Diş ve çene yapısında biçimsel problemlerin bulunması, İleri diş eti çekilmesi problemleri yaşanması, Tedavisi geciken çürüme ve iltihaplanma problemlerinde yüksek ağrı yaşanması, konuşma biçimini etkileyen durumlardır.
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
Sağlık Açısından Getirdiği Problemler
düzgün sıralanmamış dişler, çiğneme, ısırma ve konuşma fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getiremez.
-Çene ucunu ilgilendiren şekil bozuklukları (asimetrik çene ucu vb.) Bu tip problemleri olan insanlar estetik kaygıların yanı sıra çiğneme ve konuşmada da sorunlar yaşayabilirler. Ayrıca eklem bölgesindeki ağrılar ve eklem fonksiyon bozuklukları da karşılaşılan problemlerdir.
Düzgün konuşmada dişlerin önemli bir rolü olduğunu belirten Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişler, çene kemikleri, diş etleri, dil ve damağın konuşmayla ilgili görevleri bir bütün olarak yürüttüğünü söyledi. Dişlerimizin, sayı ve durumuna bağlı olarak istenen sesi çıkarmamızı sağladığının altını çizen Dr.
İlgili 37 soru bulundu
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Konuşmaya olumsuz bir etkisi yoktur, sunumlarda toplantılarda çıkartmaya gerek kalmaz.
Çocuklarımızı ortodontistle tanıştırmak için en ideal dönem 7-8 yaşlarıdır. Bu yaşlarda tespit edilemeyen bazı çarpıklıklar, çene yapısı artık oturmaya başladığı için çenenin sağlıklı ve güzel gelişimini etkiler.
Yetişkin bir bireyde(süt dişlerinin tamamını değiştirmiş)normal kapanış ilişkilerini tanımlarsak; Üst dişler önden ve yanlardan alt dişleri kavrar, üst ön dişler alt dişleri 2mm kadar örter ve 2 mm kadar önde yer alır.
Konuşma ikili ilişkilerde son derece önemli bir fonksiyondur. Düzgün konuşmada dişlerin de rolü vardır. Örneğin; * Z ve S seslerinde dilin ucu üst kesici dişlerin palatinal (damak tarafındaki) yüzeyine, dilin yan kenarları da damağın yan kenarlarına ve üst büyük azı dişlerinin palatinal yüzeyine temas eder.
Kısacası; ortodontik tedavi, konuşmayı bozmaz; aksine konuşmanın çok daha akıcı olmasını sağlar. Bu konudaki endişeleriniz, tellerinizi taktırdıktan sonra kaybolacaktır.
Diş teli takılmazsa karşılaşılabilecek en önemli problem dişlerin çürümesi ve buna bağlı olarak kaybedilmesidir. Diş araları çapraşıklık nedeniyle yeterince temizlenemediğinden diş çürümeleri meydana gelecek ve diş taşları oluşacaktır. Temizlenmeyen diş taşları da çürüklere ve diş kayıplarına neden olacaktır.
Yamuk dişler ayrıca çiğneme sorunlarına, konuşma bozukluklarına ve çene ağrısına da yol açabilir. Ayrıca, dişlerin normal hizasından sapması, dişlerin daha çabuk aşınmasına, dişlerin kırılmasına ve diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu nedenle, yamuk dişler tedavi edilmezse, dişlerinizi kaybetme riskiniz artar.
Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Diş Teli Dilde Pelteklik Yapar mı? Diş telleri tedavisi sonrası ilk 1 hafta konuşma bozukluğu veya pelteklik gibi sorunlar yaşanabilir. 1 hafta sonra bu sürece alışan kişilerde pelteklik durumu veya konuşma sorunu ortadan kalkar.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Ergenlik dönemini tamamlamamış çocuklarda, bu tür vakalar için çeneye uygun fonksiyonel apareylerle tedavi yöntemleri uygulanır. Sonrasında ise sabit ortodontik tedavi uygulanır. Erişkin bireylerde ise bu problemler sabit ortodontik tedavi ile çözülür.
Üst Çene Geriliği Tedavisi
Üst çene geriliğinde küçük çocuklarda hareketli ortodontik aparey ve plaklar kullanılarak tedavi sağlanır. Daha büyük çocuklarda ise sabit genişleticiler tercih edilir. 18 yaşından büyük yetişkinlerde ise sıklıkla ameliyatla (ortognatik cerrahi) tedavi sağlanır.
11. Ayın Sonunda: Yüz üstü durumdan oturur duruma geçebilmelidir. İşaret ve baş parmaklarını iyi kullanabilmelidir.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
Bu dönemden önce yanak şekli ve yüz hatları değişim gösterebilir, ancak 25 yaşın doldurulmasıyla birlikte kişinin yüz hatları oturur ve bu yaştan sonra belirgin bir değişim olmaz.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansın Çelebi, “Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisi için kullanılan gece plağının hijyenine dikkat edilmediği taktirde ağız kokusu ve uzun dönemde diş çürükleri ve diş eti iltihapları gelişebilir.” ifadelerini kullandı.
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Şeffaf plak tedavisi konuşmayı etkiler mi? Plak tedavisinin ilk başlarında 1- 2 haftalık alışma süresi içerisinde konuşmada minimum bir farklılık görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri