Abdülhak Hamit Tarhan'ın hece ölçüsüyle yazılan ilk tiyatro eseri "Nesteren" dir. Yazar, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği olan Sahra'yı yazmıştır. Ayrıca Validem şiiriyle Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır. Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri ise Eşber'dir.
Şiirleri gerek lirizm açısından gerekse felsefe açısından zengindir diyebiliriz. Hamit, şiirlerinde genellikle aruz ölçüsünü kullanmış sadece birkaç şiirde hece veznini denemiştir.
Aruzun "mef'ûlü mefâilün feûlün" kalıbıyla yazılan eser, "aabbaacb" kafiye düzeninde her biri sekizer mısralık 294 kıtadan (2352 mısra) kurulmuş tam bir poem karakteri gösterir. Klasik mersiyeler arasında bu hacimde bir manzume olmadığı gibi nazım şekli de ilk defa Abdülhak Hâmid tarafından denenmiştir.
Abdülhak Hamit Tarhan (Osmanlıca: عبد الحق حامد; 2 Ocak 1852, Beşiktaş - 12 Nisan 1937, İstanbul), Türk şair, oyun yazarı ve diplomat. 7 Nisan 1911 tarihli Servet-i Fünun dergisinde Abdülhak Hamit Bey (ortada) ailesi üyeleri ile birlikte.
Abdülhak Hamit Tarhan Türk edebiyatında şiire metafizik ürpertiyi getiren şair olarak da bilinmektedir. Şiirlerinde ölçü, dil ve uyağa önem vermeyen yazarın şiirlerinde zengin bir lirizm bulunmaktadır. Sanat için sanat anlayışını benimsemiştir. İlk şiir kitabı olan Sahra eserinde pastoral şiirleri bulunmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın, eşi Fatma Hanım'ın vefatı üzerine yazdığı eserlerinden. Gelin odası manasına gelen Hacle, 1886 yılında basılmıştır. 42 mısralık 8 bentten meydana gelen uzun bir manzumedir. Bu bentlerin her biri gazel tarzındadır.
İlk kafiyesiz şiir: Abdülhak Hamit / Validem (1913)
Şairi Azam lakabı ile anılan Tarhan, hem doğu hem batı ülkelerinde bulunmuştur.
Tanzimat devri Türk edebiyatının ikinci nesline mensup Abdülhak Hâmid Tarhan, yeni Türk şiirinin kurucu isimlerinden biridir.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan'ın karısı Fatıma Hanım'ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Şiirin teması: “Ölüm”dür. Abdülhak Hamid'in Makber adlı eseri “Mukaddime” den sonra başlar. Mukaddime (önsöz) Abdülhak Hamid'in şiir anlayışını da yansıtması bakımından bir belge niteliği taşır.
Duhter-i Hindû, Abdülhak Hâmid'in tiyatro yazarlığında farklı bir dönemin başlangıcını ifade eder. Bundan önce yazdığı ilk üç eseri birtakım acemiliklerin bulunduğu etkilenmeler ve kısmî realizm dönemi olarak görülür.
» Türkçe ile yazılmış en eski şiirlerde hece ölçüsü kullanılmıştır. İslamiyet öncesi sözlü Türk edebiyatında ve bu geleneğin devamı olan Halk edebiyatında hece ölçüsü kullanılmıştır. İslamiyetten sonra Divan edebiyatında aruz ölçüsü kullanılırken, Halk edebiyatında hece ölçüsü kullanılmaya devam edilmiştir.
İhsan Raif, dönemin şairlerinden Rıza Tevfik'in etkisiyle hece ölçüsüyle halk şiiri tarzında şiirler yazmaya başlar. Sade bir dili, yalın bir anlatımı vardır. Şiirlerinde doğa sevgisi, hüzün ve çocuksu neşenin yanısıra milli duygular da işlenmiştir.
İlk yazılı Türk edebiyatının ürünleri olarak bilinen Göktürk Yazıtları'nda şiir bulunmamasına rağmen şiirsel özellikler taşıyan ve hece ölçüsüne uyan bölümler vardır. Kaşgarlı Mahmut'un Divanü Lugati't Türk eserindeki şiirler de hece ölçüsüyle yazılmışlardır.
*Eserlerinde, aşk, tabiat, cemiyet meseleleri; gündelik hayatın bazı problemleri; tarih, vatan duygusu ile insan, Tanrı, ölüm, âhiret, ruh ve kıyamet gibi çeşitli konuları işlemiştir. *Edebiyatımızın yeni bir çehre kazanmasında Recaizade Mahmut Ekrem teorik olarak, Hamit yazdıklarıyla pratikte etkili olmuştur.
Tanzimat Dönemi sanatçısı olan Abdülhak Hamit Tarhan "Romantizm" akımından etkilenmiştir.
Abdülhak Hamit Tarhan, 2 Ocak 1852'de doğmuştur ve İstanbul'da hayatını sürdürmüştür. Tanzimat Edebiyatı döneminde eserler vermiş ve oldukça bilinen bir şair olarak bilinir.
“Özgür (serbest) nazım, ölçeksiz nazımdır. Dizelerdeki hecelerin ne sayıları, ne de uzunluk ve kısalıkları belli bir düzene ve belli bir kalıba göre sıralanmaz. O bakımdan, özgür nazımda dizelerin uzunlukları ozanın tutumuna bağlıdır, başka herhangi bir düzene bağlı değildir.
Şiiri düz yazıdan ayıran ölçü, mısra, ahenk gibi unsurlar vardır. Nazım (şiir) biçimindeki yazılara “manzum“; nazım parçalarına da “manzume” denir. Mısra (Dize): Ölçülü ve anlamlı, bir satırlık nazım birimidir.
Abdülhak Hamit Tarhan'ın hece ölçüsüyle yazılan ilk tiyatro eseri "Nesteren" dir. Yazar, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği olan Sahra'yı yazmıştır. Ayrıca Validem şiiriyle Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır.
Bu şiirde Hamid, yeni aşkını, evlenme arzusunu, eski aşkının kendisini rahatsız eden hayallerini, tabiatı, ölümü ve düşü bir arada vererek farklı imgeler yaratmayı başarır. Şiirde kullanılan imgelerin çokluğu bir şenlik havası yaratarak imgelerin karnavallaşmasına yol açar.
İÇLİ KIZ (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yazdığı üçüncü tiyatro eseri. İçli Kız, beş fasıllık bir dramdır. Yazarı tarafından beş fasıl olarak tertip edilen eser 29 meclisten oluşur. Eserin kapağında “Tiyatro tarzında yazılmış bir hikâyedir” ibaresi vardır.
Sevilen romanların birer birer ekrana dizi olarak gelmesine alışmıştık. Ancak Star TV'nin sevilen dizisi Anne, ezberleri bozdu. Dizide yer alan gazeteci Ali Arhan'ın, Zeynep ve Turna'nın dramını bir roman olarak yazmak istemesi senaryoya girdikten sonra, eser kaleme alındı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri