Serhafiye Ahmed Celaleddin Paşa, 1897'de Contraxeville'de yaptığı antlaşmayla bir grup Jön Türk'ün İstanbul'a dönmesini ve bazı Jön Türk gazetelerinin kapatılmasını sağladı. Daha sonra muhalefete geçti. Ama sonrasında II. Abdülhamid'e ihanet ederek, Paris'e yerleşti ve Jön Türkler'i maddi bakımdan destekledi.
Daha sonrasında odasında bulunan bütün evrakları Çamlıca'daki köşküne taşımıştır. Ama köşkte Haziran 1924'te bir yangın çıkar ve tüm belgelerle beraber Ahmed Celaleddin Paşa da yanar.
Padişah II. Abdülhamid 5 Şubat 1877'de Mithat Paşa'yı sadrazamlıktan azlederek, bir gemiyle ülke dışına sürdü. Bir süre Avrupa'da kalan ve ertesi yıl Girit'e dönmesine izin verilen Mithat Paşa, Aralık 1878'de affedilerek Suriye valiliğine atandı, ancak İstanbul'a gelmesi kesinlikle yasaklandı.
Damad Mahmud Celâleddin Paşa veya Mahmut Celaleddin Âsaf (1953, İstanbul - 17 Aralık 1903, Brüksel), Osmanlı devlet adamı, şair ve yazardır. Kaptan-ı Derya Gürcü Halil Rifat Paşa'nın oğlu, Sultan Abdülmecid'in damadı ve Prens Sabahattin'in babasıdır.
Hapisteyken "Ya beni affet veya öldür" çağrısını yapan Paşa'nın, II. Mehmed'in karşısına getirildiğinde aşırı kibirli ve mağrur bir tavır sergileyip kendi isminin padişahla bir anıldığını belirtip mertçe öldürülmesini veya affını istediğinden, bunun üzerine 17 Ağustos 1474'te idam ettirildiğinden söz edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Sultan 2. Abdülhamid'e ihanet eden ve TRT'deki Payitaht Abdülhamid dizisinde de bu ihaneti tekrar deşifre edilen Damat Mahmud Celaleddin Paşa nasıl öldü ve mezarı nerede? İşte ayrıntılar... Abdülhamid'e ihanet eden Mahmut Paşa'nın mezarı bakın nerede?
Caminin hamisi konumundaki Zal Mahmud Paşa'nın 1553 yılında boğdurulan Şehzade Mustafa'nın katlindeki dahlinden ötürü kamuoyunda duyulan derin üzüntü, bir dönem halkın özellikle bu camiye gitmemesine sebep olmuştur.
Ahmet Celalettin Paşa, 2. Abdülhamid'e ihanet ederek Avrupa'ya kaçtıktan sonra odası tamamen kilitlenerek mühürlendi. Abdülhamid'in mühürlediği bu oda, o tahttan indirilene kadar kimse dokunmadan öylece kalmıştı.
Çerkes kökenli bir Kafkasya göçmeni olan Ahmed Celaleddin Paşa, küçük yaşlarda geldiği İstanbul'da Sultan Abdülhamid'in hizmetine girmiştir. Yıldız Sarayı'nın muhafazasında görevli Tüfekçi Teşkilatı'nda yetişen Ahmed Celaleddin Paşa, padişahın yaverlerinden biri olarak serhafiyelik vazifesiyle görevlendirilmiştir.
Çerkes Kabasakal Mehmed Paşa (1854-1909), Sultan II. Abdülhamid döneminde ser hafiye olarak görev yapmış, aynı zamanda süvari feriki rütbesine sahip bir Osmanlı paşası. Hafiye teşkilatının en ünlü hafiyelerinden olan Kabasakal Mehmed Paşa göğsüne kadar gelen sakallarından dolayı kabasakal unvanını almıştır.
Sultan II. Abdülhamid'in Başkâtibi Tahsin Paşa.
Ardından da Şeyhülislam Ziyaeddin Efendi, “elcevap, olur” notunu ekleyip mührü basıyor. Elmalılı Hamdi (Yazır) Efendi'nin kaleme alıp Şeyhülislam Mehmed Ziyaeddin Efendi'nin imzaladığı bu hal' fetvasıyla 33 yıl padişahlık ve halifelik makamında oturmuş Sultan II. Abdülhamid tahttan indiriliyor (27 Nisan 1909=106.
II. Abdülhamid, 10 Şubat 1918'de son araştırmalara göre 75 yaşındayken kalp yetmezliği nedeniyle Beylerbeyi Sarayı'nın 8 nolu dairesinde öldü. Mezarı, büyük babası için Divanyolu'nda yaptırılmış Sultan II. Mahmud Türbesi'nde bulunmaktadır.
Hidiv İsmail Paşa'nın torunu Mısır prenseslerinden İsmet Mürşide Hanım ile evli olan Ahmed Celaleddin Paşa, Şubat 1904'te -eşinin yanına- Mısır'a Sultan Abdülhamid'den izinsiz şekilde giderek İstanbul'dan ayrılmıştır.
Ahmet Paşa, Sultan II. Murat saltanat dönemi kazaskerlerinden Veliyüddin bin İlyas Efendi'nin oğludur.
Geçmişte külliyenin çevresinde bir hazire olduğu ancak sonrasında mezar taşlarının kaldırıldığı, sadece Ahmet Paşa'nın eşi Fatma Sultan'a ait mezar kalmıştır.
Sultan Abdulhamid'e ve devlete en sadık asker Yüzbaşı Celal, hainin kurşunuyla şehit oldu.
"Mahmud Paşa öldü!" (114.
Mahmud Paşa'nın Vefatı I Payitaht Abdülhamid 154. Bölüm - YouTube.
Ahmed Paşa Antlaşması, 10 Ocak 1732 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Safevîler arasında imzalanmış bir antlaşmadır. 1730-1732 Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Kuzeyde Aras Irmağı iki ülke arasında sınır kabul edildi.
Dizi, 24 Şubat 2017 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlamıştır. Dizi, 34. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in saltanatının son 13 yılında (1896-1909) geçmektedir. 5 sezondan oluşan dizi, 4 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan 154. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.
Ekranların sevilen dizisi Payitaht Abdülhamid Kocaeli İzmit şehrinde yer alan Seka Film Platosu'nda çekilmektedir.
Rüstem Paşa'nın eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın yardımı ile Atmaca Rüstem'in yaşadığı saraya girdi. Önce Paşa'yı koruyan askerleri öldüren Atmaca, daha sonra Rüstem Paşa'yı boğarak öldürdü.
Zal Mahmut Paşa, (1521? – 1577), sancakbeyi, beylerbeyi ve vezirlik görevlerinde bulunmuş Osmanlı devlet adamıdır. Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da doğmuş ve devşirme olarak sarayda yetişmiştir.
Mahmud Yakalandı! Payitaht Abdülhamid 27. Bölüm - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri