Mali sorumluluk; kişinin hazineye veya bir başka kişiye verdiği zararın kendisine ödettirilmesi sonucunu doğuran sorumluluk türü olarak tanımlanmasına rağmen bu sorumluluğu sadece bir tazmin sorumluluğu olarak görmek yanlıştır. Çünkü mali sorumluluk mali görevin gereği gibi yerine getirilmesidir.
Bir işyerinde işverene bir hizmet sözleşmesi ile bağlı ve Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa tabi çalışanların yükümlülüklerini yerine getirmesi esnasında uğrayacağı zararlar için işverene düşen hukuki sorumluluğu teminat altına alan bir sigorta türüdür.
Sorumluluk sigortası; sigortalıyı, sigortalının aile bireylerini ya da çalışanlarını çeşitli ihmal durumlarında doğabilecek maddi ve bedensel zararlara karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür.
Uyulması gereken bir yargıya, bir kural ya da yetkili üstün verdiği buyruğa uyulmaması üzerine suçlu düşme durumu. Responsability, liability.
İlgili 23 soru bulundu
1.1.1.
İşletmelerin her şeyden önce kâr elde etmek amacından kaynaklanan sorumlulukları ekonomik sorumluluklar olarak adlandırılmaktadır (Nalbant, 2005, s. 195).
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Mali sorumluluk; kişinin hazineye veya bir başka kişiye verdiği zararın kendisine ödettirilmesi sonucunu doğuran sorumluluk türü olarak tanımlanmasına rağmen bu sorumluluğu sadece bir tazmin sorumluluğu olarak görmek yanlıştır. Çünkü mali sorumluluk mali görevin gereği gibi yerine getirilmesidir.
Özellikle belediyelerde çalışan veznedarların bu hükümden yararlanıp yararlanmayacağı netleşmedi. İşte bu konudaki tartışmalara son noktayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığıı koydu. Bakanlık, mali sorumluluk zammının sadece büro, bankacılık ve sigortacılık hizmet koluna giren devlet memurlarını kapsadığını kaydetti.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Maddesi uyarınca; “Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Mali işler sorumlusu, mali işler departmanında şirketin ödeme, tahsilat ve diğer tüm işlemleri ile ilgilenen kişidir. Mali işler sorumluları, genellikle kamu iştirakleri ya da özel şirketlerin bünyesinde çalışır.
İdarenin mali sorumluluğu. İdare, yürüttüğü faaliyetlerden meydana gelen zararlardan sorumludur. Anayasa'nın 125'inci maddesi bu hususu düzenlemektedir. Anayasa Madde 125/7 – “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.”
12. (Ek:RG-7/10/2017-30203) Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına dair prim ve hasar paylaşımı, Ek-3'te yer alan esaslar çerçevesinde Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan tarafından belirlenen sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilir.
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, motorlu araçların sebep olabileceği hasarları finansal olarak teminat altına alır. Bu sigorta türü, trafik kazaları ve benzeri durumlar sonucunda oluşan maddi ve bedensel zararların maliyetini sigortalıdan alarak, hasar gören üçüncü kişilere ödeme yapar.
– Kiracı Sorumluluğu; Kiracısı olduğunuz binanın yangın ve ek teminatları nedeniyle hasara uğraması durumunda, mal sahibinin neden olduğunuz hasar ile ilgili tazminat taleplerini Kiracı Sorumluluk Teminatı ile karşılanmaktadır.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Öğrencilerin kaldıkları derslerden geçebilmeleri için sorumluluk sınavına girmeleri şarttır.
Yalnızca borçlunun meydana getirmekle yükümlü olduğu neticeyi meydana getirip getiremediğinin gözetildiği sorumluluk türü objektif sorumluluk (netice/sebep sorumluluğu, kusursuz sorumluluk) olarak adlandırılır.
Kusursuz sorumluluk, kanunda genel olarak hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğu şeklinde tasnif edilmiştir. 1) Hakkaniyet sorumluluğu: Zarar verenin, hukuka aykırı fiili gerçekleştirirken kusurlu olmasa dahi hakkaniyet gereği kanun koyucunun düzenlediği kusursuz sorumluluk halidir.
Şirketlerin yerine getirmesi gereken dört temel sorumluluk var: (i) Ekonomik – verimli ve karlı olmak, (ii) Hukuki – kanunlara uymak, (iii) Etik – kanunların ötesinde toplumsal norm ve beklentilere uyumlu davranmak, ve (iv) Sosyal – toplumsal sorunların çözümü için gönüllü katkıda bulunmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri