Tanım. Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
Abbâsîler (Arapça: العبّاسيّون; al-'Abbāsīyūn), Emevî Hanedanı'ndan sonra başa gelerek İslam Devleti'nin yönetimini ve halifeliği beş asırdan daha uzun bir süre elinde tutan Müslüman Arap hanedanı.
Abbasi Devleti, Hz. Muhammed'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Ebul Abbas tarafından kurulmuştur. Abbasiler, 750 yılında Emevi yönetimine karşı ayaklanarak halifeliği ve iktidarı ele geçirmişlerdir.
Hz. Peygamber'in amcası Abbas'ın soyundan gelen ve 750-1258 yılları arasında hüküm süren hânedan.
Türk devletlerinden olan Tolunoğulları, Akşitler, Gazneliler gibi Selçuklu Hanedanı da Abbasiler'in resmi mezhebi olan Sünnilik aleyhinde bir cephe oluşturmaktan kaçındılar. Bu Türk devletlerin hükümdarları “Es-Sultân'ûl-Galib”, En-Nâsır'ed-Dîn”, Es-Sultân'ûl-Kâhir” gibi lâkaplar ile anılıyordu.
İlgili 25 soru bulundu
Abbasi Devletinde Türklere Görev
Abbasi Halifesi Harun Reşid, muhafız birliğini Türklerden meydana getirmiştir. Bizans'tan gelebilecek tehditleri önlemek için merkezi Antakya olan Avasım eyaleti kurularak Türklerden oluşan askerî birlikler bu şehirlere yerleştirilmiştir.
Öz. Türkler Abbasi ordusuna alınırken “köle, olarak alınmakla birlikte ilk Abbasi dönemi halifelerive özellikle de Halife Mu'tasım tarafından özel bir eğitimden geçirilerek orduyakazandırılmıştır.Halife Mu'tasım Türklere özel bir önem vermiştir. O, Türklerden oluşan büyük bir ordukurmuştur.
Emevi Devleti; İslam tarihinde Dört Halife Dönemi'nden sonra kurulmuş olan bir Arap İslam devletidir.
750 yılında kurulan Abbasi Devleti kurucusu ve ilk halifesi Ebu'l-Abbas'tır. Abbasi Devleti'nin ikinci halifesi olan Mansur döneminde Bağdat başkent ilan edilmiş ve İslam dünyasının merkezi Bağdat olarak kabul edilmiştir.
Bir Arap kavmi olan Emeviler, İslamiyet'in gelişmesi ve yayılmasında önemli bir role sahip olmuşlardır. Çölün ortasına inşa ettikleri Elhamra Sarayı ile adını duyurmuş olan Emeviler, Hz. Muhammed Dönemi'nde başlayan ilmi gelişmeleri devam ettirmişlerdir.
Abbasilerin en meşhur hükümdarı olan halife Harun Reşid, bin 210 yıl önce bugün vefat etti. İslam dünyası dışında en fazla tanınan halifesi Harun Reşid Bizanslılara karşı zaferler kazanıp İslam'ın daha geniş topraklara yayılmasını sağladı.
Mustasım Billâh (tam adı : Ebû Ahmed el-Mûsta`sım bi'l-Lâh `Abd'Allâh bin Mansûr el-Mûstensir,) (Arapça: أبو أحمد المستعصم بالله عبد الله بن منصور المستنصر; d. 1221, Bağdat - ö. 1258, Bağdat), 1242 - Şubat 1258 döneminde Abbasi Devleti'nin son hükümdarı ve Irak Abbasileri'nin 37. ve son halifesi.
Moğol İmparatorluğunun başkent Bağdat'ı işgal etmesinin arından Abbasi Devleti 1258 yılında yıkıldı.
Abbâsîler'de gelirlerin kaynağı, Emevîler'de olduğu gibi aynı ise de aralarındaki en önemli fark; Emevîler'in, Araplar ile Arap olmayanlar ve eski ihtida edenlerle yeni ihtida edenler arasında yaptığı ayırımın Abbâsîler tarafından yürürlükten kaldırılmasıdır.
DİNİ UYDURMACILIKTA EMEVİLER, ABBASİLER VE DİĞER TARİHİ SEBEPLER. Ne yazık ki bugün “İslam” diye ortaya konulan din, özellikle Emevi döneminden başlayarak, daha sonra Abbasiler döneminde sonuca ulaşan uydurma hareketinin ürettikleriyle karışmış bir yapı arz etmektedir.
İslam mezhebidir. Abbasileri şii tehlikesinden - BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ- kurtarmıştır.
Muhammed'in amcası olan Abbas bin Abdülmuttalib'in soyundan gelen Türk – İslam Devletine Abbasi Devleti adı verilmektedir. Bu devlet, 4 halife ve Emeviler sonrasında da halefilik sürecini sürdürmeye devam etmiş; daha sonra halifelik unvanını Fâtımî, Memlûk ve Osmanlı dönemi halifelerine devretmiştir.
Bununla beraber mâbedin tamamen ortadan kaldırılmadığı, Mâverâünnehir'in fethi sırasında Tohâristan hâkimi Nîzek Tarhan'ın burada ibadet ettiğine dair verilen bilgilerden anlaşılmaktadır. Horasan Valisi Esed b. Abdullah el-Kasrî, 726'da Belh ve bu arada Nevbahar Mâbedi'nin tamir edilmesi görevini Bermek'e vermiştir.
Mevali kelimesinin bir terim ya da bir kavram olarak kullanılma ise ilk İslam fetihlerinin ardından gerçekleşmiştir. Özellikle İranlılar, Türkler ve Berberilerin İslamiyet'i seçmelerinin ardından, Müslüman olan ve Arap olmayan bu unsurlar mevali kelimesi ile tanımlanmışlardır.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Kurucu unsur olan Araplar, kendilerine göre sonradan Müslüman olan farklı unsurları mevâlî olarak adlandırdılar. Arapların geleneksel kavramı olan “mevâlî” artık geniş halk kitlelerini ve farklı coğrafyaların insanları için kullanılan bir kavram haline geldi.
Lakin kendileri de Sünni olan Abbas hanedanı için en büyük aşağılanma, başka bir Şii fraksiyonu olan Büveyhiler'den geldi. Ali ibn Buya (891-949), 945'de Abbasi başkenti Bağdat'ı ele geçiren bu adsız İran merkezli Şii hanedanının kurucusuydu.
GİRİŞ: Abbâsîler (132-656/750-1258) en parlak zamanlarını kuruluş ve yükseliş dönemlerini içine alan ilk yüzyıllarında yaşamışlardır. Bunu söz konusu döne- min sonlarına doğru devlet merkezinin Bağdat'tan Sâmerrâ'ya nakledilmesiyle başlayan ve yaklaşık altmış yıl süren Sâmerrâ dönemi (221-279/836-892) ta- kip etmiştir.
Halife Kaim de bu ayrılıktan istifade edip Tuğrul Bey'i Bağdat'a davet etti. Tuğrul Bey Abbâsî halifesini Şiilerden kurtarmak için 1055'te Bağdat'a yaptığı seferde Büveyhoğulları ile savaştı ve onları ağır bir yenilgiye uğrattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri