ABS, frenleri saniyede 18 defa kadar pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır. Dört-tekerlek ABS, acil durma koşullarında taşıt kararlılık ve geliştirilmiş manevra yeteneğini sürdürmek için tasarlanmıştır.
Otomobilin seyri esnasında fren pedalına eni ve sert olarak basıldığında, ABS otomatik olarak devreye girmektedir. ABS, güvenli bir sürüş sağlamak amaçlı geliştirilmiştir. ABS ile tekerleklere uygulanan fren basınçları ayarlanır ve tekerleklerin kilitlenmesinin önüne geçilir.
Yanılmıyorsam hız olarak 15 km/saatin altında ABS nin devreye girmesi yasak. Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
ABS fren sisteminin etkin olarak çalıştığını, fren pedalına sert ve ani biçimde bastığınızda, otomobilinizdeki mekanik titreşimi hissederek anlayabilirsiniz. Basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesi de ABS fren sisteminin devreye girdiğini gösterir.
Fren pedalı ile balatayı birbirine bağlayan hidrolik yağıdır. Bu az ise veya yaterli basınç sağlayamaz ise fren zaten tutmaz. Bundan dolayıda Abs erken devreye girer.
İlgili 26 soru bulundu
ABS fren durumunda her bir tekerleğin devir sayısındaki değişikliği bir kontrol ünitesi aracılığı ile denetleyen bir sistemdir. Dönüş sayısının ani düşmesi (örneğin kaygan zeminde fren yapma durumunda) ve tekerleğin kilitlenmesi durumunda kontrol ünitesi otomatik olarak fren basıncını düşürür.
Bu ışıklar genellikle belirli bir süre sonra kendiliğinden söner. Bazı durumlarda, ampul kontrolünde, ampul kontrolü tamamlandıktan sonra ABS uyarı lambasını yanık tutan bir aksaklık olabilir.
Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir.
ABS Beyin Arızası Belirtileri;
Fren pedalları kitlenmektedir. Aracın durması için frene basıldığında sert bir hissiyat vermesi. ABS motor arıza ışıklarının yanması. Islak zeminlerde aracın kayması.
Zira, yüksek hızda seyrederken tekerleklerin kilitlendiğini fark eden ABS devreye girerek saniyeler içinde kilidi açar ve kaymayı önler.
Arka ABS' yi iptal etmek istiyorsanız Arka fren merkezinden doğrudan arka fren kaliperine bir hat çekmeniz yeterli olur. Böylelikle mekanik olarak sorunu çözmüş olursunuz, ABS modülatörü boşa çalışmış olur o kadar.
Araç çalıştırıldıktan sonra 5 saniye boyunca ABS ışığı yanar ve daha sonra söner. Bu durum anti-kilitleme frenleme sistemi üzerinden güvenlik donanımının sağlıklı şekilde çalıştığını gösterir. Bu sebepten dolayı ABS ışığının doğru şekilde yanması ve doğru zamanda sönmesi güvenlik noktasında oldukça önemlidir.
bu civatanın ucu radyuslu yani bu hortumu takabilirsiniz,şırıngaya yağı koyup sisteme kaliperden yağı basın,yağ sistme doldukça hidrolik kutusundanda göreceksiniz.sonra civatayı sıkın ve pompalamaya başayın ve böyle hava alın,gerekirse birdaha aynısı,böylece hava alma işlemini çok kısa süre ve güzel yapabiliyorsunuz.
Fren sıvısının azalması, standart ampul kontrolleri, solenoit arızası, hatalı kontrol ünitesi, ampulde arıza meydana gelmesi, sorunlu hız sensörü veya bağlantıda meydana gelen problemler ABS ışığının yanmasına neden olabilir.
ABS, tekerlekleri saniyede bilmem kaç defa sıkıp bırakan, böylece kitlenmeyi engelleyen bir sistemdir. Ani durumlarda devreye girer ve karlı, buzlu yollardada normal frene göre daha güvenlidir. Ancak ABS frenli araç kaymazmı kayar.
Abs beyni bozulursa tamir edilebilmesi mümkündür. Eğer ABS beyni çok kullanılamaz hale geldi ise tamirci tarafından yeni parça ile değiştirilmesi gerekmektedir.
ABS beyni bozulursa, aracınızdaki ani fren sistemi devre dışı kalır, buna bağlı olarak ESP vb. sistemlerin çalışmaması söz konusudur.
ABS sensörü ve sensörün monte edilmiş olduğu porya üzerindeki kısım özel sprey sıvı yardımı ile temizlenir.
yok balatalarla ilgisi yok balatalar bitince ses gelir sadece abs arıza ışığı bildiğin arızayı nitelendirir. buradaki sorun abs ye giden sinyallerdeki gidememe aslında.heleki ön tekerlerde hareket daha çok olduğu için kablo nun ömrü çok daha kısa oluyor. e zaten motora yakın sürekli ısınma-soğumaya maruz kalıyor.
Aracın kontağı açıldığında, araçtaki bilgisayar sistemi tarafından ABS kontrolü yapılır. Bu kontrol esnasında ABS ışığı yanar ve herhangi bir olumsuzluk söz konusu değilse ışık söner. ABS'de sorun olması halinde söz konusu ikaz ışığı sürekli olarak yanacaktır. ABS ışığının sürekli yanma durumunda ABS devreye girmez.
Peki ESP arızası meydana geldiğinde neler yaşanır? Otomobilin dengeli bir şekilde yol almasını, ıslak zeminde güvenli bir sürüşü ve daha iyi bir yol tutuşunu sağlayan ESP arızalandığında, otomobilin savrulma durumu ortaya çıkar ve bu da bir kaza ihtimalini doğurur.
Bazı araçların dört tekerleğinde de ABS bulunurken bazılarının sadece arka tekerleğinde bulunuyor. Örneğin eski model ve bazı spor araçlarda arka teker ABS'lere rastlayabilirsiniz. Ancak dört tekerleğinde de ABS sistemine sahip olan araçlar daha güvenli bir sürüş imkanı sunuyor.
EVET takılabilir! Onay Şarttır! Çünkü araca sonradan ABS takılması bir Fren Tadilatıdır ve AİTM'ye göre onayı gerekir. SORU: ABS'siz bir araca sonradan ABS takılırken nelere dikkat edilmeli?
Abs'li frenler sert frenlemenin gerekli olacağı bazı yol koşullarında sürücülerin aracı daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur. Abs fren sistemine sahip olmayan araçlar, kaygan bir zeminde frenleme yaptıklarında tekerleklerde kitlenme yaşanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri