerek Singapur'u birinci sıraya taşıdı. Güneydoğu Asya ülkesi son 10 yılda 25 ülkeye daha vizesiz erişim hakkı kazanarak sıralamada beş basamak yukarı çıktı.
Seyahat etmek isteyen kişi, gideceği ülkenin belirlediği prosedürleri yerine getirirse ve başvurusu resmi kurumlar tarafından kabul görürse vize alabilir. Vize işlemleri; evrak hazırlama, mülakat gibi süreçler içerebilir. Yurt dışı seyahati için vizeden önce bir pasaport edinilmesi gerekmektedir.
Yaygın kullanımının temellerini 1643-1715 yıllarında Fransa Kralı olan 14. Louis'nin attığı mühürlü mektuplar (pasaportlar), en başta üst düzey devlet yetkililerinin güvenli şekilde seyahat etmelerine olanak tanımış; daha sonra herkese yayılmıştır.
Bakanlar Kurulu 22.03.2017 tarihinde “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar”a dair aşağıdaki yasayı çıkarmış: Son üç takvim yılında (2019, 2020, 2021) yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan ihracat yapan firma temsilcilerine yeşil pasaport veriliyor.
18 yaşından 25 yaşına kadar eğitiminizin devam edeceği süre kadar öğrenci pasaportu çıkarabilirsiniz. 18 yaşındaysanız ve öğrenciliğiniz 6 yıl daha devam edeceği öğrenci belgenizle ispat edilmişse 6 yıllık pasaport çıkarmanız mümkün. Öğrenci olma süreniz 2 yıl ise o zaman 2 yıllık pasaport alabilirsiniz.
Ülkemizde ise pasaport ilk olarak, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1808'li yıllarda yurt dışı gezileri için II.Mahmut döneminde çıkarılmıştır.
-ABD'ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili tüm kişiler ABD vizesi başvurusu yapmak zorundadırlar.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Japonya ziyareti için pasaport, fotoğraf ve uygunluk belgesi ile vizesiz giriş yapabilirler. Ancak bu durum sadece 90 günü aşmayan seyahatler için geçerlidir. 90 günü aşan Japonya ziyaretleri için vize gerekmemektedir.
Dubai Türkiye'den Vize İstiyor mu? Birleşik Arap Emirlikleri, Umuma Mahsus Pasaport ve vize şartı koşmakta. Vize şartı, pasaportlara göre değişiklik gösteriyor. Gri, yeşil ya da siyah pasaportu bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 90 günlük seyahatleri için vizeden muaf tutuluyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri