750 yılında kurulan Abbasi Devleti kurucusu ve ilk halifesi Ebu'l-Abbas'tır. Abbasi Devleti'nin ikinci halifesi olan Mansur döneminde Bağdat başkent ilan edilmiş ve İslam dünyasının merkezi Bağdat olarak kabul edilmiştir.
Emeviler döneminde ise önemli bir askerî üs haline getirildi. İkinci Abbasi halifesi Mansur, 759 yılında Bağdat'ın ticari ve stratejik önemini fark etti ve şehri Abbasi devletinin başkenti yaptı.
Samarra, 836 yılında Halife Mutasım tarafından Abbâsî hizmetindeki Türk birlikleri için “ordugâh şehri” olarak kurdurulmuştur.
Avasım, Abbasiler Devleti zamanında özellikle Bizans Devleti sınırında kurulan şehirlerdir. Bu şehirlere Sultan Bekov Han ve genelde savaşçı özellikleri dikkate alınarak Türkler yerleştirilmiştir.
Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
İlgili 24 soru bulundu
Abbasi Devleti, Hz. Muhammed'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Ebul Abbas tarafından kurulmuştur. Abbasiler, 750 yılında Emevi yönetimine karşı ayaklanarak halifeliği ve iktidarı ele geçirmişlerdir. Kurulduğu tarihten itibaren 1258 yılına kadar Abbasiler, İslam dünyasının büyük bölümüne egemen olmuşlardır.
Hz. Muhammed'in amcası Abbas'ın soyunu devam ettiren kişiler tarafından kurulan Abbasi Devleti, Türk – İslam tarihinde oldukça önemli yeri olan bir hanedanlıktır. Abbasi Devleti, Hz.
Abbasilerin en meşhur hükümdarı olan halife Harun Reşid, bin 210 yıl önce bugün vefat etti. İslam dünyası dışında en fazla tanınan halifesi Harun Reşid Bizanslılara karşı zaferler kazanıp İslam'ın daha geniş topraklara yayılmasını sağladı.
Muhammed b. Ali'nin başlattığı Abbâsî davetinin başarılı bir ihtilâle dönüşmesinde pay sahibi olan kişi ise Ebû Müslim el-Horasanî'dir. 132/750 yılında kurulan Abbâsî Devleti'nin ilk halifesi Ebü'l-Abbâs es-Seffâh olmuştur.
Bir Arap kavmi olan Emeviler, İslamiyet'in gelişmesi ve yayılmasında önemli bir role sahip olmuşlardır. Çölün ortasına inşa ettikleri Elhamra Sarayı ile adını duyurmuş olan Emeviler, Hz. Muhammed Dönemi'nde başlayan ilmi gelişmeleri devam ettirmişlerdir.
Emevi Hanedanlığını yıkan Abbasiler, 508 yıl boyunca bölgenin en güçlü devletlerinden biri oldu. İlk Abbasi halifesi Ebu'l Abbas Seffah'tır. Mısır Seferine çıkan Yavuz Sultan Selim, Mekke ve Medine'yi fethetti. Böylece 1517 yılında halifelik Abbasi soyundan Osmanlı Devletine geçti.
Devlet içerisinde önemli konumlara geldiler. Abbasi halifeleri o kadar güveniyordu ki, Türklere ait bir şehir kurdu ve orayı da başkent yaptı. 📌 Kurulan bu şehrin adı Samarra'ydı.
Abbasi Devletinde Türklere Görev
Abbasi Halifesi Harun Reşid, muhafız birliğini Türklerden meydana getirmiştir. Bizans'tan gelebilecek tehditleri önlemek için merkezi Antakya olan Avasım eyaleti kurularak Türklerden oluşan askerî birlikler bu şehirlere yerleştirilmiştir.
750 yılında kurulan Abbasi Devleti kurucusu ve ilk halifesi Ebu'l-Abbas'tır. Abbasi Devleti'nin ikinci halifesi olan Mansur döneminde Bağdat başkent ilan edilmiş ve İslam dünyasının merkezi Bağdat olarak kabul edilmiştir.
Bağdat Irak'ın hem başkentidir hem de en büyük kentidir.
Muhammed b. Ali'nin başlattığı Abbâsî davetinin başarılı bir ihtilâle dönüşmesinde pay sahibi olan kişi ise Ebû Müslim el-Horasanî'dir. 132/750 yılında kurulan Abbâsî Devleti'nin ilk halifesi Ebü'l-Abbâs es-Seffâh olmuştur.
Emevi Devleti; İslam tarihinde Dört Halife Dönemi'nden sonra kurulmuş olan bir Arap İslam devletidir.
Abbasi Devleti'nin Türklere Karşı Tutumu
Abbasi Devleti'nin kurulmasıyla Türk- Arap mücadeleleri azalmıştır. Abbasilerin Çinliler ile yaptığı Talas Savaşı'nda Türkler Abbasilerin yanında olmuştur. Bu gelişme sonucu iki devlet arasında iyi ilişkiler kurulmuş, Türkler kitleler halinde İslam'ı kabul etmiştir.
Ebu'l Abbas'ın ardından ise yerine Ebu Cafer el-Mansur geçmiştir. Bu dönemde Bağdat şehri kurulmuş ve devletin başkenti Şam'dan Bağdat'a taşınmıştır. Mansur'un ardından sırasıyla Mehdi, Hadi ve Harun Reşid Abbasi halifesi olurken; Harun Reşid dönemi Abbasilerin en geniş sınırlarına ulaştığı dönem olmuştur.
Muhammed'in amcası olan Abbas bin Abdülmuttalib'in soyundan gelen Türk – İslam Devletine Abbasi Devleti adı verilmektedir. Bu devlet, 4 halife ve Emeviler sonrasında da halefilik sürecini sürdürmeye devam etmiş; daha sonra halifelik unvanını Fâtımî, Memlûk ve Osmanlı dönemi halifelerine devretmiştir.
Hz. Peygamber'in amcası Abbas'ın soyundan gelen ve 750-1258 yılları arasında hüküm süren hânedan.
Tolunoğulları (868 – 905)
Tolunoğlu Ahmet tarafından 868 yılında Mısır'da kurulmuştur. Mısır'da yaklaşık bin yıl sürecek Türk hâkimiyetini başlatmışlardır. Mısır'da kurulan ilk Türk devletidir. Abbasilere karşı kurulmuş olan bu devlet 905 yılında Abbasiler tarafından yıkılmıştır.
Bununla beraber mâbedin tamamen ortadan kaldırılmadığı, Mâverâünnehir'in fethi sırasında Tohâristan hâkimi Nîzek Tarhan'ın burada ibadet ettiğine dair verilen bilgilerden anlaşılmaktadır. Horasan Valisi Esed b. Abdullah el-Kasrî, 726'da Belh ve bu arada Nevbahar Mâbedi'nin tamir edilmesi görevini Bermek'e vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri