Ulak, haberci anlamında kullanılan bir kelimeydi; bu iletişim ağırlıklı olarak devletler arasında kurulurdu. Söyleneni ya da yazılanı hızlı bir şekilde muhatabına iletmesi için görevlendirilen kişiler, bir dönemin en etkili haberleşme kanallarından biriydi. Ulakla haberleşmenin 7. yüzyılda başladığı rivayet edilir.
Kısaca değinilecek olduğunda tarihin uzandığı ilk zamanlardan itibaren sırasıyla mağara resimleri, heykeller, çivi yazıları, yazılı basım araçları, faks, fotoğraf, televizyon bilgisayar, internet ve akıllı telefonlar görsel iletişim araçları olarak kullanılmıştır/kullanımaktadır.
İlk insanın iletişimde kullandığı araçlar, doğada buldukları taşlar, ağaç parçaları ve kemikler gibi doğa tarafından işlenmiş (Erdoğan, 2011: 104) mad- delerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Bilinen en eski iletişim araçlarından olan ve kil tabletlere yazılan Piktograf yazı Sümerler tarafından M.Ö 3500 yılında keşfedilmişti. Daha sona Mısırlılar M.Ö. 2600 yıllarında Hiyeroglifi bulmuşlar ve bunu yaygınlaştırmışlardır. O dönemlerde Çin'de duman işareti de haberleşmek için kullanılmıştır.
İlk atalarımız da bütün canlı toplulukları gibi, birbiriyle etkileşim içindeydiler. 200 bin yıl önce, mutlaka mimikler ve jestlerle ve belki de evrilmekte / gelişmekte olan bir konuşma dili sistemi aracılığıyla iletişim kuruyorlardı.
İnsanlığın ilk çağlarında mağaralara çizdikleri resimlerden taş tabletlere yazılan yazılara, telgrafla kurulan iletişimden çevirmeli telefonla kurulan iletişime ve bilgisayarın daha sonra da internetin ortaya çıkmasıyla internetin sağladığı farklı mecralar sayesinde kurulan iletişime kadar değişen bir etkili iletişim ...
Özet İletişim kurma gereksinimi insanlığın ayrılmaz bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk insanların içinde yaşadığı doğa ile bütünleşip, yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, her doğasal etki ve iletiye içgü- düsel tepki gösterdikleri, doğa ile kendiliğinden oluşan bir iletişim kurdukları kabul edilmektedir.
Eski zamanlardaki uzak mesafe iletişim için ışık, dumanla haberleşme ve semafor gibi görsel sinyaller aracılığıyla kullanılırdı. Mesafeler arası iletişime geçişte ilk modern haberleşmedeyse borazan, davul veya ıslık gibi sesli mesaj araçlarıyla iletişim yaygındı.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
İlk defa Çin uygarlığı tarafından M.S. 593'te bulunan ve 15.yüzyılda Gutenberg'in icadı ile günümüzdekine benzer haline ulaşan matbaa ile iletişim kitlesel bir boyut kazanmıştır.
Mesaj ve haberlerin rivayet yoluyla, dilden dile, posta güvercinleriyle, dumanla ya da taş tabletlere yazılarak iletilebildiği dönemlerde ne mesaj uygulamaları vardı, ne konumumuzu bildiren GPS, ne de görüntülü konuşabileceğimiz bir teknoloji…
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir.
Baldini (2000) iletişim araçlarında temel olarak üç devrim ve dört kültürel dönemden bahseder; alfabenin gelişmesi ve yazının bulunması, Gutenberg Devrimi (Tipografik kültür) ve elektrik-elektronik devrim.
Posta güvercinleri ilk olarak Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Ulak ile haberleşme ise 3200'lü yıllarda ortaya çıkmış. Devlet tarafından belirlenen kişi mesajın karşı tarafa iletilmesini sağlıyordu. Gerek ülke içinde gerekse ülke dışına giderek mesajını bir şekilde iletmesi gerekmektedir.
İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir.
NASIL İLETİŞİM
Sözler, yüz yüze ilişkilerle ya da radyo, tv, cep telefonu gibi araçlarla iletilir. (b) İnsanlar yazı yazarlar. Yazılı sözler gazete, kitap, ilan tahtası, mektup, e-mail ile paylaşılır. (c) İnsanlar duygu, düşünce ve gözlemlerini; müzik, şiir, roman, resim, yontu v. b. sanat yapıtlarıyla, iletirler.
İnsanın ilk ataları bugünkü şempanzeler gibi ormanlarda yaşıyor ve ağaç, çalı ve ot yaprakları ile meyveleri yiyerek besleniyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri