Abayı yakmak deyimi de bir çobanın sevdiğini düşünürken aba denilen kıyafetin tutuştuğunu görmemesinden gelmektedir. Abayı Yakmak Ne Demektir? Abayı yakmak farkında olmadan birini severek ona tutulmak sürekli onu düşünmek demektir. Abayı yakmak aklı takılı kalmak ve aşık olmak anlamına gelmektedir.
Nihayet şeyh efendi, dumanı fark edip bu müridini ikaz ile yanmaktan kurtarıyor ve arkadaşları arasında mahcup olmasın diye onu diğerlerine "gerçek Hak âşıkı" olarak tanıtıyor. Şimdi argo lisanda kullanılan "abayı yakmak" deyimi, işte o hadisenin yadigârıdır.
Özellikle Türkçede yaygın kullanılan güzel deyimler içerisinde yer alır. Abayı Yakmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Sevdalanmak veya aşık olmak anlamlarına sahip olarak abayı yakmak deyimi ön plana çıkmaktadır. Bir kişiye çok fazla tutulmak ya da ona gönlünü vermek şeklinde değerlendirilir.
Abayı yakmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir kimseye gönlünü kaptırmak.
Abayı yakmak farkında olmadan birini severek ona tutulmak sürekli onu düşünmek demektir. Abayı yakmak aklı takılı kalmak ve aşık olmak anlamına gelmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
[1] Dikkate almamak, önemsiz görmek,ilgi duymamak. [2] Değer vermemek, umursamamak.
"İki dirhem bir çekirdek" deyimi, çok az miktardaki veya değerdeki şeyleri ifade etmek için kullanılır.
Örneğin, “Atı alan Üsküdar'ı geçti” sözü bugün yaygın bir deyim olarak kullanılmakla beraber “At alan Üsküdar'ı geçti, at almayan çukurunu açtı (eşti, kazdı).” atasözünden alınmış bir bölümüdür.
"İşi yokuşa sürmek" deyimi, bir işin veya sürecin bilerek veya bilmeyerek zorlaştırılması, karmaşık hale getirilmesi ya da geciktirilmesi anlamına gelir.
[1] Geçim sıkıntısı yaşamak. [2] Borçtan kurtulamamak. [3] Gelir gider dengesini düzene koyamamak.
"Cebi delik" deyimi, bir kişinin maddi kaynaklarını verimli kullanamadığını, parasının sürekli bir şekilde harcandığını veya birikim yapamadığını belirtmek için kullanılır.
Maymunlar, doğada çabuk hareket eden ve bir dalından diğerine atlayarak farklı meyveler arayan hayvanlar oldukları için, insanlarda sürekli farklı istekler peşinde koşan ve kararsız bir iştaha sahip olma durumunu tanımlamak için bu deyim mecazi olarak kullanılır.
Bu deyim, aynı zamanda, birinin hayatına kasten kötülük katmak veya onu felaket bir duruma sürüklemek gibi durumları ifade eder.
İki rahmetten (iyilikten) biri DEYİMİ AÇIKLAMASI
'çok acı çeken ağır hastalar için ya iyileşsin ya ölüp kurtulsun, böyle çekmesin' anlamında kullanılan iyi dilek sözü.
"Leke sürmek" deyimi, "leke sıçratmak" ile benzer bir anlam taşır ve genellikle bir kişinin itibarına, onuruna veya imajına zarar vermek için kullanılır. Bu deyim, bir kişinin toplum içindeki temiz veya olumlu algısının üzerine kötü bir şey atfederek, onun saygınlığını ve namusunu zedelemek anlamında kullanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kendini tutamamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Primatların kökenleri 80 ila 55 milyon yıl önce tropikal ormanların ağaçlarında yaşamaya adapte olmaya başlayana küçük kara memelilerinden gelir.
Büyüklüklerine göre maymunlar
Kuyruksuz 14–16 cm boyunda ve 120 gram ağırlığındadır. Bu tür Brezilya, Kolombiya ve Ekvador yağmur ormanlarındaki ağaç tepelerinde yaşamakta Mandril ise yaklaşık 1 m kadar büyüyebilirler ve yetişkinler 35 kg'a kadar çıkabilir. Maymunlar genellikle kuyrukları yardımıyla tırmanırlar.
Cüce Maymunu: Dünyada yaşayan en küçük maymun türüdür.
"Başının Etini Yemek" deyimi, Türkçede bir kişinin sürekli olarak başka bir kişiyi rahatsız etmesi, sık sık sorun çıkarması veya devamlı bir şekilde üzerine gitmesi anlamına gelir.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
"Damdan düşer gibi" deyimi, genellikle ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlar için kullanılır. Bu ifade, bir kişinin ya da olayın, hiç beklenmeyen bir anda ve sürpriz bir şekilde karşımıza çıkması durumunu anlatmakta kullanılır.
Kulak kabartmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çaktırmadan, belli etmemeye çalışarak dinlemek. “Dayanamayıp yanındakilerin konuşmalarına kulak kabarttı.”
Gözünde tütmek çok özlemek ya da hasret çekmek anlamlarına gelir. Gözlerin serap görmesi durumu için de gözünde tütmek deyiminin kullanılması mümkündür. Çünkü özlem kişilerde özlenenin hayaline sebep olmuştur ve bu nedenle de serap görmek anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri