ABC KAYITLARI Davranışın öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür. ABC; A (öncül), B (davranış), C(sonuç) olmak üzere uygulamalı davranış analizinin alfabesi diğer deyişle abecesidir.
1936 yılında Rochester Teknoloji Enstitüsünün başkanı olan RANDALL tarafından yapılan "Anekdot Kayıt'ı" tanımı halen de standart bir tanım niteliğini sürdürmektedir. Randall'a göre; "Anekdot Kayıt'ı, öğrencinin davranışının önem- li bir yönü veya, onun hayatındaki bir olay hakkında tutulmuş olan bir kayıttır.
Her olay kaydı tek bir olayı anlatmalıdır. Olay kaydında, gözlenen öğrencinin hareketleri, sözleri, ses tonu, mimikleri, duyguların gözlenebilir davranışsal belirtileri ve diğerlerinin öğrenciye karşı tepkileri belirtilmelidir. Olay kaydında yorumun ve önerilerin bulunması zorunlu değildir.
Anektod Kayıtları
Çocuğun davranışlarının yazılı olarak tanımlanmasıdır. Bu kayıtlar ne yaşandığını, ne zaman ve nerede yaşandığını objektif olarak anlatmaya yarar. İsterse öğretmen kendi yorumlarını ve notlarını da kayıtların altına ekleyebilir.
İlgili 29 soru bulundu
ABC KAYDI
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür. ABC kaydı ile hedef davranışa/davranışlara karar verilir.
Bütün yaş gruplarının öğretmenleri tarafından kullanılan anekdot kayıtları, çocukların bireysel farklılıklarını yansıtır. Anekdot kayıtlarında öğrencilerin beklenmedik durumlardaki tutum ve davranışlarına yer verilerek gelişimsel ilerlemelerini takip edebilmek amaçlanır.
ABC kaydı ile hedef davranışa/davranışlara karar verilebilir. 1-Gözlenen bireyin yaptığı ve söylediği her şeyi yazınız. 2-Gözlenen bireye yapılan ve söylenen her şeyi yazınız. 4-Gözlediğiniz davranışları sıklık ve sürelerine ilişkin yaklaşık süre ve sayıları kaydediniz.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Olay kaydı, süre kaydı ve bekleme süresi kaydı kesin kayıt teknikleridir.
-vaka kaydı bireyi tanıma teknikleri içinde "gözlemsel teknikler" içinde yer alır. -Vaka kaydının literatürde olay kaydı ve anekdot gibi isimlerle de yer aldığı görülmektedir. -Vaka kaydı gözlemsel bir araç olarak sanayide, iş yerlerinde, kamu kuruluşlarında uygulansa da ancak en yaygın olarak okulda kullanılmaktadır.
Örtülü davranış: Uyaranın tepkiyi başlatmadan önce geçen süredir. Seçenekli bir durum karşısında diğer seçenekleri değerlendirmeden, ilk seçeneği seçme örtülü davranışın süresi azlığına örnektir. Örtülü davranış fazlalığı ise uyarana gecikerek tepkide bulunmadır.
Zaman örneklemi kaydı: gözlem süresinin önceden belirlenip eşit aralıklara bölünmesi ve bu aralıkların sonunda davranışın ortaya çıkıp çıkmadığının kaydedilmesidir.
Anekdot (Olay) Kaydı
Herhangi bir öğrencinin belli bir ortamda, özgül bir davranışının ayrıntılı olarak betimlenmesidir. Anekdotlar, somut durumlar içinde öğrencinin davranışlarını betimleyen bir dizi notlardır.
Sistematik gözlem; bir birey hakkında tam ve gerçekçi bir anlayış kazanmak, durumunu ve gelişmesini kavramak için çeşitli zaman ve faaliyetler içinde kişinin yeter bir süre gözlenip tipik ve anlamlı davranışlarını, eylemlerini sistemli bir şekilde kaydetme işidir (Tan, 2000).
Anekdot (Fransızca: anecdote), Bir edebî eserde anlatılan olayın başlı başına ayrı bir bütünlük gösteren parçasıdır. Kısa öykü, fıkra, menkıbe anlamları da taşır.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Başlangıç yaşı 4-8 olmakla birlikte bu duruma Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ya da Kaygı Bozukluğu, Depresyongibi tanıların da eşlik ettiği durumlar söz konusudur. Davranış Bozuklukları, Karşıt olma-karşıt gelme ve Davranım Bozukluğu olarak iki ayrı başlıkta ele alınmaktadır.
ABC; duyusal, ilişki kurma, dil becerileri, beden ve nesne kullanımı olmak üzere toplam beş alt ölçekten oluşan 57 maddelik bir değerlendirme aracıdır. Ölçekteki maddeler Otizm Davranış Kontrol Listesidir ve çocuklarda otizm ile ilgili yaşanılan sorunların boyutu konusunda bilgi verir.
Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Serbest davranışlar, meydana gelme olasılığının uygulamacı tarafından kontrol edilmediği davranışlardır. Örneğin, sınıfta gezinme, arkadaşa teşekkür etme, vb. Serbest davranışlar olay kaydı formu ile gözlenebilir. Hedef davranışın ne kadar süre ile devam ettiğinin belirlenmesi amacıyla tutulan kayıtlardır.
Gözlem sonuçlarının kaydedilmesi amacıyla geliştirilmiş özel bir formun adıdır. Uzman, öğretmen ya da yöneticiler tarafından gözlenen çocukların olumlu veya olumsuz olduğunu düşündükleri davranışlarının ayrıntılı ve objektif bir şekilde kaydedilmesi tekniğidir. Anekdotlar her çocuğa ayrı olarak hazırlanır.
İnsanlar başlarından geçen olayları veya şahit olduğu durumları diğer insanlar ile paylaşır veya aktarırlar. Bu şekilde olan küçük hikaye anlatımları birer anekdot olarak bilinmektedir.
Gelişim Gözlem Formları 0-36 aylık çocuklar için ilk bir yıl içinde her ay, iki yaşına kadar üç ayda bir ve üç yaşa kadar olan dönemde de altı ayda bir olacak şekilde doldurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri