Kelime anlamı, “yok etme ve yakma” olan ablasyon, tedavi olarak anormal kalp ritimlerine neden olan küçük bir kalp dokusuna ya da meme ve tiroid kanserlerinde uygulanan, radyo frekansı enerjisi ya da dondurma yönteminin kullanıldığı minimal invaziv prosedürdür.
Bu işlemler temelde düşük riskli uygulamalardır. Ancak her işlemde olduğu gibi bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Ölüm olasılığı çok düşüktür. Nadiren işlem sırasında kalp kasının delinmesine bağlı olarak kalp zarları arasına sıvı sızabilir.
Ablasyon çoğu ameliyat prosedürlerine göre ağrısız bir işlemdir. Çoğunlukla lokal anestezi uygulanarak yapılır. Ağrı olması beklenen durumlarda ise hastaya bilgi verilir ve buna yönelik ağrı kesiciler uygulanır.
Atriyal fibrilasyon ablasyonu ve Epikardiyal ablasyon işlemleri, klasik SVT ablasyonlarına göre bir miktar daha uzun ve biraz daha zor işlemlerdir. Bu nedenle hasta hareket etmemesi ve ağrı hissetmemesi için anestezik maddeler ile uyutulur. Hastanın ve işlemin özelliklerine göre bazan genel anestezi gerekebilir.
Ablasyon nedir ? Çarpıntıya yol açan ritim bozukluklarının çoğunda ablasyon yöntemi vesilesi ile şifa mümkündür. İlaçlar sadece olayı geçici olarak baskılar ve yan etkiye de yol açabildiğinden 5-6 yaşlarından sonra tercih edilen ve genellikle şifa ile neticelenen tedavi yöntemi ablasyondur.
İlgili 40 soru bulundu
Müdahale edilmezse ölümle sonlanır. Eğer buna neden olan bölge bulunabilirse ablasyon yapılabilir.
Kateter Ablasyon Sırasında:
Kateter ablasyon işlemi EPS ya da koroner anjiyografiye benzemektedir. Hasta öncelikle kateter laboratuvarına alınır. Genellikle hastanın kasık bölgesine lokal anestezi yapılır ve kasık toplardamarından girilir. Ağrıya sebebiyet vermeyen bir işlemdir.
Aritmi türüne ve yerine göre ablasyon işlemi 15 dk- 2 saat kadar sürmektedir. İşlem sonrası yapılan tedavinin cinsine göre hastaların kasığına bandaj ve ağırlık uygulandıktan 4-6 saat sonra hasta ayağa kalkabilir ve ertesi gün taburcu olabilir.
Ablasyon tedavisi ritim düzenleyici ilaç tedavisine göre daha etkili ve daha başarılı bir tedavidir. Ablasyon tedavisi; sorunu kalıcı olarak ortadan kaldırabilen bir tedavi şeklidir. Yani hastaların, büyük çoğunluğu başarılı işlemden sonra aynı türden bir ritim problemini tekrar yaşamamaktadırlar.
Bir ablasyon genellikle hemen işe yaramaz ve işlemden sonra çarpıntı gibi devam eden bazı semptomlar olabilir. Bu durumda hasta işlem sonrası bir süre izlenmelidir. Yaklaşık 8 – 10 hafta sonra yapılan işlemin işe yarayıp yaramadığı belli olur. Başarılı olursa, doktor ilaçların bir kısmını durdurmayı düşünebilir.
Soğuk ve sıcak ablasyon olmak üzere iki çeşidi olan ablasyon işlemi sayesinde birçok aritmi türünün ya da çarpıntıya yol açan ritim bozukluğunun tedavisi mümkündür. Tedavi süreci ise aynı elektrofizyolojik çalışmaya yani EPS'ye benzemektedir.
İşlem sonrası ortaya çıkan nefes darlığı şikâyetinin olası plevral efüzyonun habercisi olabileceği, ampiyem olmadan yapılacak erken müdahalenin önemli olduğu kanısındayız.
Kalp ritim bozukluğuna ne iyi gelir? Kalp ritim bozukluğuna iyi gelen en önemli etkenler arasında egzersiz vardır. Her gün tempolu yürüyüş yapmak kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Bunun dışında lahana, ıspanak, roka ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Kalp Ritim Bozukluğu Kendiliğinden Geçer mi? Aritmiler pek çok farklı faktörle oluştuğu için belirtiler kısa süreli ve geçici olabildiği gibi uzun süreli de olabilir. Uzun süreli semptom gösteren kişiler mutlaka en yakın zamanda sağlık kuruluşlarını ziyaret etmelidir.
“Ritim bozukluğu” ifadesi tek başına belli bir tehlike ifade etmez. Bunun türü, sıklığı, kalpte buna neden olan veya eşlik eden başka bir sorun (kalbin kasları, kapakları veya damarlarında) olup olmadığı gibi noktalarla beraber değerlendirilmesi gerekir. Yaklaşım ve tedavi de ritim bozukluğunun türüne göre değişir.
Katater ablasyon tedavisi sonrasında işlem yerinde hafif ağrı ve morarma olabilir. Bu normaldir. Ağrının artması, şişlik ve kızarıklık gelişmesi durumunda, kardiyoloji uzmanı ile muhakkak iletişime geçilmelidir. Katater ablasyon tedavisi sonrasında kısa süreli gelişen göğüs ağrıları normaldir.
Ritim bozuklukları, bayılmalar, geçici görme kaybı, baş dönmesi, kalbin yerinden çıkacakmış hissi gibi yakınmalarla birlikte seyrediyorsa , bu çok tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir. Bu tür yakınmalarda zaman kaybetmeden mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşır diyen Prof.Dr.
Ablasyonun uygulandığı ritim bozukluğunun türü çoğunlukla süreyi etkileyen ana faktördür. Kriyoablasyon işlemleri genellikle 1-2 saat sürebilir.
Alkol ablasyon, oldukça yararlı ve tekrarlanabilen bir uygulama olduğu için hem uzman hekimlerimizin hem de hastalarımızın rahatlıkla tercih edebilecekleri durumlar arasında yer alıyor. Vücudumuzda yer alan tümörlerin citten özel iğneler yardımı ile girilmesi sonucunda tahrip edilme yöntemleridir.
Soğuk ablasyon tedavisi kalpte ritim bozukluğuna yol açan bölgenin dondurularak yok edilmesidir. Aritmi olarak da bilinen ritim bozuklukları, kalp hastalıkları arasında en çok karşılaşılan hastalıklardan biridir. Bu rahatsızlık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir.
“Ventriküler erken vuru” adından da anlaşılacağı üzere “ventrikül” diye isimlendirilen kalbin karıncıklarından gelen erken kasılma olayıdır. “Erken” denmesinin nedeni kalbin normalde beklenen atımından önce gelmesidir.
Ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde ise, iyi huylu nodüllerin çoğu lazer ablasyon yöntemi ile tedavi edilebilirler. Bu teknikte, ultrason rehberliğinde ciltten ince bir iğneyle tiroiddeki nodüle girilir ve nodül, lazerin oluşturduğu ısıyla tahrip edilir.
Kalp ritim bozukluğunun en yaygın nedenleri, viral hastalıklar, alkol, tütün, yoğun egzersiz, kafein içeren içeceklerin tüketimi, korku ve stres ile birlikte bazı reçetesiz ve reçeteli ilaçlar ve yasa dışı keyif verici maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri