Ahad hadis terimi önceden, sadece Hz Muhammed'in sözleri hakkında kullanılırken daha sonrasında tüm haberler için kullanılmaya başlanmıştır. Sadece bir kişi tarafından rivayet edilen hadisler "Ahad" olarak nitelendirilir. Söz konusu hadisler inanç veya ibadet ile ilgiliyse fıkıhta delil olarak kullanılamaz.
Âhâd haber, hadîs ilminde genel olarak Hz. Peygamber'in kavlî, fiilî ve takrîrî sünnetlerinin sözle ifadesi demek olan "hadîs" kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılır.
Peygamberin kendisi veya sahabeden adalet ve zabt sahibi kimseler vasıtasıyla, yine adalet ve zabt sahibi kimseler aracılığıyla rivayet edilen hadislerdir. Bazı hadis yazarları kendi külliyatlarına sahih ismini vermişlerdir.
“Bir, yegâne, bir tek” anlamına gelen ahadın, vahd (الوحد) veya vahde (الوحدة) kökünden türetilen vahad kelimesindeki vav harfinin hemzeye çevrilmesiyle ortaya çıkmış bir isim olduğu kabul edilir. Aynı kökten türemiş olan vâhid de aynı veya yakın anlamda olmak üzere Allah'ın isimleri arasında yer alır.
Âlimler hadisleri râvi sayısına göre mütevâtir ve âhâd olmak üzere iki kısma ayırmıştır. Mütevâtir, yalan üzerine ittifak etmesi mümkün olmayan çoğunluk tarafından rivâyet edilen hadis şeklinde tanımlanmıştır. Âhâd ise râvi sayısı mütevâtir seviyesine ulaşmayan hadistir.
İlgili 18 soru bulundu
Günümüzde genel kabul gören sahih hadis tanımı İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre hadisin sahih olabilmesi için, ravinin adalet ve zabt sahibi olması, senedin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
198/813) ile başlayan münker hadis tanımı, İbn Hacer'in (ö. 852/1449) “münker hadis: zayıf râvînin sıka râvîlere muhalif olarak rivâyet ettiği hadistir” şeklinde yaptığı tanımıyla son şeklini almıştır.
Bu tarihten itibaren önce Anadolu'da sonra İslam coğrafyasında yaygınlaşan Ahad ismi, İslami kaynakların bazılarında "Ehad" şeklinde geçer. İki kelime aynı anlama gelse de sadece Ahad, isim olarak kullanılır.
Osmanlı Türkçesi احد (ehad) sözcüğünden alıntıdır.
TDK'ya göre ise sahih kelimesi; gerçek, doğru, sağın, hakiki anlamlarına gelmektedir.
Metin itibarıyla hadisler, hadîs-i şerifler ve hadîs-i kutsîlerdir.
Bu tanımlar arasında günümüzde genel kabul göreni İbnu's-Salâh tarafından yapılmış olan tanımdır. Bu egemen tanıma göre bir hadisin sahih olabilmesi için, râvilerin adalet ve zabt sahibi olması, hadisin senedinin muttasıl olması ve rivayetin şâz ve muallel olmaması gerekir.
Hanbel 42972°, Malik 184 ve Darimi 291. Toplam 11.358 hadis.
Âhâd haberler kesin bilgi vermezler.
Gerekli bilgilerin bulunması halinde bile, sadece zan ve galip zan ifade ederler. Âhâd haberler, küfür ve iman konusunda delil olamazlar. Zira akîdeyi ilgilendiren bir konudaki deliller, zan ifade etmemelidirler. Akâid'te zan geçerli değildir.
Batıl bir sonuca ulaştıran bir şeyin kendisi de batıldır. O halde bu görüşün batıl olduğu sabit olduğu gibi akaidde ahad haberi delil olarak kabul etmenin gereği de ispatlanmış olmaktadır.
Tevatür veya mütevatir, Arapça kökenli bir kelime olan tevatür bir haberin ağızdan ağıza yayılması, yaygın söylenti. Dini metinlerde bir haberi, yalan olarak söylenmiş bir söz üzerine birleşmeleri mümkün olmayan ve her zaman kendilerine güvenilen kimselerin bildirmeleri.
Âhâd Sünnet, gerek Hz. Peygamber'den rivayet eden râvilerinin, gerekse sonraki tabakadaki râvilerinin sayısı, tevatür sayısının altında bulunan Sünnettir.
İmâm Şâfiî âhâd haberi “Peygamber'e (s.a.v.) veya ondan başka bir kişiye nispet edilmek üzere tek bir kişinin tek bir kişiden rivâyet ettiği haber” şeklinde tanımlamaktadır.18 Mezkûr tanıma göre âhâd haber, tüm tabakalarda tek bir râvinin rivâyet ettiği haber şeklinde anlaşılsa da aslında Şâfiî'nin burada haberin ...
Haber-i vâhid (haber-i âhâd) olan hadisler meşhur (müstefîz), azîz ve garîb şeklinde tasnif edilir. Meşhur, başlangıçta bir veya birkaç sahâbî tarafından rivayet edilip tâbiîn ve tebeu't-tâbiîn dönemlerinde özellikle fakihler arasında kabul gören haberdir.
Vahid kelimesinden türetilmiş olan Ehad, bir ve tek anlamına gelir. Ehadiyet kavramı ise din kültüründe ve tasavvufta önemli bir yer tutar. Esmaül Hüsna'daki 99 isimden biri olan El Ehad esması, Allah'ın bir ve tek olması demektir.
İhlas Suresi, Kur'an-ı Kerim'de yer alan yüz on ikinci suredir. "Kul hüvallahü ahad" sözleriyle başlarken, aynı zamanda bu isimle de bilinir. İhlas-ı Şerif olarak da adlandırılan İhlas Suresi, tevhid inancını tam anlamıyla yansıtmaktadır.
(Ey Resulüm, “Allah'ın nasıl bir varlık olduğunu bize açıkla” diyenlere) De ki: “O Allah, birdir. (Eşi, dengi, benzeri, şeriki, yardım edicisi, ihtiyaç hissettiği, öncesi, ölmesi, acizliği, eksikliği, bilgi yetersizliği ve beceriksizliği asla bulunmayan tek ve gerçek İlahtır.)”
Sözlükte “bırakılmış, terkedilmiş” anlamına gelen metrûk kelimesi, terim olarak “hadis uydurmamış olsa bile günlük hayatında yalan söylediği bilinen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasında kullanılmakta ve zayıf hadis çeşitlerinden biri olarak matrûh ile aynı anlamı taşımaktadır.
Bir hadîsin isnadına, metnine ya da hem isnad hem de metnine râvisî tarafından yapılan ilaveye idrâc ve bu şekilde rivayet edilen hadîslere de müdrec hadîs adı verilmektedir.
* Nevevî'nin tanımı ise şöyledir: “Muhtelifu'l-hadîs, zâhirî olarak mana açısından birbiriyle çelişkili iki hadîsin arasının bağdaştırılması veya ikisinden birinin tercih edilmesidir.” (Nevevî, 1985:90.) Nevevî, bu tanımıyla sanki iki hadîs arasındaki çelişkinin ancak zâhirî olmasını şart koşmuş gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri