Mısır nişastası veya bebe pudrası kullanabilirsiniz. Bir miktar elbisenin üzerine dökerek bölgesel lekelerden kurtulabilirsiniz. Leke çıkarma kalemi veya mendillerini kullanabilirsiniz. Ruj lekesi veya küçük lekeler için pamuk çubuk kullanabilirsiniz.
· Ter Lekesi
Eşarp ve şal lekeleri arasında en çok araştırılan lekelerden birisi de ter lekesidir. Bu lekeyi gidermenin en etkili yolu ise limondur. Ter lekesini limonlu su ile silmeniz yeterlidir.
Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir. Kabartma tozu ve karbonat, beyazlardaki lekeler nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biridir. Tuz ise özellikle kan lekelerinin çıkarılmasında kullanılabilir.
Lekeye biraz oksijenli su dökülebilir ve birkaç dakika beklenebilir. Daha sonra ılık suyla durulamak ve elbiseyi yıkamak, leke üzerinde etkili olur. Bu işlem için sirke de kullanabilirsiniz. Sirke, lekelerin çıkarılmasında etkili olabilir.
İlk olarak karbonat ve suyu karıştırıp bir macun elde edin ve leke üzerine uygulayın. Durulamadan önce 15 dakika macun leke üzerinde beklemelidir. Ardından durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. İşe yaradığını göreceksiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Lekelerin Düşmanı Sirke
Bunun için; lekeli çamaşırınızı bir süre normal suyun altında beklettikten sonra çıkarıp sirkeli suya bastırmanız ve beklemeniz yeterli olacaktır. Sirkenin çamaşırınızın üzerindeki lekeyi hızla temizlediğini kendi gözlerinizle de görebileceksiniz.
Beyaz kıyafetten leke çıkarma söz konusu olduğunda başvurabileceğin yöntemler arasında sütten bahsettik. Onun yanında limon ve karbonatın iş birliğinden de beyaz kıyafetlerinde büyük verim alabilirsin. Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin.
Eğer abiye yıkanır mı ya da abiye elbise makinada yıkanır mı diye merak ediyorsanız hemen cevabı verelim. Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz.
Türü ne olursa olsun saten hassas bir kumaştır. Bu sebeple ya nazikçe elde ya da çamaşır makinesinin en hassas ayarında yıkanmalıdır. Ilık su ve sıvı deterjan saten kumaş temizliği için iyi bir ikilidir.
Yağ lekeleri için bebek pudrası kullanmak son derece etkili. “Tişörtten yağ lekesi nasıl çıkar?” diye merak ediyorsanız şunu deneyin: Yağ lekesinin üstüne biraz bebek pudrası dökerek 10 dakika kadar bekleyin. Daha sonra pamuklu bir bezi ıslatarak lekenin üzerine bastırın ve lekenin beze geçmesini sağlayın.
Kabartma tozu temizleme, antiseptik ve leke çıkarma özelliklerine sahiptir. Beyaz sirke ise yağ giderici ve antibakteriyeldir . Önemli olan lekeler oluşur oluşmaz halınızı hemen temizlemenizdir. Gerçekten de, ne kadar uzun süre beklerseniz, lekeyi çıkarmak o kadar zor olacaktır.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Sirkeyi su ile karıştırdıktan sonra leke üzerine uygulamanız gerekir. İşlemi tamamlamanın ardından yarım saat bekleyerek lekenin çözülmesine yardımcı olabilirsiniz. Ardından kıyafeti yıkayarak koltuk altı bölgesinin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Neden ter lekeleri oluyor? Terin kendisi berraktır, ancak ter lekeleri giysinize geçip kuruyunca terinizdeki tuz, proteinler ve yağlar kalıntı bırakabilir. Normal makine yıkamasında bu kalıntılar genellikle kaybolur.
2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi suyla seyreltin. Kalan lekeleri çıkarmak için sirkeyi lekenin üzerine hafifçe sürün. Sirke çözeltisini kumaştan normal suyla çalkalayın. Alternatif olarak inatçı lekeler için, giysiyi içten dışa döndürebilir ve lekeyi tam güçlü beyaz sirke ile doyurabilirsiniz.
Kullanılan deterjanın sıvı olması önemlidir. Sıvı deterjan yok ise beyaz sabun kullanılabilir. Yıkama işlemini yaparken çok sert hareketlerde bulunulmaması gerekir. Abiyeyi durularken suyunu sert bir şekilde sıkmamalısınız.
Hassas bir dokusu olan bu kumaş türünden üretilen eşyalar makinede yıkanırken mutlaka çamaşır makinesinin hassas programı tercih edilmeli. Ayrıca saten elbiseler makinede yıkanırken son sıkma hızının düşük ve durulama suyunun da soğuk olması gerekiyor.
Saten kumaşlar, ısıya karşı oldukça hassastır. Bu yüzden herhangi bir son dakika sürprizi ile karşılaşmamak için dikkatli olmanızı öneririz. İlk olarak ütüleyeceğiniz saten elbiseyi ters çevirmeli ve kumaşın doğal parlak yapısını bozmamak için tersten ütülemelisiniz.
1 bardak oksijenli suyla 1 yemek kaşığı çamaşır deterjanını karıştırın. Sararmış olan bölgeye dökün. Ortalama 30 dakika kadar kıyafeti dinlendirin. Ardından hassas yıkamada ya da kısa programda kıyafetinizi yıkayarak temizliği sonlandırın.
Düz bir abiye elbise kuru temizleme 2-3 saat sürerken, özellikli bir abiye elbise kuru temizleme 1-2 gün sürer. Taşlı, pullu, payetli, boncuklu, troklu, simli abiye elbiseler kuru temizleme yapılmadan önce bu süslemelerin kaplanması, korumaya alınması gerekebilir.
Kıyafetlerimize yapışan simleri temizlemek için tüy temizleyici ruloları kullanabilirsiniz. Ancak bazen bu rulolar yeteri kadar temizleyemiyor. Bunun için diğer bir yöntem aerosol içeren saç spreyi kullanmak. Aerosol saç spreyini sim bulaşan kıyafetinizin üzerine uzaktan sıkın, kurutun ve daha sonra yıkayın.
SİRKE, EN İYİ YARDIMCINIZDIR!
Protein lekelerinde sirke kullanılmamalı. Ama diğer lekelerde, özellikle de domates ve koyu renkli meyve lekelerinde sirke en iyi yardımcınızdır. Lekeli kısmı biraz suyun altında tuttuktan sonra giysiyi sirkeli suya yatırın. Lekenin mucizevi şekilde yok olduğunu göreceksiniz.
HER DERDE DEVA: SİRKE
1 çay bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Üzerine biraz su ekleyin. Karışımı lekeye uygulayın, 20 dakika bekleyin ve durulayın. Sirkeyi tuz ile karıştırarak dolap veya sandıkta küflenen kumaşlardaki lekeleri de temizleyebilirsiniz.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri