Abbasiler, Abbas bin Muttalib'in, soyundan gelmektedir.
Abbasi Devleti, Hz. Muhammed'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Ebul Abbas tarafından kurulmuştur. Abbasiler, 750 yılında Emevi yönetimine karşı ayaklanarak halifeliği ve iktidarı ele geçirmişlerdir. Kurulduğu tarihten itibaren 1258 yılına kadar Abbasiler, İslam dünyasının büyük bölümüne egemen olmuşlardır.
Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
Hz. Muhammed'in amcası Abbas'ın soyunu devam ettiren kişiler tarafından kurulan Abbasi Devleti, Türk – İslam tarihinde oldukça önemli yeri olan bir hanedanlıktır. Abbasi Devleti, Hz.
Tuğrul Bey 1031 yılında Büveyhileri Bağdat'ta çıkarmış ve Abbasilerin koruyuculuğunu üstlenmiştir. Abbasilerin yıkılışı ise Büyük Selçuklu Devleti'nin parçalanmasının ardından gerçekleşmiştir. 1258 yılında Moğol Devleti hükümdarı Hülagu Han tarafından Bağdat şehri ele geçirilmiş ve Abbasi Devleti yıkılmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Abbasilerin en meşhur hükümdarı olan halife Harun Reşid, bin 210 yıl önce bugün vefat etti. İslam dünyası dışında en fazla tanınan halifesi Harun Reşid Bizanslılara karşı zaferler kazanıp İslam'ın daha geniş topraklara yayılmasını sağladı.
Bir Arap kavmi olan Emeviler, İslamiyet'in gelişmesi ve yayılmasında önemli bir role sahip olmuşlardır. Çölün ortasına inşa ettikleri Elhamra Sarayı ile adını duyurmuş olan Emeviler, Hz. Muhammed Dönemi'nde başlayan ilmi gelişmeleri devam ettirmişlerdir.
Muhammed b. Ali'nin başlattığı Abbâsî davetinin başarılı bir ihtilâle dönüşmesinde pay sahibi olan kişi ise Ebû Müslim el-Horasanî'dir. 132/750 yılında kurulan Abbâsî Devleti'nin ilk halifesi Ebü'l-Abbâs es-Seffâh olmuştur.
Abbasi Devletinde Türklere Görev
Abbasi Halifesi Harun Reşid, muhafız birliğini Türklerden meydana getirmiştir. Bizans'tan gelebilecek tehditleri önlemek için merkezi Antakya olan Avasım eyaleti kurularak Türklerden oluşan askerî birlikler bu şehirlere yerleştirilmiştir.
Emevî Devleti'nin yıkılışında Ebu Müslim Horasani de önemli bir rol oynadı. Sonunda 750'de Abbasilerin önderi Ebu'l-Abbas Seffah, Emevî egemenliğine son verdi ve Emevî hanedanının yakalayabildiği bütün üyelerini öldürttü.
Türk devletlerinden olan Tolunoğulları, Akşitler, Gazneliler gibi Selçuklu Hanedanı da Abbasiler'in resmi mezhebi olan Sünnilik aleyhinde bir cephe oluşturmaktan kaçındılar. Bu Türk devletlerin hükümdarları “Es-Sultân'ûl-Galib”, En-Nâsır'ed-Dîn”, Es-Sultân'ûl-Kâhir” gibi lâkaplar ile anılıyordu.
Sekizinci Abbasi Halifesi Mu'tasım tarafından, Deyr halkın'dan topraklarını 4000 dinar karşılığında satın alınmış ve Şehir 836 tarihinde Abbasi ordusundaki Türkî memlûk birlikleri için Sâmerrâ adıyla kuruldu. 836'daki nüfusu 35.000 iken bugün 200 binin üzerindedir.
Muhammed'in amcası olan Abbas bin Abdülmuttalib'in soyundan gelen Türk – İslam Devletine Abbasi Devleti adı verilmektedir. Bu devlet, 4 halife ve Emeviler sonrasında da halefilik sürecini sürdürmeye devam etmiş; daha sonra halifelik unvanını Fâtımî, Memlûk ve Osmanlı dönemi halifelerine devretmiştir.
Abbasi Devleti'nin Türklere Karşı Tutumu
Abbasi Devleti'nin kurulmasıyla Türk- Arap mücadeleleri azalmıştır. Abbasilerin Çinliler ile yaptığı Talas Savaşı'nda Türkler Abbasilerin yanında olmuştur. Bu gelişme sonucu iki devlet arasında iyi ilişkiler kurulmuş, Türkler kitleler halinde İslam'ı kabul etmiştir.
Mustasım Billâh (tam adı : Ebû Ahmed el-Mûsta`sım bi'l-Lâh `Abd'Allâh bin Mansûr el-Mûstensir,) (Arapça: أبو أحمد المستعصم بالله عبد الله بن منصور المستنصر; d. 1221, Bağdat - ö. 1258, Bağdat), 1242 - Şubat 1258 döneminde Abbasi Devleti'nin son hükümdarı ve Irak Abbasileri'nin 37. ve son halifesi.
Bununla beraber mâbedin tamamen ortadan kaldırılmadığı, Mâverâünnehir'in fethi sırasında Tohâristan hâkimi Nîzek Tarhan'ın burada ibadet ettiğine dair verilen bilgilerden anlaşılmaktadır. Horasan Valisi Esed b. Abdullah el-Kasrî, 726'da Belh ve bu arada Nevbahar Mâbedi'nin tamir edilmesi görevini Bermek'e vermiştir.
İslam mezhebidir. Abbasileri şii tehlikesinden - BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ- kurtarmıştır.
Tolunoğulları (868 – 905)
Tolunoğlu Ahmet tarafından 868 yılında Mısır'da kurulmuştur. Mısır'da yaklaşık bin yıl sürecek Türk hâkimiyetini başlatmışlardır. Mısır'da kurulan ilk Türk devletidir. Abbasilere karşı kurulmuş olan bu devlet 905 yılında Abbasiler tarafından yıkılmıştır.
Abbasilerden ayrılan Devletler şunlardır:
Horasanda: Samanoğulları, 2. Kuzey Afrika'da: Ağlebiler; İdrisler, 3. İranda: Tahiriler, Saffariler, Büveyhoğulları, 4. Mısırda: Tolunoğulları, Akşitler, Fatimiler, 5. İspanya'da: Endülüs Emevileri ortay çıktı.
Etnik unsurlar; Araplar, İranlılar, Aramîler, Mısırlılar, Berberîler, Türkler'den ibaretti. Doğuştan bir Arap kabilesine mensup olmayan herhangi bir Müslüman mevlâ olabiliyordu. Abbâsîler Mevâlîye çok önem vermiş ve onları devletin önemli makamlarına getirmişlerdi.
Abbâsîler'de gelirlerin kaynağı, Emevîler'de olduğu gibi aynı ise de aralarındaki en önemli fark; Emevîler'in, Araplar ile Arap olmayanlar ve eski ihtida edenlerle yeni ihtida edenler arasında yaptığı ayırımın Abbâsîler tarafından yürürlükten kaldırılmasıdır.
DİNİ UYDURMACILIKTA EMEVİLER, ABBASİLER VE DİĞER TARİHİ SEBEPLER. Ne yazık ki bugün “İslam” diye ortaya konulan din, özellikle Emevi döneminden başlayarak, daha sonra Abbasiler döneminde sonuca ulaşan uydurma hareketinin ürettikleriyle karışmış bir yapı arz etmektedir.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Bu dönemde artan fetihler ve yeni unsurların Müslüman topluma girmesi sonucu Araplar nüfus olarak da azalmaya başladı. Bu durumda yönetici elit tedbir olarak mevâlî adını verdikleri Arap olmayan ama Müslüman olan insanları kontrol altında tutmaya başladı.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri