Evlerde üretilen ürünleri, bir e-ticaret sitesi, online pazar yerleri veya sosyal medya üzerinden satan kişiler, evden çalışanlar için vergi mükellefiyeti muafiyetinden faydalanabilir. Ancak geliriniz kanunda belirlenen sınırı aşarsa bu imkândan yararlanmanız mümkün olmaz.
Tebliğle, Gelir Vergisi Kanunu'nun bazı maddelerinde yapılan değişikliklerin açıklanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
İlgili tebliğ hükmüne göre ev hanımlarının; kendi imal ettiği ürünler için fiziki bir iş yeri açmalarına gerek kalmadan, resmi ikamet adreslerini göstererek satış yapmaları mümkün hale gelmiştir.
E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Bu kapsamda; kira gelirlerindeki 9 bin 500 Lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylece, 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.
İşyeri bulunmaksızın, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın evlerinde imal ettikleri ürünleri e-Ticaret yöntemiyle satanlar gelir vergisinden muaf tutulacak. e-Ticarette vergi muafiyeti, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Evlerde üretilen ürünleri, bir e-ticaret sitesi, online pazar yerleri veya sosyal medya üzerinden satan kişiler, evden çalışanlar için vergi mükellefiyeti muafiyetinden faydalanabilir.
7256 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 10. maddesinde yapılan değişiklikle, ev hanımları, küçük çaplı e-ticaretten kazandıkları gelirler için vergiden muaf tutulur.
Faturasız ürün satmanın cezasındaki tutarlar yıldan yıla değişiklik göstermektedir. 2023 yılını baz alarak konuşmak gerekirse; satıcının faturasız sattığı her ürün için yazılması gereken tutarın %10'u kadardır.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
Faturasız Satış Yasal mı? İnternetten faturasız ürün satmak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353. maddesindeki usulsüzlük cezaları çerçevesinde yaptırımlara tabidir. Fatura, malın satışını ispatlayan bir belge niteliği taşıması sebebiyle tüketici açısından haklarını savunmaya yardımcı değerli bir evraktır.
Vergi idaresi, Gelir Vergisi Kanununda öngörülen makine ve aletler dışında başka makine ve alet kullanmadan herhangi bir işyeri açmadan, evinde kişiye özel kıyafet dikimi faaliyetinin esnaf muaflığı kapsamında olduğu yönünde görüş vermiştir. T.C.
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak. Bu durumda 900 bine yakın esnaf bulunuyor.
Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
KOSGEB üzerinden verilen hibe destekleri kadınlara ayrıcalıklı olarak verilmektedir. Kadın girişimcilere, KOSGEB kapsamında; Halkbank tarafından yeni iş kuran ve işletme yaşı 6 ayı geçmeyen kadın girişimciler için 200.000 TL, işini kuranlara ise 300.000 TL kredi verilir.
Satışlar İçin Vergi Mükellefi Olmak
Instagram üzerinden satış yapmak hukuki olarak bir e-ticaret faaliyetidir ve yapılan satışların yasal olabilmesi için çeşitli vergilendirmeler bulunmaktadır. Vergi mükellefiyeti olmadan kazanç sağlayanlara ilişkin cezalar bulunmaktadır.
Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutulur.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri