Doğada bulunan soda, kil, kükürt gibi maddelerin, sabunkökü gibi bitkilerin ya da kolay ulaşabildikleri üre, kül gibi maddelerin de gücünü keşfetmişler, sabun ya da deterjan olarak kullanmışlardır.
Tarihte, sabunlar genellikle sodyum, soda küllerinin ya da potasyum ve tuzlarının ve yağlı asitlerinin kül suyuyla sabunlaşma tepkimesine girmesi sonucu elde edilirlerdi. Temeldeki yağların hidrolizi, gliserol ve rafine sabunu oluşturur.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
SABUNU İLK KEZ SÜMERLER KULLANDI
Sabunun tarifinin ilk kez Sümer Yazıtları'nda (M.Ö. 2500) yer aldığı belirtilir. Yazıtlarda, odun küllerinin kaynatıldığı suya yağ eklenerek yavaşça eritildiğinde sabuna çok benzeyen bir maddenin ortaya çıktığından bahsedilir.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır. Belgelere göre bugünkü sabunun ilk şekli Araplar tarafından ilk çağlarda yapıldı.
İlgili 32 soru bulundu
İbn Sa'd'ın kaydettiği bir vesikadan anlaşıldığına göre, Hz. Peygamber (asm), başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
SABUN ÜRETİMİ
Sabun üretimi batch sistemi veya kontinü sistem pişirme (sabunlaştırma), kurutma, şekillendirme ve ambalajlama işlemlerinden oluşmaktadır.
Osmanlı döneminde sabun üretimi, “sabunhane” olarak adlandırılan tesislerde gerçekleştirilmiştir (Camuz, İpeklioğlu ve Böke, 2015, s. 14).
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Sabun yapımında kostik kullanmak sabunlaşmanın olması için gerekli bir bileşendir. Sıvı ve sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit (kostik) karıştırıldığında sodalı bir su çözeltisi oluşur. Bu çözelti sıvı katı yağlar ile karıştırıldığında sabunlaşma adı verilen bir kimyasal reaksiyon açığa çıkarak sabun elde edilir.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891.
Sabun yapımı esnasında sabun sıvı formda iken kullanılan sıvı sabun boyası, doğru sıcaklık değerinde eklenir. Toz sabun boyası ise her sıcaklık değerinde eklenebilme özelliğine sahiptir. Toz sabun boyaları ile renkli, esanslı, kokulu ve doğal ürünler elde edilir.
Evde üretilen zeytinyağlı sabunlar kalıba alma ve ısıtma gibi yöntemler ile farklı formlarda rahatlıkla üretilebilmektedir. Zeytinyağlı sabun için önce bir tencere içerisine 6 bardak su eklenir. Su içerisine 1 bardak kostik yavaş bir şekilde eklenmelidir. Bu iki karışım güzel bir şekilde karıştırılır.
YÖNTEM: SOĞUK SU SABUNU 1 kilo Lapointe kostik, 6 litre suyun içinde tamamen eritilir. Bu erimiş malzeme, 6 litre zeytinyağının üzerine damla damla akıtılır. Karışım, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. Oluşan sabun, uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır.
Sodyum hidroksit, 13.5 pH değeri ile bazik özelliklere sahiptir. Suda kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur.
Sabunlar yag asitlerinin alkali tuzlari olup yüzey aktif maddelerdir. YÜZEY AKTiF MADDE: Yüzeyde birikerek yüzey gerilimini degistiren (düsüren)maddelerdir. Molekül yapilari cizgisel ve asimetriktir. Az ya da cok dallanmis zincir seklinde hidrofob bir kisimla ,hidrofil bir kisımdan ibarettir.
Siyah sabun bazımız yüksek kalite ve uygun fiyatıyla siyah sabunlar elde etmenize yardımcı olur. Ürün İçeriği; Aqua, glycerin, sodium stearate, propylene glycol, cocamidopropil betaine içermekte olup, yüksek derecede bitkisel gliserin içermektedir.
Arap sabununda, zeytinyağı, palm yağı, gliserin, terebentin yağı, nane yağı, lavanta yağı ve kavun tohumu yağı kullanılmaktadır. Arap sabunu, cildi yumuşatmak ve arındırmak için kullanılmaktadır. Pek çok alanda kullanışlı olan arap sabunu faydaları da oldukça fazladır.
Arap sabunu kimyasal içermeyen ve buna rağmen oldukça temizleyici özelliğe sahiptir. Arap sabunu mikropları öldürerek istenilen temizliğin en doğal şekilde karşılanmasına yardımcı olur.
Arap sabunu; yapımında sodyum yerine, alkali olarak potasyum hidroksit kullanılan bir sabun türüdür. Bitkisel ve hayvansal yağ asitlerinin potasyum hidroksit ile reaksiyonundan üretilmektedir. Genellikle sarı ya da açık kahverengi renkte; yarı akışkan ve macunumsu yapıda bir sabundur.
Arap Sabunu Nedir? Arap sabunu potasyum kostiği ile yapılan yumuşak krem kıvamlı bir sabundur. Temizlik amaçlı kullandığı için kostik indirimi ya da süperyağı kullanılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri