Çünkü kayalık zemine yapılacak az katlı binalar depremi daha şiddetli hissedecektir. Kayalık zemin olması şartıyla, yüksek bina projelendirile bilir, bunda bir sakınca yoktur.
Şurada Paylaş! Eğer bina kayalık bir zemindeyse, o zemin deprem dalgalarını (frekanslarını) olduğu gibi binaya iletir ve bir bina frekansı ile dalga frekansının aynı olma olaslığı neredeyse milyonda birdir. Kayalık zeminde tek bir frekans oluşur ve bu frekansın bina frekansı ile eşleşmesi çok düşüktür.
Sonuç olarak deprem sırasında taş kolonsuz ve taş kolonlu zemin modelleri için zeminin dinamik zamana bağlı deplasman değişimleri incelenmiştir. Taş kolonların deprem sırasında meydana gelebilecek deplasmanları engellediği görülmüştür.
Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır.
Aynı şekilde zemin ne kadar kalın bir tabakaya sahip, ne kadar derin bir tabakaysa (örneğin kayalık gibi) sismik dalgaların yüzeyde yarattığı etki o kadar düşük olur. Yani özetlemek gerekirse, bir binanın yapıldığı zemin ne kadar yumuşak ve kalın bir tabakaysa binanın deprem karşısındaki dayanıklığı o kadar az olur.
İlgili 29 soru bulundu
kayaçlarının zayıflık yönlerinde kırılması ile parke taşları elde edilir. Eğimli yolların bu taşla kaplanması yaygın biçimde uygulanmaktadır. Genelde magmatik kayaçlar sağlam bir zemin oluştururlar.
1-Kayalık zeminler; volkanik kayalar granit, siyenit, gabro, porfir, bazalt taşlarından oluşmuş zeminlerdir. 15-30kg/cm². Tortul kayalar kuvarsit, sert kalker, kum taşı, killi şist taşlarından oluşan zeminlerdir.
Deprem dalgalarının genliği ve zaman aralıkları genellikle ana kayaçtan zayıf pekişmiş ya da suya doygun alüvyon malzemeye geçtiğinde artar. Bu yüzden alüvyon üzerine, en zayıf gevşek malzeme üzerine yapılmış olan binalar, ana kayaç üzerine yapılmış olanlara göre daha çok hasar görür [4].
Tekniğine uygun olarak derin temel sistemi ile inşa edilen birçok yapı, deprem anında zemin sıvılaşması yaşansa bile ayakta kalabilir ve binadan sağ olarak çıkılabilir.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur.
Yüzeyde sıvılaşmanın gözlenmesi de, tek veya ard arda sıralanmış kum konileri, çatlaklar boyunca kum birikmeleri ve kum fışkırması şeklindedir. Zeminin sıvılaşması sonucu yapı zemine batabilir veya hafif yapılarda yukarı doğru hareket gözlenebilir.
Taş evler depremden sonra zarar görmemiş ve altındaki toprak nedeniyle sağlam bir yapıya sahip. Bu nedenle depremden sonra ek bir maliyeti yoktur.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
- Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. - Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir. - Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına buradan doğrudan bağlantı kurulur. - Adres sorgulama linkine tıklamak suretiyle gerekli bilgileri buradan yazılabilir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Kazık temel zayıf zeminlerde yapılan temelden gelen yükü sağlam olan tarafa aktaran temel türüdür.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır. ➢Her iki doğrultudaki donatı aralığı 250mm den daha büyük olamaz.
Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır. Binanın sallanma derecesinin az veya çok olması sağlamlık göstergesi değildir.
Bilinenin aksine yumuşak veya sert birçok farklı zemine bina inşa edilebilir. Zeminin yumuşaklığı deprem hareketini etkiler. Burada önemli olan binanın oturacağı zemin koşullarına göre tasarlanmış olmasıdır.
Prefabrik evler, deprem güvenliği açısından en çok öne çıkan evler arasında yer almaktadır. Depreme ve yangına dayanıklı ev tipi olan prefabrik evler genellikle deprem sonrasında acil yerleşim yapıları olarak kullanılmaktadır.
Zemin sıvılaşması ya da zeminde sıvılaşma yeraltı su seviyesi altındaki tabakaların geçici olarak mukavemetlerini kaybederek, katı yerine viskoz sıvı gibi davranmalarıdır. Sıvılaşma, deprem gibi dinamik yüklemeler altında, gevşek daneli zeminlerde (kumlu-siltli zeminler) görülen bir olaydır.
c.1) Yumuşak kaya: Küskü, kırıcı tabanca veya patlayıcı madde kullanılarak kazılan tabakalaşmış kalker, marnlı kalker, marn, şist, gre, gevşek konglomera, alçı taşı, volkanik tüfler (Bazalt tüfleri hariç), 0,400 m3'den büyük aynı cins blok taşlar ve benzeri zeminlerdir.
Unutmayın ki toprak altında ne kadar fazla kat varsa o bina depreme karşı o kadar güvenilirdir. - Zeminin etüd raporunu incelemeyi unutmayın. Yine unutmamak gerekir ki her bina her zemine uygulanamaz. Doğru zemine uygulanan doğru bina depreme karşı dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri