Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Abdest tazelemek sevap mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Abdest tazelemek sevap mi?

Fetva Kurulu, ilk abdest ile farz veya nafile bir namaz kılınmadığı sürece abdest tazelemenin sünnet olmadığını belirtti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Abdestli durmak sevap mı?

Abdestli olmaya devam edene, Allahü teâlâ şunları ihsan eder: 1- Melekler onun yanından ayrılmaz. 2- Devamlı sevab yazarlar. 3- Bütün azaları tesbih eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Abdest ne zaman tazelenir?

Abdesti Bozan Durumlar Hangileridir, Ne Zaman Abdest Tazelenir? İdrar, dışkı, meni, kan gelmesi ve gaz çıkarmak abdesti bozar. Vücudun herhangi bir yerinden kan ya da irin gelmesi, çıktığı yere dağılması abdesti bozar. Eğer vücuttan çıkan kan ya da irin dağılmazsa ve nokta şeklinde kalırsa o zaman abdest bozulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Abdest tazelemek ne demek?

Abdest tazelemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: abdesti bozulmadığı hâlde yeniden abdest almak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Abdest alıp uyumak sevap mi?

"Yatağa abdestli yatan kimse için, o gece bir Melek sabaha kadar 'Yâ Rabbî! Bu kulunu affet. ' diye duâ eder." anlamındaki hadisi Bezzar ve Taberanî (el-Kebir) rivayet etmiştir. Allah'a kendi başımıza duâ edip isteklerimizi arz ettiğimiz gibi, Allah'ın sevdiği bir kula da kendimiz için duâ ettirebiliriz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Her namaz vakti için ayrı abdest almak daha mı sevaptır? | [ Birfetva - Nureddin Yıldız ]

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kim abdestli yatarsa ne olur?

Peygamberimiz (salat ve selam olsun) şöyle buyurmuştur: "Kim, yatağa abdestli yatarsa, o gece bir melek sabaha kadar “Ya Rabbi bu kulunu affet… | Dualar, Yama, Gece.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.pinterest.com

Eğer bir insan abdestli yatarsa ne olur?

Buna göre yan yatarak ve namaz dışında secdedeymiş gibi durarak uyumak abdesti bozar. Ancak uyku ile uyanıklık arasındaki hâlde veya yere sağlam bir surette oturmuş ve mafsalları gevşememiş bir haldeyken uyumak abdesti bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Yanlış alınan abdest kabul olur mu?

Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gaz çıkarır gibi olmak abdesti bozar mı?

Hayır, yelin çıkmasını önlemek için kişinin kendini sıkmasıyla abdest bozulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Abdestin kabul olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Hanefi'de, abdest aldığını bilip, sonra bozulduğunda şüphe ederse, abdesti var kabul edilir. Abdesti bozulduğunu bilip, sonra abdest aldığında şüphe ederse, abdest alması gerekir. Maliki'de, abdest alıp almadığını hatırlamazsa, abdesti yok kabul edilir. Daha sonra abdesti olduğunu hatırlarsa yine abdesti var demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Çok esnemek abdesti bozar mı?

İslam fıkhında belirlenen kural ve kaidelerde namazı ve abdesti bozan haller kesin olarak belirtilmektedir. Namazı bozan haller arasında gülmek, konuşmak vs. haller yer alırken esnemek, hapşırmak ve öksürmek namazı bozmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Ağlamak abdesti bozar mı?

Namazda veya namaz dışında ağlamak abdesti bozar mı? Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında, dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidâye, 1/62).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Ağzına yemek gelmesi abdesti bozar mı?

Şöyle ki: Kolaylıkla yutulamayacak kadar ağızdan yemek, su ve safra gibi şeylerin gelmesi abdesti bozar. Bu maddeler bir mecliste azar azar gelip de bir ağız dolusu miktarına ulaşmış olsalar yine hüküm aynıdır. Abdest bozulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sefamerve.com

Tuvaletini tutarken namaz kılınır mı?

Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarı sıkışık durumda olan veya yemek hazırken namaza duran kişinin namazının faziletinin tam olmayacağını belirtmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Banyo yapan biri abdestli sayılır mı?

Sonuç olarak temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerine geçmez. En iyisini Allah bilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Abdest alıp yatmak abdesti bozar mı?

Halkımızın merak ettiği "Uyumak abdesti bozar mı?" sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği yanıt şöyle; "Uykunun abdesti bozup bozmamasındaki ölçü, bir yere sağlam bir pozisyonda oturup oturmamaktır. Buna bağlı olarak yan tarafımız üzerine, sırtüstü veya yüzüstü yatarak uyumak abdesti bozar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Vajinadan gelen baloncuk abdesti bozar mı?

Nitekim İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne, namaz sırasında kadının fercinden yel çıkmasının hükmü sorulmuş, bunun üzerine komite şu cevabı vermiştir: "Bu durum, abdesti bozmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Çok fazla gaz çıkarmak neyin belirtisidir?

Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: drhakanevruke.com

Küfür etmek abdesti bozar mı?

Küfür etmek her ne kadar günah olsa da abdesti bozmaz. Abdesti bozan durumlar arasında küfretmek yer almamaktadır. Fakat bazı alimlere göre küfür etmek manevi olarak abdesti bozar, ama fıkıh açısından abdest bozulmadığı için namaz kılınabilir denmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozar mı?

Burnun koku hissetmesi veya kulağın bir ses duymasından maksat, abdestin bozulduğunu kesin olarak bilmektir. Yoksa ses duymadığı veya koku hissetmediği halde yel çıkardığını bilen bir kimsenin abdesti bozulur. Çünkü çıkan her yelde mutlaka koku ya da ses olacak diye bir şart yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sporx.com

Abdest ne zaman geçerli olmaz?

Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Abdestsiz namaz kıldım ne yapmalıyım?

Buna göre bir kimse kasten veya unutarak abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan namaz kılarsa, namazı bâtıldır (geçersizdir) ve namazını tekrar kılması gerekir. Ayrıca kasten abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan kılmışsa, büyük bir günah işlemiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Dudak dudağa öpüşmek abdesti bozar mı?

Yani bir erkek, hanımını öperse veya eline dokunursa veya onu kucaklarsa ve bu sırada kendisinden (penisinden) bir sıvı gelmezse ve abdestini de bozmazsa, bu takdirde ne kendisinin, ne de hanımının abdesti bozulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Abdestli iken konuşulur mu?

Abdest alırken veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir. Abdest veya gusül almaya başlayan kişi, yaptığı ibadete odaklanmalı, dünyevi meşguliyet, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 1/47).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Karı koca arasında abdest nasıl bozulur?

Şâfiî mezhebine göre ise bir kişi karşı cinsten olan ve kendisiyle arasında dinen evlenme engeli bulunmayan bir kimseye arada bir engel olmaksızın dokunursa, her ikisinin de abdesti bozulur (Mâverdî, el-Hâvî, 1/183-187). Ancak karşı cinsin saç veya tırnağına dokunmakla abdest bozulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT