Tıbbi görüntüleme yöntemi olan renkli ultrasonla damar tıkanıklıkları başta olmak üzere, damar daralmaları ve diğer kan akış problemlerinin teşhis edilmesi kolaylaşmaktadır. Ultrasonografik ses dalgaları kullanılarak özellikle damarların akım yönlerine göre renklendirilmesi sonucu yapılan tetkiktir.
Varis ve Damar Tıkanıklıklarında Bacak Ultrasonu
Varis, damar tıkanıklığı, atar damarların daralması gibi rahatsızlıklar bacak ultrasonu sayesinde kolaylıkla görüntüleniyor ve teşhisi kolaylaşıyor. Uzmanlar özellikle bacaklarda yaşanılan damar tıkanıklıklarına dikkat çekiyor.
Damar iç (intravasküler) ultrason damar içi görüntüleme sistemidir. Damar içinde tıkanıklık olup olmadığını ayrıntılı bir şekilde inceler.
Bilgisayarlı anjiografi, bilgisayalı tomografi ile yapılan damar görüntüleme işlemidir. Anjiografi, damarın görüntülenmesi demektir. Damarın görüntülenmesi için damarın içinde opak madde denilen ilaç olmalıdır. Bu ilaç, hastaya damar yolundan verilir ve tomografi cihazında hastaya film çekilir.
İlgili 16 soru bulundu
Damar tıkanıklığı belirtileri, göğüste baskı ve yanma şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilen ağrı genel olarak tek bir bölge ile ilişkilendirilmez, geniş bir bölgede gerçekleşen ağrı genel olarak sırta, boyuna ve sol kolumuza taşabilir. Bunlar belirttiğimiz gibi yüzde olarak çok sık görülen belirtilerdir.
LDL karaciğerde üretilen bir protein türüdür ancak kan yoluyla taşınmaktadır. Bazı insanlarda LDL damar duvarına yapışarak plak oluşturur. Bu da kişilerde damar sertliğine, damar tıkanıklığına; dolayısıyla kalp hastalıklarına sebep olur. Yani kalp hastalığı riskinin belirlenmesi için LDL testi yapılmaktadır.
Renkli ultrasonun kullanım alanı geniştir. Damar kaynaklı hastalıkların belirlenmesi, doku ve organlardaki kan damarlarının incelenmesi başta olmak üzere, damar daralmaları ve diğer kan akış problemlerinin teşhis edilmesi için de kullanılmaktadır.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Diğer görüntüleme yöntemlerinden farklı olarak ultrason radyasyon kullanmamaktadır. Bu nedenle fetüsü görüntülemek için tercih edilen yöntemdir. Doppler ultrasonografi ise damarlardaki kan akışını ölçmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan görüntüleme testidir.
Eforlu EKG testi, günlük işlemler sırasında belirti vermeyen kalp damar tıkanıklıklarının teşhisinde kullanılır.
Beyinde Damar Tıkanıklığı Teşhisi Nasıl Konulur? Tanı şah damarının Doppler ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi ya da Manyetik Rezonans (MR) yöntemlerinden biri ile konabilir.
Kalp damar tıkanıklığının kesin tanısı için hastaya koroner anjiyografi yapılır. Koroner anjiyografi kalp damar tıkanıklığı teşhisinde altın standarttır. Bu yöntemde el bileğinden veya kasıktan ince bir tel (kateter) ile vücut içine girilir ve koroner arterlere ulaşılır.
Uylukta, baldırda ya da bacakta başlangıçta yürümekle ortaya çıkan kramp şeklinde ağrı
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
Hekim, incelenecek alana az miktarda jel uygular ve probu bu yüzeye koyar. Jel, prob ile vücut arasında su bazlı bir kayganlaştırıcı ortam oluşturur. Ultrason görüntüsü, bilgisayar monitörüne benzeyen bir video görüntüleme ekranı üzerinde eş zamanlı olarak izlenir.
Ayrıntılı ultrason ile doğumsal hastalıklar tespit edilebilir mi? Anne karnındaki bebeğin organlarının oluşumu ile ilgili problemlerin tespit edilmesini sağlayan ayrıntılı ultrasonografi ile anne karnındaki doğumsal hastalıkların yüzde 95'inin tanısı konulabilmektedir.
Ultrason hamilelik dışında aşağıdaki alanlar için kullanılır: Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda. Böbrekler, pankreas, karaciğer, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesi. Eklem iltihaplanmalarının değerlendirilmesi.
Sayın; Mide Kanseri Ultrasonda Görünür Mü ? İlerlemiş mide kanserleri ultrason ile görülür. Ancak ultrason mide kanseri teşhisinde öncelikle kullanılan tanı yöntemi değildir.
Bu yöntemle kalp kapakçıklarındaki doğumsal ve edinsel (temelde kalp romatizmasına bağlı) yapı kusurları, iltihaplanmalar (endokardit) görülebilir. Kalp dış zarı hastalıkları (perikardit, perikart tümörleri) tesbit edilebilir. Kalp boşluklarının çapları ve büyüklüklerinin saptanmasında en önemli tanısal aracıdır.
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte kalp ve damar hastalıklarının tanısında çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılır. Ultrasonik ses dalgalarının kullanıldığı ekokardiyografi (EKO) , kalbin işlevi hakkında bilgi edinmemizi sağlayan bir tanı yöntemidir.
Genellikle inceleme 15 dakikada tamamlanır. Ağrısız bir işlemdir ve yan etkisi yoktur. Kalp kapakçıkları, büyük damarların (aort damarı, pulmoner arter) kesitleri ve hareketleri ekranda görülür. Sonuçlar, testi yapan doktor tarafından değerlendirilir.
Elektrokardiyografi, kalbin elektrik aktivitesini gösterir. Kalpte oluşan sorunları tanımamızda bize yardımcıdır. Kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, ritim bozuklukları, kapaklardaki sorunlar, hipertansiyonun etkileri, elektrolit bozuklukları ve kalp zarı hastalıklarında değerli bilgiler verir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Sadece bir kan testinin kalp ve damar hastalığı riskinizi belirlemediğini söylemek gerekir. Kalp ve damar hastalıkları için en önemli risk faktörleri sigara, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir. Kalp krizi sırasında tanı koymak için kandaki bazı enzim ve proteinler ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri