More videos on YouTube Âşık Veysel'in 25 yaşındayken akrabalarından Esma ile evlendiği, 8 yıllık evli olduğu dönemde bir gün hasta yatarken eşi Esma'nın 6 aylık kız çocuğunu bırakarak evdeki işlere yardım etmesi için tutulan Hüseyin isimli bir çiftlik uşağı (azap) ile kaçtığı bilinmektedir.
Bir gün Veysel hasta yatarken, kardeşi Ali de keven toplamakta iken, Veysel'in ilk eşi olan Esma'yı kandırarak kaçırıyor bu yanaşma. Veysel'in acılı yaşamına bir acı daha ekleniyor böylece. Karısı bir başına bırakıp gittiğinde Veysel'in kucağında henüz altı aylık kızı varmış.
Veysel, iki iki kere evlenmiştir.
Çünkü biliyordu, o çiçek başka bir gönülde açmayı diliyordu. Eşinin onu terk edip gitmesi Aşık Veysel'i çok etkilemişti.
Âşık Veysel Anadolu bilgeliğinin en önemli simalarından biridir. Bu hikme- tin doğal bir yansıması olarak o'nun şiirlerinde oldukça zengin felsefi içerikle karşı- laşmaktayız. Bu yazımız bu derin felsefi zenginliği, onun “Güzelliğin On Para etmez” adlı şiirinden hareketle göstermeye çalışmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Filmde sekiz yıllık evliliğin ardından Veysel'i terk ederek kaçan ilk eşi Esma ile ilgili hikaye de anlatılmıştı. Bu hikaye yıllarca “Çarık Hikayesi” olarak dilden dile dolaştı. Erol Evgin'in de bir TV programında göz yaşı dökerek aktardığı hikayeye göre Aşık Veysel eşinin kendisini terk edeceğini anlamıştır.
Aşık Veysel'in başından geçen bir olay vardır. Bilirsiniz biliyorum, ama yine de hatırlatmak isterim.
Alevi ve Bektaşi geleneğine mensup halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, âşık edebiyatının geleneksel bütün unsurlarını şiirinde barındıran, yirminci yüzyılın bu alandaki en önemli temsilcilerinden birisidir.
Bir de güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa … ” “Aşık Veysel'den kendisini aldatan eşine hayat dersi” vurgusuyla paylaşılan anlatının daha hikâyemsi aktarımı ise şöyle sunulabilir: Sivas'ın Şarkışla ilçesinin bir köyünde evli bir çift vardır. Koca görme engellidir.
Büyük bir halk ozanı olan Aşık Veysel, eserleri kadar aşkıyla da yürekleri dağladı. Kendisini aldatarak kaçan eşine verdiği hayat dersi, dilden dile hala dolaşıyor.
Aşık Veysel, bizim Alevi şairlerimizden. Alevi, yani, soy bakımından tamamen Türk, din bakımından Müslüman olan bir söz ve saz ustası.
Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda öldü.
Hem bu vesile ile hem de Aşık Veysel'in mirasını yaşatmak için çeşitli etkinliklere önderlik eden torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Gürsel Gökçe ile Ayvalık Küçükköy Taş Dükkan'da bir araya geldik.
Âşık Veysel'in tanınmasına, şiirlerinin bilinmesine vesile olan kişi, Ahmet Kutsi Tecer'dir. Ahmet Kutsi Tecer'in 1931'de Sivas'ta düzenlediği I. Sivas Halk Şairleri Bayramı'na Sivas çevresinden pek çok âşık katılır (Makal 1973: 19).
İlk evliliğini 1919'da Esma Hanım ile yapan Veysel Şatıroğlu, annesini ve babasını 1920'de kaybetti. Eşinin kendisini terk etmesi üzerine 1928'de Gülizar Hanım ile evlenen Şatıroğlu'nun, Zöhre, Ahmet, Hüseyin, Menekşe, Bahri, Zekine ve Hayriye adlarında 7 çocuğu dünyaya geldi.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Bugün 123. yaşını kutladığımız Aşık Veysel, şiirleriyle olduğu kadar hayat hikayesiyle yüreklere dokunan bir isim. Daha önce iki ablasını almış olan çiçek hastalığı nedeniyle gözlerini kaybeden Aşık Veysel, hastalığını kendi ağzından anlatmıştı.
Yesevi yolunun hizmetkarı, Namık Kemal Zeybek açıklıyor: Karacaoğlan, Bektaşi idi. Yunus Emre de Alevi idi.
Ömrü yoksulluk ve zorluklarla geçen Aşık Veysel'in Cumhuriyet'in 10. yılı için yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı'ndaki başarısı dikkati çekti.
"Anlatamam derdimi dertsiz insana, Dert çekmeyen dert kıymetin bilemez." "Şu geniş dünyaya sığmayan gönül, şimdi bir odaya kapandı kaldı." "Ne varise sende bende, aynı varlık her bedende. Yarın mezara girende, sen toksun da ben aç mıyım?"
"İnsanların fikirleri farklı farklı olmasaydı kimse okumaz yazmaz, koyun kurt ile gezer ve bu kimsenin çözemeyeceği bir düğüm olarak kalırdı." denmekte. Burada anlatılan konu aslında dünyada var olan tabii kanunların hayatı anlamlandırmada ne kadar öneme sahip olduğudur.
Cemil Meriç: “Kitaplar, kadınlar, şehirler; metruk kervansaraylar gibi boş. Onları dolduran senin kafan, senin gönlün” der. Aşık Veysel de sözbirliği etmişçesine aynı şeyi söyler: “Sendeki güzellik neye yarar; bu bendeki aşk olmasa!” Evrendeki nesneleri var eden biz insanların o nesnelere yüklediği değerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri