Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar.
Saati Kim Buldu? Günümüzdeki saatlerin atası olarak kabul edilen ilk saat Çinli bilgin Su Song tarafından icat edilmiştir. Su Song, yaşadığı dönemin en önemli bilgilerinden birisi olarak kabul edilmekteydi. İlk olarak icat ettiği saat, mekanik bir yapıya sahipti ve su ile çalışıyor.
İlk saatler düz bir yüzeye yerleştirilen sabit bir cismin gölgesinin uzunluğunda ve yönünde, Güneş gökyüzünde hareket ettikçe ortaya çıkan değişikliklerin belirlenmesine dayanıyordu. Geçmişte güneş saatleri dışında zamanı ölçmek için su saatleri, mum saatleri, kum saatleri gibi farklı araçlar kullanıldı.
Bir günün 24 saate bölünmesinin geçmişinin Antik Mısır'a dayandığı tahmin ediliyor. Ancak günümüzde onluk sayı sistemi yaygın olarak kullanılmasına rağmen, neden bir günün 24 saate bölündüğü sorusu akla gelebilir. Mısırlıların zamanı ölçmek için güneş saatlerini kullandığı biliniyor.
İlgili 37 soru bulundu
NEDEN 60 DAKİKA VE 60 SANİYE? 24 saati eşit olarak bölerek hayatı kolaylaştırmamıza yardımcı olan Yunan gökbilimciler, astronomik hesaplamalar için Babil'in altmışlık (60 tabanı) sistemini izlediler. Bu nedenle, kolaylık sağlamak için, bir saati 60 dakikaya ve her dakikayı 60 saniyeye böldüler.
Çünkü, gündüz saatleri ile gece saatleri farklı uzunluklardaydı. Bu nedenle, saatlerin 12 saatlik dilimlere bölünmesi fikri ortaya atıldı. Bu dilimler, gündüz ve gece saatlerini eşit olarak bölmek için kullanılır. Bu, insanların, zamanı daha kolay ve tutarlı bir şekilde ölçmelerine olanak sağladı.
Antik Mısır ve Babil'de MÖ 16. yüzyılda kullanıldıkları bilinmektedir. Hindistan ve Çin gibi dünyanın bazı diğer bölgelerinde de su saati kullanımının antik döneme dayandığı bilinmekte olup bu bölgelerde ilk ortaya çıkış tarihi bilinmemektedir. Bazı yazarlar Çin'de MÖ 4000 civarında ortaya çıktığını öne sürmektedir.
Temel olarak üç çeşit saat mekanizması bulunur: Quartz, mekanik ve otomatik. En basit tanımlamalarıyla Quartz saat; pil ile çalışan, mekanik saat elle kurulmasıyla çalışan ve otomatik saat ise bileğin hareketiyle çalışan saatlerdir.
Bilinen ilk güneş saatini Mısırlılar yapmıştır. Genel olarak rastlanan yatay güneş saati tasarımlarında dikey olarak yerleştirilmiş bir çubuğun gölgesi, yatay yerleştirilmiş bir yüzeyde günün saatlerini gösteren kadrana düşer.
Tarihi. Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar.
Mum saati olarakta bilinmektedir. Nerede bulunduğu bilinmese de 520 yıllarda Çinli bir şairin şiirinde geçmektedir. Bir kapta bulunan mum eridikçe arkasındaki cetvelden zaman ölçülmektedir.
Örneğin insanoğlu tarafından zaman kavramının ilk algılanışı Güneş'in ve Ay'ın hareketlerine bakarak (tesadüfi veya bilinçli gözlemle), bu gök cisimlerinin aynı noktadan ertesi gün bir daha geçtiklerinin fark edilmesi ile ilişkili olarak ortaya çıkmıştır.
Alaturka saat, Türklerin kullandığı mahalli zaman ölçüsüdür. Alaturka saate ezani saat de denilir. Ezani Saat, bir mahallin en yüksek noktasından güneşin batışı esas alınarak her gün saatlerin 12:00'a (yani takvimlerde gösterilen akşam namazı vakti) ayarlandığı bir saat sistemi olup mevsimlere göre değişiklik gösterir.
Dünya güneş etrafındaki bir tam turunu 24 saatte tamamlar. 1 günde 24 saat vardır. 1440 dakika ve 86400 saniye vardır.
Biliyorsunuz, saatin iki kolu var. Kısa olana “akrep” denir ve akrep saati gösterir. Uzun olan kola ise “yelkovan” denir ve yelkovan da dakikayı gösterir.
Pilli saat nasıl çalışır sorusunun cevabı mekanizmasında saklıdır. Pilli saatlerin bir diğer adı quartz saatlerdir. Quartz saat mekanizmasını çalıştırmak için herhangi bir kurma işlemine gerek yoktur çünkü enerjisini pilinden alır. Pili bitene kadar duraksamadan çalışır.
3 ATM'lik bir su geçirmezlik derecelendirmesi, saatlerin 30 metrelik bir su basıncına dayanabileceğini gösterir. Bu, 3 ATM bir su geçirmezlik derecelendirmesi olan bir saat, havuzda veya duşta kullanılabileceği anlamına gelir. Ancak, bu saatler, dalış veya su sporları gibi yoğun su aktiviteleri için uygun değildir.
Kum saati, Avrupa'da ilk kez 8. yüzyılda bir papazın buluşuyla kullanılmaya başlanmıştır. Camcılık becerisi geliştikçe, kumun doldurulduğu ağız da eritilerek kapatılmış ve nemlenerek akışın zorlaşmaması sağlanmıştır.
Saat Neden Yuvarlaktır? Dairesel şekil, doğrusal olarak kabul edilir ve ibrelerin hareketleriyle uyumludur. Çünkü, ibreler de dairesel bir şekilde, saatin her yerinde aynı mesafeyi koruyarak hareket etmek zorundadır. Bu sebeple saatler yuvarlak olarak tasarlanmıştır.
Ateş Saati, (ya da Mum Saati), petrol lambasının alevi ile çalışan saat mekanizmasında, tüketilen yağın bölmeli bir saydam kapta izlenmesi ya da kısalan mumun gölgesinin, arkadaki bir cetvel üzerindeki boyuna göre zaman belirlenen saattir.
Bu saatler, nöbet tutan koruyucuların ücretlerinin ödenmesi için zamanı ölçmek için kullanılmalarının yanında astronomik hesaplamalar için de kullanılmaktaydı. Bu saatler Greklere Klepsydra adı ile geçmişti.
Bu değer 23 saat 56 dakika 4 saniye. Fakat Dünya bu hareketi yaparken aynı zamanda yörüngesi üzerinde de bir miktar ilerliyor. Dolayısıyla 23 saat 56 dakika ve 4 saniye sonra tam aynı noktaya döndüğünde baktığı doğrultuda Güneş olmuyor, biraz geride kalıyor. Güneş'in aynı noktaya gelmesi için geçen süre de 24 saat.
Öğleden önceki 12 saat için a.m, öğleden sonraki 12 saat için p.m kısaltmaları kullanılmaktadır. A.m gece yarısından öğlen 11.59 saatine kadar olan kısımdır. P.m öğlen 12'den gece 12'ye kadar olan zaman dilimidir. A.m 00.00-12.00 için p.m 12.00-00.00 zaman aralıklarında kullanılmaktadır.
Pek çok kişi 24 saatin, yani bir günün kaç dakika ve saniyeden oluştuğunu bilemez. Günümüzde kullanılan zaman ölçüsüne göre, 1 gün 24 saatten oluşur. Bir saat ise 60 dakikadan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri