ABS uyarı ışığı, fren uyarı ışığı ile birlikte yanıyorsa, aracınızı güvenli bir yere çekip durdurmalı ve acil bir şekilde servis yardımı almalısınız.
ABS lambası yanıyorsa ABS fren sistemi ile ilgili bir sorun vardır. ABS fren sistemi arızası olan araç ve ABS lambası yanan araç muayeneden geçemez.
Sürüş esnasında, ABS ışığı yanarsa fakat kırmızı fren kaz lambası yanmıyorsa panik yapmayın. Aracınızı güvenli bir yere çekin ve stop ederek yeniden çalıştırın. Eğer lambanın yanmasını başka bir sorun tetiklediyse motoru yeniden çalıştırdığınızda ışık sönecektir.
Bu ışıklar genellikle belirli bir süre sonra kendiliğinden söner. Bazı durumlarda, ampul kontrolünde, ampul kontrolü tamamlandıktan sonra ABS uyarı lambasını yanık tutan bir aksaklık olabilir.
Genel olarak ise iki temel sebepten araçlarda ABS ışığı yanar. Bunlardan biri ampulün ışığını test etmek amaçlıdır. Aynı zamanda kilitlemeyi önleyici fren sistemi üzerinde sorun olup olmadığına dair, sürücüyü uyarmak amaçlı yana bilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Arka ABS' yi iptal etmek istiyorsanız Arka fren merkezinden doğrudan arka fren kaliperine bir hat çekmeniz yeterli olur. Böylelikle mekanik olarak sorunu çözmüş olursunuz, ABS modülatörü boşa çalışmış olur o kadar.
yok balatalarla ilgisi yok balatalar bitince ses gelir sadece abs arıza ışığı bildiğin arızayı nitelendirir. buradaki sorun abs ye giden sinyallerdeki gidememe aslında.heleki ön tekerlerde hareket daha çok olduğu için kablo nun ömrü çok daha kısa oluyor. e zaten motora yakın sürekli ısınma-soğumaya maruz kalıyor.
Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir.
ABS SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
ABS uyarı ışığı yanar. Hata kodu kaydedilir. Frenleme sırasında tekerlekler kilitlenir. Görünür düzenlemeler yapılır.
Abs sensörü, aracın arka ve ön tekerinde, fren kaliperi alt kısmından aks bilyasının dibinde bulunan bir parçadır.
ESP sistemi üç farklı sistem kullanır. ABS fren sistemi, gaz kelebeği potansiyometresi ve ASR sistemi ile başlar. ESP sisteminde sorun varsa ABS veya ASR sisteminde sorun olabilir. Veya araç programı veya motor kontrol ünitesi işlevindeki sorunlar da bu arıza ışığının yanmasına neden olabilir.
Peki ESP arızası meydana geldiğinde neler yaşanır? Otomobilin dengeli bir şekilde yol almasını, ıslak zeminde güvenli bir sürüşü ve daha iyi bir yol tutuşunu sağlayan ESP arızalandığında, otomobilin savrulma durumu ortaya çıkar ve bu da bir kaza ihtimalini doğurur.
Özellikle aracın patinaj yaptığı zamanlarda aktive olan bu ışık aracın çekiş gücünün zayıfladığı anlamına gelmektedir. Böyle bir durumu aracın savrulması olarak algılayan esp sistemi tekerlekleri kontrol altında tutmaya çalışacaktır.
Yanılmıyorsam hız olarak 15 km/saatin altında ABS nin devreye girmesi yasak. Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
tekerlek asfalta tutunamayıp kaydığı her anda devreye girer.. özellikle düşük hızlarda..30-60 arası mesela..
ABS sistemi, otomobillerde tekerleklerin çekiş kaybettiği durumlarda ve kilitlenmeye maruz kaldığı durumlarda; tüm tekerleklerin dönüm hızlarını algılar ve kontrollü bir sürüş imkanı sunar.
Abs beyni bozulursa tamir edilebilmesi mümkündür. Eğer ABS beyni çok kullanılamaz hale geldi ise tamirci tarafından yeni parça ile değiştirilmesi gerekmektedir.
ABS beyni bozulursa, aracınızdaki ani fren sistemi devre dışı kalır, buna bağlı olarak ESP vb. sistemlerin çalışmaması söz konusudur.
Akü eskidiginde marş sonrasında kendini toparlayarak ABS sisteminin ihtiyaç duydugu voltaja geç geliyor. Buda geç sönmesine denen oluyor.
ABS sensörü ve sensörün monte edilmiş olduğu porya üzerindeki kısım özel sprey sıvı yardımı ile temizlenir.
Abs'li frenler sert frenlemenin gerekli olacağı bazı yol koşullarında sürücülerin aracı daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur. Abs fren sistemine sahip olmayan araçlar, kaygan bir zeminde frenleme yaptıklarında tekerleklerde kitlenme yaşanacaktır.
ABS fren sisteminin etkin olarak çalıştığını, fren pedalına sert ve ani biçimde bastığınızda, otomobilinizdeki mekanik titreşimi hissederek anlayabilirsiniz. Basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesi de ABS fren sisteminin devreye girdiğini gösterir.
Sadece abs değil,p/s,yağ ışığı ve bunun gibi bir çok uyarı ışıkları yanabilir. Akünüz zayıfsa sıkça abs ve p/s ışıklarının yandığını biliyorum. Hatta aracınız çalışırken akünüzü sökerseniz bütün arıza ışıkalrı yanar.Yani akü her an için kontrolde aracınız tarafından.
ABS, frenleri saniyede 18 defa kadar pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır. Dört-tekerlek ABS, acil durma koşullarında taşıt kararlılık ve geliştirilmiş manevra yeteneğini sürdürmek için tasarlanmıştır.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri