Amerikalıların istatiksel olarak sahip oldukları en büyük kök, yerel Avrupalılardır. Buna Afrika, Kuzey Amerika, Karayipler, Orta Amerika, ya da Güney Amerika ve Okyanusya ülkelerinden göçmüş Avrupa kökene sahip kişiler de dahildir.
Ekip ilk Amerikalıların atalarının 23,000 ile 13,000 yıl öncesinde bir noktada Bering'e geldikleri sonucuna ulaştı. Artık elimizdeki arkeolojik kanıtlarla, Sibirya'yı – ardından da Bering'i – terk eden insanların bunu, Nielsen ve arkadaşlarının önerdiğinin aksine 23,000 yıldan daha da önce yaptıklarını biliyoruz.
Amerika Birleşik Devletleri, gezegendeki tüm ırkların ve etnik kökenlerin karışımıyla dünyanın en büyük çok etnikli ülkesidir. 2000 yılında anket yapılan nüfus dağılımına göre, beyazlar toplam nüfusun %75,1-81.1'ini, siyahlar yaklaşık %12.3-12.6'sını, Asyalılar %3.7-3.9'unu ve Yerli Amerikalılar %0.8'ini oluşturuyordu.
Amerika'nın 15. yüzyılın sonlarında Kristof Kolomb tarafından keşfedilmesinden önce bu topraklarda yüzyıllardır sadece Kızılderililer yaşamaktaydı.
İlk insanın ne zaman Amerika'ya göç ettiği tam olarak bilinmemektedir. İlk bilinen uygarlık olan Clovis Uygarlığı, günümüzden 13 bin yıl önceye dayanmaktadır. Ancak 20 bin yıl yaşında olan arkeolojik kazı alanları bulunmuş ve Amerika kıtasına yerleşimin 40 bin ile 13 bin yılları arasında olduğu tahmin edilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Arkeologların yaptığı araştırmalar sonucu Kanada Newfoundland eyaletinde bir odun bulunuyor ve odunun üzerindeki izler Vikinglere ait çıkıyor. Kaç kişilik bir topluluk olarak ne kadar süreliğine Amerika Kıtası'nda kaldıkları bilinmese de artık Amerika'ya yerleşen ilk topluluk olarak Vikingler ele alınabilir.
Amerikalıların istatiksel olarak sahip oldukları en büyük kök, yerel Avrupalılardır. Buna Afrika, Kuzey Amerika, Karayipler, Orta Amerika, ya da Güney Amerika ve Okyanusya ülkelerinden göçmüş Avrupa kökene sahip kişiler de dahildir.
Verilere göre nüfusun yüzde 60'ını beyazlar, yüzde 18'ini Hispanikler, yüzde 13'ünü Afro-Amerikalılar ve yüzde 5,5'ini Asya kökenliler teşkil eder. Diğer bir ifade ile ABD oldukça karmaşık etnik ve sosyal yapıya sahiptir.
Türklerin ABD'de en yoğun olarak yaşadıkları eyaletler New York, Kaliforniya, New Jersey, Florida, Teksas ve Illinois'tir.
Yoksulluk, göçün ana nedenidir. Diğer nedenlerden biri de özellikle Güney İtalya'da arazi bölünmesinin yarattığı sıkıntıdır. İkinci göç dalgası ise, II. Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra 1970'lere kadar devametti.
Kristof Kolomb, Atlantik Okyanusuna yaptığı toplam dört seferi tamamlayarak coğrafî keşifleri başlatan ve Amerika'nın kolonizasyonunun yolunu açan Cenevizli kaptan ve kaşiftir. Kristof Kolomb'un doğduğu yer tam olarak bilinmese de 31 Ekim 1451'den önce Cenova'da doğduğu bilinmektedir.
Etnik köken dağılımında ise 100 kişilik Türkiye'nin 79'u Türk, 14 kişi Kürt, 1'i Zaza, 3'ü Arap ve 3 kişi de başka etnik kökenden geliyor.
Avrupalı göçmenlerin çoğu, siyasal baskılardan kaçmak, dinsel inançlarını özgürce yerine getirebilmek, maceraya atılmak ya da özellikle İngiltere'deki 1620-1635 yıllarındaki büyük ekonomik güçlerden kaçmak için Amerika kolonilerine göç ettiler. Kıyı boyunca sayısız koylar ve limanlar vardı.
Gerçek Avrupa kolonizasyonu, Christopher Columbus'un 1492 yılında Uzakdoğu'ya yeni ticaret rotaları bulmak için, İspanya sponsorluğunda, batıya doğru çıktığı keşif gezisinde, kazara Amerika Kıtası'nı keşfetmesiyle başladı.
50 eyalet ve bir federal bölgeden oluşan Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ile sürdürdüğü büyük mücadeleler sonucunda 4 Temmuz 1876 yılında kurulmuş demokratik, federal, anayasal bir cumhuriyettir.
Amerika yerlileri, Avrupalılar'ın gelişinden önce Amerika kıtasında yaşayan Eskimo-Aleut halkları ile Kızılderilileri kapsayan ortak ad. Bazıları bu adı İngilizce Amerindian terimin karşılığı olarak yalnızca Kızılderililer için kullanır ve Eskimo-Aleut halklarını dahil etmez.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzdesel olarak; %65 Hristiyan (%40 Protestan, %20 Katolik, %5 Diğer), %30 Dinsiz, %2 Yahudi, %1 Müslüman, %1 Budist ve %1 Diğer dinlerden insan yaşamaktadır.
Genellikle, ilim adamlarının üzerinde anlaştıkları husus şudur ki Kuzey Amerikanın yerli halkı aslen Asyalı olup, ilk defa son jeolojik buz devrinde yani takriben 13000 sene evvel Asyadan Alaskaya göç etmiş ve oradan da Kuzey Amerikanın her yanma yayıldığı gibi zamanla Orta Amerikaya ve oradan da Güney Amerikaya ...
Amerika (İngilizce: Americas; İspanyolca ve Portekizce: América; Fransızca: Amérique) veya Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'de Yeni Dünya olarak adlandırılan bölgede, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika ve bunlara bağlı adalardan meydana gelen kıtalar ve adalar topluluğu.
Amerika'da faaliyet gösteren birçok dini grup olmasına rağmen, özellikle üç dini grubun daha etkili olduğunu söylemek mümkündür: Protestanlar, Katolikler ve Yahudiler (Browne, 1994 aktaran Şahin, 2009: 189). Amerikan siyasi hayatında en etkili dini grubu Protestanlar oluşturmaktadır.
Amerigo Vespucci 9 Mart 1454'te dünyaya gelmiştir. İtalyan kâşif Amerika kıtasını bulduğuna inanıp İtalya'ya yazdığı mektuplarda bildirmektedir. Amerika kıtasına bugünkü adını vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri