Giresun'un Alucra oğlak kebabı coğrafi işaretle taçlandı
Yaz aylarının başlamasıyla Alucra ilçemizde stantlarda yerini alan oğlak kebabı sonbahar aylarına kadar satışa sunulmaktadır. Alucra'nın yüksek yaylalarında yayılımı yapılan ve 8-9 aylık olan Oğlaklardan yapılan ve oldukça da lezzetli olan ilçemize özgü bu kebabın tadına bakmadan ilçemizden kimse ayrılmamalı.
Ekili tarımda en fazla, tahıl yer alır. Başlıca sebebi, yazın azlığı kuraklığıdır. Bunda, yörenin tabii su kaynakları bakımından çok yetersiz olması da etkendir. Sulanabilir alanlarda patates, fasulye, şeker pancarı, kara lahana tarımı yapılmaktadır.
ALUCRA'NIN TARİHÇESİ:
M.S.391 yılında Alucra Orta Asya'dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış, bölge 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır. 8. Yüzyılda ise Maveraünnehir 'den gelen Oğuz boylan Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleşmişlerdir.
İlgili 42 soru bulundu
I. Dünya Savaşı'nda Alucra'da bir cephe oluşturulmuş, cephe komutanı Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak karargahını bugünkü Fevzi Çakmak ile Yeşilyurt köyleri bölgesinde kurmuştur. Yeşilyurt köyü Kurbaba Dağı civarında şehitlik mevcuttur. Halkının tamamına yakını Türkmen/Çepnilerden oluşur.
Karargâh Allu (Günügüzel)´da, ordusu ise Zun (Boyluca)´da konaklar. Fatih Sultan Mehmet burada "alıç" ağacının çok olmasına binâen bu yerleşim yerinin adının Alucra (Alıç Memleketi) olmasını ister.
Karadeniz'in en meşhur tatlı çeşitleri arasından da Laz böreği, pepeçura, mısır tatlısı, kabak tatlısı, Giresun kadayıfı ve sütlacı saymadan geçemeyiz. Giresun yöresel yemeklerinin yanı sıra tatlılarını da denemeden geçmemelisiniz.
Her bütçeye uygun hediyelik eşyanın yer aldığı Giresun'da şehri simgeleyen eşyalar da bulunmaktadır. Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz.
Tel Kadayıf
Özellikle bayram günlerinde sıklıkla tercih edilen kadayıf, üzerine fındık dökülerek servis edilmektedir. Şerbet, antep fıstığı ve yufka ile hazırlanan kadayıf mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır.
ALUCRA'NIN COĞRAFİ KONUMU
Giresun İli'ne uzaklığı 131 km.dir. Denizden 1430 metre yükseklikte bir yayla ilçesidir. Alucra, doğuda Gümüşhane, güneyde Erzincan illerinin yanında, güneyde Çamoluk, batıda Şebinkarahisar, kuzeyde Yağlıdere ve Espiye ilçeleri ile sınırlıdır.
Şebinkarahisar ve Alucra'da, Tirebolu'nun köylerinde Çepniler çoğunluktadır. Tirebolu şehir merkezinde yaşayanlar, hangi kökenden olurlarsa olsunlar, bütün köylülere 'Çepni' derler.
İlçe merkezi, Karabörk, Kemallı, Koman köyleri arasında zaman zaman yer değiştirdikten sonra, şimdiki yerine yerleşmiştir. 1933 yılında Şebinkarahisarın da ilçe olmasıyla Alucra, Giresun İline bağlı bir ilçe olmuştur.
TUİK Verilerine göre Giresun'un Nüfusu 450,862 oldu. Alucra nüfus konusunda kan kaybetmeye devam ediyor. Alucra'nın toplam nüfusu 8.574, merkez nüfusu 3.945, köylerin nüfusu ise 4.629 oldu.
Bunların arasında üzümlü, cevizli, kıymalı ya da yoğurtlu olarak hazırlanan nokul, içi etli hamur, katlama başta geliyor. Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Fındık, Giresun ilinin ekonomisinin temel taşlarından biridir ve bölgede yaygın olarak yetiştirilir. Ayrıca Giresun'da mısır, üzüm, fındık dışında, yerel meyve ve sebzeler de üretilir. Ancak fındık, bölgenin tarımında en fazla öne çıkan üründür ve Giresun'un fındık kalitesi dünya çapında tanınmıştır.
ABD'den çıkıp Türkiye dahil tüm dünyaya yayılan ve çok da sevilen lezzetlerden. Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır ...
Alucra kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Köyün eski adı 1522 ve 1928 yılı kayıtlarında Fasya olarak geçmektedir.
20 Kasım 1967 tarihinde İstanbul'un Tünel semtinde Giresun Alucralı bir ailenin tek çocuğu olarak doğdu. Babası avukat Hasan Basri Yakupoğlu, annesi Şaziment Yakupoğlu'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri