Bununla birlikte, bazı kişiler hala sigara içme alışkanlıklarını sürdürmektedir. Yolculuk sırasında, şoförler de dahil olmak üzere insanlar, sigara içme ihtiyacı hissedebilirler. Ancak, otobüste şoförün sigara içmesi, çeşitli riskler taşıdığından, genellikle yasaklanmıştır.
Arabada Sigara İçmek Yasak Mı? Hususi araçlarda sigara içmek 2013 yılında yeniden düzenlenen 4207 sayılı yasa ile cezai yaptırım altına alınmıştır. 2013 yılında yürürlüğe giren bu kanun maddesiyle araçlarda sigara içilmesi yasaklanmış ve idari para cezası kapsamına alınmıştır.
Toplu taşıma araçlarında(Taksi,Dolmuş,Halk Otobüsü) sigara içilmesi halinde; Kabahatler kanunun 39.maddesine göre ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. Eğer şikayet Zabıtaya yapılmış ise zabıta para cezası verir.
Buna rağmen gün içinde toplu taşıma araçlarını kullanan bazı sigara tiryakileri bu yasağa uymayarak sigara kullanmayan insanları rahatsız ediyor. "4207 sayılı yasa gereği topluma açık umumi yerlerde sigara içilmesi yasaktır. Bu kapsamda İETT duraklarında da sigara içilmesi yasaklanmıştır.
154'e veya 156'ya ihbar ediniz, başkalarını da tek elle kullandığı otobüsle tehlikeye atmasın. eğer 2 saat sigara içmediği için kaza yapacaksa ne diye şöför olmuş. 2 saat sigara içmediğinde bile kaza yapan bir şöför kimbilir başka ne sebeplerden kaza yapar.
İlgili 20 soru bulundu
Bununla birlikte, bazı kişiler hala sigara içme alışkanlıklarını sürdürmektedir. Yolculuk sırasında, şoförler de dahil olmak üzere insanlar, sigara içme ihtiyacı hissedebilirler. Ancak, otobüste şoförün sigara içmesi, çeşitli riskler taşıdığından, genellikle yasaklanmıştır.
Buna göre: İl Hıfzıssıhha Meclisi kararı ile “İl Tütün Kontrol Kurulu” oluşturulur ve tütün ürünleriyle mücadele bu kurulun koordinasyonu ile belirlenir. Kurulun sekreteryasını Sağlık Müdürlüğü yürütür. Kurulun ceza verme yetkisi olmayıp cezaların zamanında uygulanmasını kontrol eder (2).
Bu nedenle de arabada sigara içme yasağının sadece sürücü için geçerli olduğu zannedilmektedir. Oysa bu yasak, arabada bulunan herkes için geçerlidir. Dumansız hava sahası uygulamaları kapsamında, özel araçlarda sigara kullanmak yolcular için de yasaktır.
Hapishanelerde tutulan mahpuslar kendilerine verilen 3 öğün yemek ve koğuş aydınlatması dışında temizlik, giyim, sigara, çay gibi bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda.
1997 yılında necmettin erbakan'ın başbakanlığını yaptığı refahyol hükümeti'nce çıkarılan bir kanunla otobüslerde, uçaklarda ve bilumum toplu taşıma araçlarında sigara içimi yasaklandı.
VARAN, Ulusoy, Boss gibi bazı şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapan firmalar, yolcular gibi sürücülerin de kesinlikle sigara içmelerine izin vermiyor. Pamukkale ve Metro gibi firmalar ise, sürücülerin konsantrasyonunun bozulmaması için kısıtlı sayıda sigara içmelerine izin verebiliyor.
Türkiye'de araçta sigara içmek, dumansız hava sahası politikaları gereğince 4207 sayılı yasa ile 2013 yılından itibaren yasaklanmıştır. İçen kişilere para cezası uygulanmaktadır.
Our World in Data'nın belirlediği “dünyanın en çok sigara içen ülkeleri” tablosuna göre, Pasifik adası Nauru, listenin başında yer aldı.
Evet, araçlarımızda sigara içilmesi yasak.
Bu ceza da her yıl miktarı güncellenen trafik cezaları arasında yer alır. 2023 yılı için belirlenen arabada sigara içme cezası yaklaşık olarak 248,38 TL civarındadır.
Döşemenizi iyice süpürün, tüm külü ve tozu emer. Ardından, her kumaş yüzeyine karbonat serpin. Bu ince beyaz toz, kötü kokuları son derece iyi nötralize eder. Kapıları kapatın ve koku giderme işini yapması için karbonatı olabildiğince uzun süre bekletin – birkaç gün en iyisidir.
Hapishane pembe oda eş ziyareti, mahpusların genellikle resmi nikahlı eşleriyle belirli aralıklarla birkaç saat veya gün boyunca özel bir yerde yalnız kalabilmelerine ve cinsel ilişki kurabilmelerine imkan tanıyan özel bir ziyaret türüdür.
Gerekçe olarak, 'eşya yönetmeliğinde mont var ama kapşonlu mont yer almıyor. Kapşonlu mont, hükümlü ve tutukluların yüzünün tanınmasına engel olabileceği ve güvenlik açısından uygun değildir' gösteriliyor. Yönetmelikte belirtilen giyim eşyalarının hiçbirinin niteliğine dair bir hüküm yoktur.
Üstelik mevzuata göre koğuş içlerinde dahi sigara içilmesine izin verildiğinden, cezaevlerindeki herkes -gerçekte sigara içicisi olmasa bile- pasif sigara tiryakisidir. Bu da vahim bir hak ihlali ve sağlık sorunudur. Tutuklu ve hükümlülerin beslenebilmeleri için tahsis edilen iaşe bedeli 8.5 TL'dir.
Kişi suç konusu bu eşyayı kullanmak için getirdiğini iddia ediyorsa; Yargıtay içtahatlarına göre 20 kartona kadar kullanımı kabul ederken, 20 karton yani 200 adet ve üzeri sigaranın ise kaçakçılık suçuna girdiğini söylemektedir.
4207 sayılı kanun ile sigara yasağı şu şekilde belirtilmiştir: “Sürücü koltuğunda bulunan ve taksi hizmeti verenlerle beraber bütün toplu taşıma araçlarında tütün içermese bile, tütünü taklit eden bütün ürünler tütün ürünü olarak kabul edilmektedir” Bu da aslında sigara, nargile ve elektronik sigaranın da bu kapsam ...
1996 yılında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) uçuşlarda tütün mamüllerinin kullanılmasını yasakladı. Ancak yine de bazı hava yolu şirketleri tam olarak bu yasağa uymadı. Günümüzde ise tüm ticari uçuşlarda sigara içmek yasak.
Tütün ürünlerinin kullanılmasının ardından nikotinin bir kısmı vücudumuzda kalmaktadır. Tıbbi bazı testler insanların idrarında, kanında, tükürüklerinde, saçlarında ve tırnaklarında nikotini tespit edebilmektedir.
AVM'ler, tiyatro ve sinemalar, havaalanı ve otobüs terminali gibi yerlerin giriş kapıları önünde de artık sigara içilmesi engellenecek. Sağlık Bakanlığı AVM'ler, tiyatro ve sinemalar, havaalanı ve otobüs terminali gibi yerlerin giriş kapıları önünde sigara içilmesinin engellenmesi için Valiliklere genelge gönderdi.
''Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de hekimlerin yüzde 55'i, öğretmenlerin yüzde 60'ı sigara içiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri