Sıcak su kullanmak inatçı lekeleri çözmeye yardımcı oluyor Sıcak suda beklettiğiniz parçaları daha sonra Cif Power & Shine Sprey Temizleyici yardımıyla kolayca arındırabilirsiniz. Yağ sökücüyü temizlemek istediğiniz parçaların üzerinde bir müddet bekletebilir, ardından sünger ya da bez yardımıyla ovalayabilirsiniz.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
- Yağ lekesine bir miktar tuz serperek bir süre bekledikten sonra bulaşık deterjanı ile silin. - Aynı zamanda karbonat dökmek suretiyle diş fırçası ile ovalayabilirsiniz. - Bazı leke çıkarıcı ürünleri 1 ya da 2 dakika kullanabilirsiniz.
Yağ lekesi oluşan tencerenize veya tavanıza su koyun. Ardından 1 su bardağı da sirke ilave edip kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra karbonatla güzelce temizleyice leke ve yanık kalıntılarının kaybolduğunu görebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Kızarma sonrası biriken yağlardan kurtulmak için tavanın içine bol miktarda karbonat serpin ve üstünü 1 parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Tavayı 1 gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı sünger yardımıyla yıkayarak karbonat kalıntılarından arındırın.
En etkili yağ çözücü olarak sodyum hidroksit potasyum hidroksit gibi çeşitlendirilebilir. Asidik yağ çözücü kimyasal ise genellikle kaplama sektörü ve çok ağır yağlarda kullanılan yağ pas sökücü üründür.
Öncelikle, yağlanan mutfak eşyalarınızı ılık suda bekletmeniz gerekir. Bu arada, bulaşık süngerinin üzerine tuzu kalın bir tabaka halinde döküp ovmaya başlayabilirsiniz. Süngerle ovduğunuz yağlı bölgeleri durulayıp kalan yağlara tekrar aynı işlemi uygulayabilirsiniz.
Ilık suyun içerisine 1 bardak beyaz sirke ve 1 tatlı kaşığı sıvı kastil sabununu ekleyin. Daha sonra sprey şişesine koyarak iyice çalkaladıktan sonra yağ çözücünüz kullanıma hazır olacak. Sirke kokusundan rahatsız olanlar içerisine bir miktar dilediği esansta yağ ekleyerek sirke kokusunu bastırabilir.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir.
Tuz ve sirkeyle benzer görevi gören limon suyunu lekenin üzerine dökerek bir süre bekletmek gerekiyor. Lekenin yavaş yavaş dağıldığını gördüğünüz noktada makinede normal ayarlarda yıkamanız tüm lekelerden kurtulmanıza yetecektir.
Sabun, kir ve leke tutan yağları çözme işlevinden ötürü etkili bir temizlik aracı. Sert kimyasallara veya ovalamaya gerek duymadan Arap sabunu kullanarak ruj, kahve, kurumuş kan ve yağ gibi zorlu lekeleri çıkarabilirsiniz.
Kurumuş yağ lekesi çıkarırken kullanabileceğiniz en etkili ve ideal malzemelerden biri karbonattır. Yağ lekesi bulunan yüzeye bir miktar karbonat dökerek hemen ardından diş fırçası ile yağ lekesini fırçalamalısınız. Yağ lekesini fırçalarken oldukça nazik hareketlerle yapmalısınız.
Renksiz bir bulaşık deterjanını yağ lekesinin üzerine dökün. Biraz bekletin sonrasında hafifçe ovarak çıkartın. Eğer lekeli kumaş ince dokulu ve açık renkli ise deterjanı biraz su ile inceltin. Normal bekleme süresinin biraz üstünde bekletin.
Motor yağı lekesini çıkarmak için öncelikle kumaştan kazıma işlemi yapılması gerekmektedir. Sonrasında ise biraz vazelin ile leke olan alana ovalama yapılmalıdır. Ardından ortalama 15 dakika boyunca vazelin ile ol bölge bekletilmelidir. Sonrasında ise deterjanlı bir su ile güzelce yıkanmalıdır.
Sirke ile yağ lekelerini temizlemek
Boş sprey şişesine sirkeyi dökün ve mutfaktaki yağlı bölgelere sıkın. 5 ila 10 dakika bekletin. Yağ lekelerinin bu sürede kabardığını ve yüzeye çıktığını göreceksiniz. Yumuşak bir bezle silin. Sirke kokusundan hoşlanmıyorsanız sirkeyi yarım ölçek su ile seyreltebilirsiniz.
Yağ Çözücü Nedir? Mutfak temizliğinin olmazsa olmazı olan yağ çözücü, etkili bir mutfak temizlik ürünüdür. Ocak, fırın, aspiratör gibi mutfak eşyalarının yanı sıra tencere, tava ve benzeri gibi mutfak araç gereçlerinde oluşan yağ tabakasını kısa sürede söküp atan son derece etkili bir içeriğe sahiptir.
1) Suda çözünmezler. Alkol, eter, benzin, kloroform gibi organik çözücülerde çözünür. 2) Erime noktası moleküldeki karbon sayısına göre değişir. 3) Yapılarında çoğunlukla doymamış yağ asitleri bulunan yağlar oda sıcaklığında sıvı, daha çok doymuş yağ asidi bulunanlar katı- dırlar.
Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir. Yağ dökülen bölgeye karbonat dökün ardından diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi hafifçe fırçalayın. Salçalı yağ lekesi ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz.
Laboratuvarlarda yağ çözücü olarak, ayrıca sanayide organik çözücü olarak kullanılmaktadır. Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa). Formülü C6H14 olan hekzan, sağlığa zararlı olduğu için heptanın türevi kullanılmaktadır.
Hidroklorik Asit (HCl): Hidroklorik asit formülü HCl olan inorganik asittir. Yağların çözünmesine yardımcı olur. Temizlik ürünlerinde, pas sökücü, metal işlemede ve diğer endüstriyel uygulamalarda kullanılır.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Amonyak içeren temizleyiciler, çelik tepsilerin temizlenmesi ve parlatılması için etkili bir yöntemdir. Amonyaklı temizleyici çelik tepsi üzerine sıkılır ve bir mikrofiber bezle silinir. Bu işlem, çelik üzerindeki lekeleri ve kiri çözer ve parlak bir yüzey sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri