AC tipi röleler, sadece alternatif akımda kullanılırlar ve çok hassastırlar. A tipi röleler, alternatif akım ve doğru akımda kullanılabilen rölelerdir. B tipi röleler, yüksek frekanslı kaçak akımların alternatif ve doğru akım çeşitlerinde algılanmasında kullanılan rölelerdir.
B tipi kaçak akım koruma röleleri IEC/ EN 62423 standartlarına göre seri bağlı iki adet ferromanyetik toroid ile donatılmıştır. Biri alternatif ve darbe- li kaçak akımını saptamak için, diğeri doğru akımı saptamak için tasarlanmıştır.
B Tipi Kaçak Akım Rölesi, DC artık akımlarının meydana gelebileceği yerlerde, örneğin üç fazlı doğrultulmuş beslemelerin yanı sıra, güneş panelleri ve rüzgar jeneratörleri gibi mikro jeneratörler veya Güneş enerji sistemlerinde (Küçük Ölçekli Elektrik Jeneratörleri) ile de kullanılır.
AC Tipi kaçak akım röleleri artık sinüzoidal alternatif akımları algılar. 50/60 Hz frekans değerlerinde çalışma gösterir. Elektronik bileşen içermezler, reaktif ve/veya aktif karakterli yüklerin bağlı bulunduğu elektrik şebekelerinde AC kaçak akımlara karşı koruma sağlarlar.
A tipi kaçak akım koruma şalteri, alternatif ve doğru akımın birlikte kullanıldığı sistemlerde kaçak akıma karşı koruma sağlar. Genel kullanım alanları; yeni nesil asansörler, UPS sistemler, güç kaynakları, vb. aygıtların korunmasında kullanılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
A ve AC Tipi Kaçak Akım Röleleri
EC/ EN 61008 ve IEC/ EN 610091 standartları ile uyumlu olan AC tipi veya A tipi kaçak akım koruma röleleri, konut ve benzeri türü çoğu uygulamada kullanılır.
Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
30mA : İnsan hayatı ve elektrik çarpılmalarına karşı korumada 30mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır.
2 - Hassasiyet: Kaçak akım koruma röleleri 10mA - 500mA arası hassasiyete sahip modelleri vardır. Ancak mevzuat gereği iş sağlığı ve güvenliği açısından insan hayatını korumada (tali panolarda) 30mA hassasiyetinde, yangına karşı korumada (ana panolarda) ise 300mA hassasiyetinde kaçak akım koruma rölesi kullanılmalıdır.
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Kaçak Akım Rölesi Ters Bağlantı
Bunlar genellikle "faz" ve "nötr" hatlarıdır. Ters bağlantı, bu hatların yanlış şekilde bağlanmasını ifade eder. Bu durumda, kaçak akım rölesi elektrik akımındaki dengesizliği algılayamaz veya yanlış bir şekilde algılar.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Elektrik iç tesisat yönetmeliği Madde 18 Kapsamında tesislerde hayat koruma eşikli koruma elemanları tanımıyla KAÇAK AKIM RÖLESİ Kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
Kaçak Akım Rölesi Kullanılmazsa Ne Olur? Elektriksel tesisat yapılanmalarının olduğu çeşitli ortamlarda eğer kaçak akım röleleri kullanılmazsa elektrik şoku yaşanması gibi durumlarla insanlar karşılaşabilirler. Bu akım, insanların hayatına mâl olacak kadar ciddi etkiler meydana getirebilir.
Röle Seçimi Neye Göre Yapılır? Çalışacağı voltaj, sağlayacağı maksimum akım, kontak yapısı, çıkış sayısı, montaj şekli gibi özellikler seçim için ana kıstaslardır. Ayrıca su/toz geçirmezlik, fiziksel boyutlar, çalışma hızı, titreşime dayanıklılık, maksimum ortam sıcaklığı gibi parametreler de önem taşıyabilir.
Röleler hem A.C. hem D.C.'de çalıştırmak üzere kullanılabilirler. Genel olarak; röleler anahtar (ing: switch) ve ölçen röleler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıca; röleler çalışma, kullanılış maksadı ve devreye bağlanış şekline göre de gruplandırılırlar.
Kısaca röle çalışma prensibi şu şekildedir: Röle, devredeki bobine enerji verir. Bu eylem sonucu mıknatıslanan bobin, bir armatürü hareket ettirir. Bu hareketin etkisiyle kontaklar birbirine temas eder ve devre içinde elektrik iletimi sağlanmış olur. Röle, elektrik devrelerinde bir bakıma sigorta görevi de görür.
Dünya standartlarına göre kaçak akım röleleri 30 mA ve 300 mA olarak üretilir. Yani eğer kaçak akım rölesi 30 mA ise faz ve nötr arasındaki akım farkı 30 mA değerini aştığında röle atacaktır. Böylece devredeki enerjisini kesecektir. Bu standartların uygulanmasının tek sebebi insan sağlığını korumaktır.
Kaçak akım koruma şalterlerinin hassasiyetleri yangın koruma ve hayat koruma olarak ikiye ayrılırlar. Yangın koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 300 mA iken hayat koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 30 mA' dir.
Oldukça dikkat edilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken kaçak akım koruma röleleri, 10 mA ile 500 mA aralıklarda tasarlanır. İnsan hayatını korumak için yer alan standart 30 mA hassasiyetindeki rölelerin yanı sıra yangınlara karşı koruma sağlayan 300 mA hassasiyetindeki koruma röleleri kullanılır.
Endüstriyel makinelerde, topraklama hattı, devre kesici ya da sigorta bulunsa dahi hayat koruması için operatörlerin çalıştığı her makinenin güç devresinde uygun tipte 30mA kaçak akım koruma rölesi kullanılmalıdır.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
İnsan korunmak istenen her yerde 30 mA Röle kullanılmak zorunda değil, elektriksel koruma iki şekilde sağlanabilir. Akımı sınırlayarak (0-0,05 A) ya da gerilimi 50 V ile sınırlayarak. Kaçak Akımların yüksek olabileceği sistemlerde 300 mA röle kullanarak insanı da koruyabilirsiniz, yangından da korunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri