Türk devletlerinden olan Tolunoğulları, Akşitler, Gazneliler gibi Selçuklu Hanedanı da Abbasiler'in resmi mezhebi olan Sünnilik aleyhinde bir cephe oluşturmaktan kaçındılar.
Lakin kendileri de Sünni olan Abbas hanedanı için en büyük aşağılanma, başka bir Şii fraksiyonu olan Büveyhiler'den geldi. Ali ibn Buya (891-949), 945'de Abbasi başkenti Bağdat'ı ele geçiren bu adsız İran merkezli Şii hanedanının kurucusuydu.
Abbasi Devleti, Hz. Muhammed'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Ebul Abbas tarafından kurulmuştur. Abbasiler, 750 yılında Emevi yönetimine karşı ayaklanarak halifeliği ve iktidarı ele geçirmişlerdir.
Abbâsîler, Abbâs bin Abdülmuttalib'in soyundan gelmektedirler. Peygamberin amcası ve ailenin en önemli ismi olan Hz. Abbâs İslam'ı kabilenin diğer üyelerine kıyasla daha geç bir dönemde kabul etmiştir.
Emevîlerin mezhebi tek bir hükümdarın mezhebiyle çelişir o da Ömer b. Abdülaziz'dir. Onun mezhebi Raşid halifelerin yoludur. Yani halife aynı zamanda dinin de imamıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Hz. Peygamber'in amcası Abbas'ın soyundan gelen ve 750-1258 yılları arasında hüküm süren hânedan.
Emevîler (Arapça: الأمويون, romanize: El-Umeviyyûn) ya da Emevîler Hilâfeti (Arapça: الخلافة الأموية, romanize: El-Hilâfetü'l-Umeviyye), Dört Halife Dönemi'nden (632-661) sonra kurulan Müslüman Arap devleti.
Emevîlerin yıkılmasından sonra yerine kurulan Abbasî Devleti zamanında gayri Arap unsurlar toplumda üstün bir statü kazanmışlardır. Türkler bu dönemde devlet yönetiminde ağırlıklarını hissettirmeye başlamışlar ve başta askerlik olmak üzere birçok alanda görevler alarak Abbasîler devrinde önem kazanmışlardır.
Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevi denilmiştir.” (Ocak, 1989, s.368).
GİRİŞ: Abbâsîler (132-656/750-1258) en parlak zamanlarını kuruluş ve yükseliş dönemlerini içine alan ilk yüzyıllarında yaşamışlardır. Bunu söz konusu döne- min sonlarına doğru devlet merkezinin Bağdat'tan Sâmerrâ'ya nakledilmesiyle başlayan ve yaklaşık altmış yıl süren Sâmerrâ dönemi (221-279/836-892) ta- kip etmiştir.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Türklerin yoğun olarak Müslüman olduğu bu dönemde Abbasi halifeleri Türklere özel ilgi duymuşlardır. Çünkü onlar askerî bakımdan önem arz ediyorlardı.
Abbasilerin en meşhur hükümdarı olan halife Harun Reşid, bin 210 yıl önce bugün vefat etti. İslam dünyası dışında en fazla tanınan halifesi Harun Reşid Bizanslılara karşı zaferler kazanıp İslam'ın daha geniş topraklara yayılmasını sağladı.
Osmanlı'nın Son Döneminde Kadı Yetiştiren Bir Okul: Medresetü'l-Kudât.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Mevâlî adı, İlk halifeler döneminde (632-661) Arap olmayan Müslümanların siyasi ve sosyal anlamda Kureyşliler'in hakimiyetindeki köleleri simgelemiştir. Mevâlî anlayışı Şiiliğin ilk yıllarındaki ayaklanmalarda etkili olmuştur. Emeviler döneminde ise etkileri artmıştır ve kapsamı genişlemiştir.
750 yılında kurulan Abbasi Devleti kurucusu ve ilk halifesi Ebu'l-Abbas'tır. Abbasi Devleti'nin ikinci halifesi olan Mansur döneminde Bağdat başkent ilan edilmiş ve İslam dünyasının merkezi Bağdat olarak kabul edilmiştir.
Gizemli bir şekilde ölen Hadi'nin hilafeti kısa sürdü ve yerine 786 yılında resmi veliaht olan Harun Reşid geçti. 20 yaşında halife olan Harun Reşid'in 23 sene kadar süren iktidarı Abbasiler'in en parlak dönemi olarak tarihe geçti.
Görülecektir ki, "hilafet bayrağı" denilen ve yeşil zemin üzerine kelime-i tevhid ibaresi yazılı olan bir veya üç hilalli sancakların peygamber dönemindekilerle hiçbir ilgisi yok. Bunlar yüzyıllar sonra icat edilmiş yöresel sancaklar. Dolayısıyla İslam dünyasını temsil etmekten de uzaklar.
Disiplinlerarasi Calismalar Dergisi, 37(2).Küçük, C. (1988). Abdülmecid Efendi Son Osmanlı Halifesi.
M~vali, İslam Tarihçileri nazarında Arap olmayan müslümanlara denir. Islam ~evletinin çocuklarından (vatandaşlarından) Arap olmayan herkes, eğer Islam'a sarılırsa mevali olur ve müslüman Arap kardeşiyle tam bir eşitlik üzerinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri