ABD'den gelecek enflasyon verisinin güçlü gelmesi durumunda uzmanlara göre altın fiyatlarında yeni gerilemeler görülebilir.
İlişkinin yönünü ve gücünü tespit edebilmek için kurulan regresyon sonuçlarına göre hem enflasyon oranının hem de döviz kurunun altın fiyatlarını etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca enflasyon oranının pozitif, döviz kurunun ise negatif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Amerikan Doları ile Altın Arasındaki İlişki
Altın, Amerikan doları ile fiyatlandığı için; dolar ve altın birbirine göre ters orantılı olarak değerlenir. Doların değer kazanması halinde XAUUSD'de düşüşler görülür.
Talebi doğrudan etkileyen ABD verileri piyasalara yön veriyor. Dün açıklanan ABD enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte Fed'den daha agresif faiz artırım hamlesinin gelmesi ihtimalini artırdı. Faiz artırımı dolaylı olarak altın fiyatlarını da etkiliyor.
ABD'deki yüksek enflasyon, genellikle doların değerini olumsuz etkiler. Yüksek enflasyon, tüketici fiyatlarının artmasıyla birlikte doların satın alma gücünü azaltır. Bu durumda, yatırımcılar ve uluslararası piyasalar dolar yerine diğer para birimlerine yönelebilir, dolar talebi azalabilir ve doların değeri düşebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Amerika Birleşik Devletleri'nde ekonomistler iki yıldır fiyatların yükselmesine neden olan son yılların en kötü enflasyonunun sebebini bulmaya çalışıyor. Pandemi sonrasında oluşan tedarik zincirindeki tıkanıklık, Ukrayna'daki savaş ve ABD'nin ekonomik sorunları enflasyonun ana kaynağı olarak görülüyor.
Tüketicilerin alım gücü azaldığı için ekonomide ticaret ve büyüme yavaşlar. Enflasyon fiyat artışına neden olduğu için insanların aynı miktarda para ile daha az mal almasına neden olur. Bu durumda tüketici harcamalarında bir düşüş meydana gelir. Bu da, ekonomik büyümenin yavaşlamasına neden olur.
Arz ve talebin temel ekonomik ilkesi, tüm menkul kıymetler üzerinde önemli bir etkileyicisi faktör olmasıdır. Buna göre altın talebi yüksek ve değerli metal arzı düşük olduğunda, altın fiyatları yükselecektir. Bunun tam tersi olan yüksek arz ve düşük talep senaryosunda ise fiyatlar düşme eğilimi gösterecektir.
Piyasalar ülkelerin ekonomik, siyasi ve jeopolitik başta olmak üzere birçok gelişmeden etkilenebilmektedirler. Bilindiği üzere altın dolar ile ters korelasyondadır. Yani normal piyasa şartlarında dolar düştüğünde altın yükselir, dolar yükseldiğinde ise altın fiyatı düşer.
Yüksek enflasyon dönemlerinde altın, hisse senedi, forex piyasalarına yatırım yaparak paranızın değerini koruyabilirsiniz. Bu gibi dönemlerde likit olmayan konut, otomobil gibi yatırım araçları da enflasyona karşı koruma sağlayabilir.
Gram altın 1171.7 lira ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Şu sıralar gram altın ons altındaki hafif geri çekilmenin etkisiyle 1166 lirada bulunuyor. Son bir yılda gram altın yüzde 46 oranında kazandırdı. 20 Ocak 2022 tarihinde gram altın en yüksek 802 lirayı görmüştü. Bugün ise 1171 liraya yükseldi.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır.
“Gram altın yılı 2 bin TL'nin üzerinde kapatır”
Ancak gram altın fiyatında 1.880 TL seviyesi yukarı yönlü kırılırsa yılı 2.000 TL'nin üzerinde tamamlayabilir. 2024 yılında ise 2.500- 2.700 TL aralığı test edilebilir. Altının gram fiyatı kısa vadeli bir gerileme sonrasında yeni rekor ile karşımızda olabilir.
Yüksek enflasyon neye yol açar? Bir ülkede enflasyonun yükselmesi beraberinde ulusal paraya olan güveni önemli miktarda azaltmaktadır. Değişim ve değer biriktirme gibi işlevler de ortadan kalkar. Bunun dışında, üretken olmayan yabancı para ya da gayrimenkul gibi yatırımlar atar, yatırımların vadesi ise kısalır.
FED'in faiz artırması, altın ve borsa gibi yatırım araçlarını da doğrudan etkiler. Altın, genellikle güvenli liman olarak görülen bir emtiadır. FED'in faiz artırması, doların değerini yükselttiği için altının ons fiyatını düşürür.
Yüksek enflasyon paranın alım gücünü azaltır ve aynı zamanda fiyat değişimlerini anlamayı zorlaştırır. Örneğin, Türkiye'de 1960'lı yıllarda 50- 100 bin TL ile ortalama bir ev alınabilirken bugün bu para ile bir ekmek dahi alınamaması, enflasyonun alım gücünü zaman içinde ne denli azalttığının net bir göstergesidir.
BOZDURMAK İSTEDİĞİNİZ ALTININ TÜRÜ NEDİR? 24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar ile yatırım yapanlar, altınlarını bozdurdukların da zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Çünkü bu tarz altınlar saf olarak satılır ve üstünden işçilik parası alınmaz.
🏳️DXY ile ONS altını arasındaki korelasyon son 20 yıl içinde zaman zaman değişiklik göstermiştir. Bu dönemde, genel olarak ters yönlü bir ilişki olduğu görülmektedir. Yani, DXY'nin değeri artarken ONS altının değeri düşebilir veya tam tersi olabilir.
“Peki, gram altın kaça tekabül eder?” sorusuna yanıt veren İslam Memiş, “2024 yılında 2000-2500 lira aralığında gram altında bir fiyatlama göreceğiz.
“ALTININ DEĞERİ NORMALDE DE BU FİYATTA OLMASI GEREKİR”
Altın yıllardır hiçbir zaman değerini kaybetmeyen ve kazanç sağlayan bir yatırım aracıdır. 28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra tahminimiz herhangi bir değişikliğin olmayacağı yönündedir. Altının değeri normalde de bu fiyatlarda olması gerekiyor.
Özetle altın yatırımı; bireysel tasarrufların enflasyon karşısında değer kaybetmesini engeller. Altınların banka hesaplarında saklanması altının yıpranma, zarar görme veya çalınma gibi risklere karşı koruyor.
Gram altınlar, gram altın hesapları veya sertifikalarına yatırım yapanların, altınlarını bozdurduklarında zarara uğrama olasılıkları daha düşük oluyor. Gram altının işçilik maliyetine sahip olmaması ve değerinde satılabilmesi yatırımcı açısından son derece avantajlı oluyor.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Enflasyon hedefleri Merkez Bankası ve Hükûmet tarafından üç yıllık bir dönemi kapsayacak şekilde birlikte belirlenir ve ilan edilir. Ancak, söz konusu hedeflere ulaşılmasında uygulanacak para politikasını ve kullanılacak para politikası araçlarını belirleme yetkisi yalnızca Merkez Bankasının sorumluluğundadır.
Merkez Bankası'na göre bu yükselişin ardında iki temel nedeni bulunuyor: gıda fiyatları ve TL'deki değer kaybı. Ortalama tüketici fiyatları enflasyonu 2015 yılını %8,8 seviyesinde kapatırken, gıda enflasyonu %10,9'u buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri