Sultan Abdülhamid İngiltere'ye niçin sığındı?
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
İngiltere, Çırağan Vakası'ndan üç gün sonra, 23 Mayıs 1878'de, Kıbrıs'ın kendisine verilmesi şartıyla Berlin Konferansı'nda Osmanlı'ya yardım edeceğini bildirdi. II. Abdülhamit, 25 Mayıs 1878'de Kıbrıs'ı İngiltere'ye bırakmayı kabul etti.
Selanik sürgünü
Sultan Abdülhamid kendisini tahttan indiren meclis kararını öğrendiğinde herhangi bir muhalefette bulunmadı. Çoktandır, devlet işlerinden ayrılmayı düşünüyordu. Kendisine bu karar tebliğ edildiğinde yalnızca İstanbul'dan sürgün edilmesine içerlemişti.
92.000 altın karşılığında verildiği de unutulmamalıdır. o altınları sonra nerede yediler bilinmez. öyle bir verme ki bugün bile limassol ve larnaka'da ingiliz askeri üsleri vardır. şimdi de ülkeye döviz girsin diye en kıymetli yerleri araplara satıyoruz. abdülhamid'in yolundan gitmeye devam...
İlgili 21 soru bulundu
İngiltere, hem Hindistan sömürge yolunun güvenliğini sağlamak hem de Anadolu'yu daha yakından kontrol edebilmek için Kıbrıs'ı kendi kontrolüne almak istedi. 1878 yılında Osmanlı Devleti'nin Rusya karşısında aldığı mağlubiyet İngiltere'ye bunun için fırsat verecektir.
93 Harbi sırasında Rus İmparatorluğu karşısında yenilen Osmanlı İmparatorluğu, Ruslara karşı ödün vermemek amacıyla, Birleşik Krallık'ın isteği üzerine ada 92.799 sterline 4 Haziran 1878 tarihinde imzalanan Kıbrıs Sözleşmesi ile kiralandı.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali. Dindar olduğu bilinen II. Abdülhamid, 2 Nisan 1892'de belden bağlanmış siyah çarşaf giyen Müslüman kadınların matem tutan Hristiyanlara benzedikleri ve güvenlik bakımından sorun yaratacağı gerekçesiyle kadınların çarşaf giymesini yasakladı.
Sultan Abdülhamid'in yasakladığı kelimeler: Anarşi, ihtilal, istibdat, ispiritizm (ruh çağırma) ve nicesi… Independent Türkçe.
Onun bu dönemde Almanya'ya yakınlaşma politikası denge siyasetinin bir örneğidir. İngiltere ve Rusya'ya karşı Almanya'nın desteğini sağlamak kaydıyla uluslararası diplomaside Osmanlı'nın gücünü artırmak istemiştir.
Abdülhamid, Kanun-ı Esasî'nin 113. maddesiyle kendisine tanınan "idari sürgün yetkisi"ni kullanarak daha meclis toplanmadan ve 93 Harbi başlamadan önce Midhat Paşa'yı sadrazamlıktan alıp sürgüne yolladı.
Sultan Abdülhamid Han, dil bilgisi, Fransızca, Arapça ve daha nice donanıma sahipti.
Ellerinde Meclis-i Mebusan'ın aldığı karar, Yıldız Sarayı'nın basamaklarını tırmanan Yahudi Emmanuel Karaso, Ermeni Aram Efendi, Arnavut Esad Toptani ve Gürcü Arif Hikmet Paşa Sultanı tahttan indirmekle görevlendirilmişti.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. Padişahı Sultan II. Abdülhamid 1842 yılında doğdu, 1876 yılında tahta çıktı, tahttan indirildiği 1909 yılına kadar 33 yıl Osmanlı padişahı olarak hüküm sürdü. 1918 yılında kalp yetmezliği sonucunda hayatını kaybetti.
Bu çalışmanın konusu 1880 yılında, II. Abdülhamid'in saltanatının başında meydana gelen ve “Deli Mehmed Vakası” olarak adlandırılan olaydır. Olayın esası, İstanbul'da görevli olan bir Rus miralayının Deli Mehmed isimli bir genç tarafından öldürülmesine dayanmaktadır.
Türban ve çarşaf yasağı bugünlerde yeniden tartışılmaya başlandı. Peki çarşafın Osmanlı döneminde yasaklandığını biliyor muydunuz? Hem de 2. Abdülhamid döneminde.
Bundan sonra Abdülhamid'in İngiliz ve Fransız basınında ve siyasetinde lakabı "Kızıl Sultan"dır. Bu durumu değerlendiren 2'nci Wilhelm, Almanya ile Osmanlı yakınlaşmasını başlatmış, Osmanlı'yı ziyaret etmiş ve 1'inci Dünya Savaşı'ndaki beraberliğin tohumu böyle atılmıştır.
Sultan Abdülhamit Han, Meclis-i Mebusan'ı kapatıp devlet idaresini eline alıp Ayastefanos antlaşmasını imzaladı. Berlin antlaşması ile kaybedilen toprakların bir kısmını geri aldı. Abdülhamit Han büyük meseleler karşısında bunalan Osmanlı Devleti'ni dahiyane bir siyaset, adalet ve büyük bir kudretle yönetti.
Rumi takvime göre 31 Mart 1325'te (13 Nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştır. Hareket Ordusu tarafından isyan bastırıldı. II. Abdülhamid tahttan indirildi.
Mustafa Kemal, Padişah Vahdettin'e gönderdiği bu telgrafa yanıt alamadı. Vahdettin, bu telgraftan sadece dokuz gün sonra, 23 Haziran 1919'da Mustafa Kemal'in görevinden azledilmesine ve 20 gün sonra da 7-8 Temmuz gecesi, Mustafa Kemal'in ordudan atılmasına onay verdi.
Atatürk ise gençliğinde ona karşıydı. Vatanı, özellikle Balkanları savunmadığı için Abdülhamit'i devirmek için mücadele etti. Harp Akademisinden mezun olur olmaz Abdülhamit'e suikast ve darbe yapacağı gerekçesiyle 1905 yılında tutuklanıp Şam'a sürüldü. Ama Abdülhamit'in şahsiyetine asla hakaret etmedi, ettirmedi.
1960 sonrası
Ada, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla bağımsızlık kazanmıştır. 1974'te Yunan darbesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği harekât sonucu adanın kuzeyinde de facto olarak tek yanlı Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuş, bu devlet sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adını almıştır.
I.Dünya Savaşı'nın başlaması ve Osmanlı Devleti'nin İngiltere'nin karşısında savaşa girmesi sebebiyle İngiltere, 5 Kasım 1914'te Kıbrıs'ı resmen ilhak etti.
Türkiye, İngiltere'nin olumsuz cevap vermesi üzerine, Ada'daki Türklerin güvenliğini de dikkate alarak 20 Temmuz 1974 günü Barış Harekatı'nı başlatmıştır. Böylece Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı önlenmiş, Kıbrıs Türk halkının varlığı da güvence altına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri