Böyle bir süreçte devlet ve milletine en iyi şekilde hizmet etmeye çalışan Sultan Abdülaziz Han, Osmanlı'nın eski gücüne kavuşmasını engellemek isteyen yabancı devletlerin desteğindeki birkaç gafil devlet adamının tertibiyle tahttan indirilerek 4 Haziran 1876'da şehid edildi.
30 Mayıs 1876 Darbesi, Osmanlı padişahı Abdülaziz'in tahttan indirilmesiyle sonuçlanmış bir hükûmet darbesidir.
Son Halife Abdülmecid'in de babası olan Sultan Abdülaziz 30 Mayıs 1876'da tahttan indirilmesinden 4 gün sonra gözaltında tutulduğu Ortaköy'deki Feriye Sarayı'nda sakalını kesmek için bir makas istemiş ve o makasla iki bileğini keserek intihar etmişti.
Babasının ölümünden sonra yerine geçen amcası Abdülaziz, diğer şehzadelerle birlikte Abdülhamid'in eğitimiyle de yakından ilgilendi. 1867 yılında çıktığı Avrupa gezisine Abdülhamid'i de beraberinde götürdü.
Tarihimizdeki ilk "modern" darbe, 1876'nın 30 Mayıs'ında yapıldı ve Serasker Hüseyin Avni Paşa'nın liderliğindeki bir cunta, zamanın hükümdarı Sultan Abdülâziz'i devirdi...
İlgili 29 soru bulundu
Filinta dizisinde, Sultan Abdülaziz'in darbecilerin elinde katledilmesinden sonra, padişahın kayınbiraderi Çerkes Hasan'ın hükümet toplantısını basarak Sultan Abdülaziz'in intikamını alması konu edildi.
Dîvân-ı Ahkâm-ı Adliyye (Yargıtay) kuruldu (1868). Şura-yı Devlet (Danıştay) kuruldu (1868). Mecelle yayınlandı (1869). Darülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) açıldı (1870).
31 Mart olayını bahane edip 27 Nisan 1909 tarihinde tahttan indirmişlerdi. İttihat Terakkicilerin ön planda olduğu Meclis-i Mebusan Sultan II.Abdülhamit'i 31 Mart olayı ile bağlantısı olduğu iddiası ile 25 Nisan 1909'da tahttan indirilmesi yönünde karar verdi.
Sultan Abdülhamid'in hâl edilmesi için öncelikle bir fetva hazırlanması gerekiyordu. Fetvaya göre Abdülhamid'in tahttan indirilmesi için üç büyük suç işlemişti: 31 Mart'a sebep olmak, Kuran yaktırmak ve israf suçları
tahttan indirilen Sultan Abdülaziz'in cansız bedeni, Feriye Sarayı'ndaki odasında bilekleri kesilmiş halde.
Osmanlı'nın son dönemlerinde Sultan Abdülaziz'e karşı girişilen ve onu deviren vükela darbesi de bu siyasi hareketlerden biridir.
Bugünkü Suudi Arabistan Devleti ve Krallığı'nın kurucusu. Güneybatı Asya'nın en büyük ülkesi. Bugünkü Suûdî krallarının mensup olduğu hânedan.
Veliaht Mehmed Murad efendi tahttan indirilen amcası Sultan Abdülaziz'in yerine 30 Mayıs 1876'da Sultan Beşinci Murad unvanıyla padişah oldu. "Talebe-i ulûm" veya "softalar ayaklanması"” adı verilen gösteriler 10 Mayıs 1876'da başlamıştı.
Sadrazam Mütercim Rüştü Paşa, Serasker Hüseyin Avni Paşa, Adalet Nâzırı Mithat Paşa ve Şeyhülislam Hayrullah Efendi'den oluşan dörtlü, Sultan Abdülaziz'e karşı ittifak yaptı. Bu dört kişi aynı hükûmette görev yapmaya başlamış ve Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesi için faaliyetlere girişmişlerdi.
1. II. Bayezid (1481-1512)
27 Nisan 1909'da Said Paşa'nın başkanlığındaki Meclis-i Umumi, 2. Abdülhamid'in hilafet ve saltanatının sona erdirilmesine karar verdi. Türk, Ermeni, Yahudi ve Arnavut'tan oluşan parlamento heyeti Yıldız Sarayı'na giderek Sultan Abdülhamid'e tahttan indirildiğini tebliğ etti.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
Sultan Abdülhamid İngiltere'ye niçin sığındı?
1787-1792 Osmanlı-Rus savaşında Özi Kalesi'nin Rusların eline geçtiği ve kale içindeki halkın Ruslar tarafından katledildiği haberini duyunca sağ tarafına felç geldi ve 64 yaşında iken 7 Nisan 1789'da öldü.
Abdülhamid, Kanun-ı Esasî'nin 113. maddesiyle kendisine tanınan "idari sürgün yetkisi"ni kullanarak daha meclis toplanmadan ve 93 Harbi başlamadan önce Midhat Paşa'yı sadrazamlıktan alıp sürgüne yolladı.
Abdülhamid'in 15 tane eşi olduğu bilinir.
Abdülhamid'in çarşaf ve peçeyi yasaklayan 1892 tarihli fermanı...
Fransa İmparatoru III. Napolyon, Sultan Abdülaziz'i "Uluslararası Paris Sergisi"nin açılışına davet etmesiyle başlayan Avrupa seyahati 47 gün sürdü. Abdülaziz'in seyahatinin görünürdeki sebebi Fransa İmparatoru III. Napolyon tarafından davet edildiği "Uluslararası Paris Sergisine" katılma arzusuydu.
📌Abdülaziz'in Avrupa seyahatine çıkmasının ilk sebebi Fransa'da düzenlenen sergiye katılmaktı. Fransa İmparatoru III. Napoleon, Milletlerarası Paris Sergisi'nde devrin Osmanlı padişahı Abdülaziz'i de görme arzusuyla davet göndermişti. Aynı zamanda yetenekli bir ressam olan Abdülaziz, bu davetten çok hoşnut olmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri