Diyet listelerinde özellikle yer alan beyaz leblebiyi sabah aç karnına ya da ara öğünlerde tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca, gece acıkmalarına karşı da son derece iyi gelen bir besindir.
Pek çok diyetisyen ara öğünlerde danışanlarına leblebi tüketmelerini tavsiye eder.
Sarı Leblebinin Faydaları
İçerdiği vitaminler (kalsiyum, fosfat, manganez, magnezyum, çinko) sayesinde vücut direncinizi artırıyor. Gününüzü daha rahat geçirmenizi sağlıyor. Protein kaynağı olduğu için özellikle spor yapanlara faydası bulunuyor. Bu şekilde almanız gereken besin değerlerini düzene koyabilirsiniz.
Çünkü içerisinde potasyum, lif ve C vitamini bulunuyor. Düzenli tüketirseniz vücudunuzun bir günlük vitamin ihtiyacını karşılamış olacaksınız. Yağ yakımına yardımcı olur ve metabolizmanızı hızlandırır.
İlgili 32 soru bulundu
Önemli bir not: Leblebinin faydalarını saydık ama söz etmeden geçmek olmaz: Leblebi aşırı miktarda tüketildiğinde mide ağrısı, kramp, bağırsaklarda şişkinlik ve gaz gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketmemeli ve ölçülü davranmalısınız.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir.
Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır.
Zengin protein kaynağı olmasının yanında yoğun lif yapısına da sahip olduğu için tok tutar ve kilo vermekte yardımcı olur. Lif sayesinde bağırsakların çalışmalarını düzenler, kabızlık ve şişkinliği giderir. Tabii bunların olması için düzenli olarak günde ortalama bir çay bardağı beyaz leblebi tüketmeniz gerekmektedir.
100 gr. için Besin Değeri :
Karbonhidrat = 80.89 gr. Toplam Yağ = 2.54 gr. Şeker = 36.4 gr.
Sarı leblebinin faydaları kolesterolü düşürmeden kilo vermeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye uzanmaktadır. Oldukça faydalı olan bu baklagil lif, çinko, bakır, beta-sitostero açısından oldukça yüksektir. Ayrıca, sahip olduğu çok sayıdaki yeteneği içerdiği demir mineraliyle ilişkilidir.
Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir. Bu işlem şu aşamalardan geçer: Nohut 3 ayrı günde 3 kez tavlama işlemine yani ısıtılma işlemine tabi tutulur.
1 kase ( 170 gr) leblebi 456 kaloridir. Leblebinin 100 gramı 38.34 gram karbonhidrat, 19.8 gram protein, 3.4 gram yağ, 21.4 gram lif içermektedir.
Leblebi, öğünlerle birlikte tüketilebilir veya ara öğünlerde atıştırmalık olarak kullanılabilir. Beyaz leblebi diyeti yaparken, tüketilen beyaz leblebi miktarını kontrol etmek önemlidir. Günde 1-2 avuç beyaz leblebi tüketmek yeterli olabilir. Ancak, günlük kalori ihtiyacınıza bağlı olarak, tüketilen miktar değişebilir.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Sağlıklı ve hızlı kilo vermek için besin değerleri zengin olan aynı zamanda da hafif yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir. Leblebi ve yoğurt, uzun süre tok tutan özelliği ve zengin besin değerleri sayesinde diyet yapanların ara öğünlerinde sık sık tükettikleri besindir.
İlk olarak, sarı leblebi lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Lif, bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önlemeye ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Nohuttan yapılıyor olması nedeniyle Beyaz Leblebi Gaz Yapar Mı sorusu beyaz leblebiye dair en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Tüm lifli gıdalarda olduğu gibi beyaz leblebide de aşırı tüketildiği zaman gaz problemi yaptığı görülür ancak uygun miktarda tüketildiğinde gazı önler.
Bağırsak çalıştıran kuruyemişler nelerdir? Badem, içindeki sağlıklı yağlar ve posa ile kabızlığa iyi gelmektedir. Fındık da metabolizmayı çalıştırıp bağırsak hareketlerini hızlandırır. Ceviz de bağırsakta yararlı bakterilerin gelişmesi için destek olarak bağırsak sağlığına iyi gelen kuru yemişler arasında yer alır.
Lif açısından zengin ve posalı meyve, sebze ve tam tahıllar yemek, bol su içmek, egzersiz yapmak, bağırsakları uyarmak için sabahları limonlu ılık su içmek kabızlığı gidermenin doğal yollarındandır.
Beyaz leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen beyaz leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Diyet sırasında, fındık, ceviz, kuru üzüm, badem, kaju gibi kuruyemişleri tüketebilirsiniz. Önemli olan kuruyemiş miktarlarının ölçülü bir şekilde ayarlanmasıdır. Bununla birlikte diyetteyken yenebilecek en iyi kuruyemiş çeşitleri arasında kuru kayısı bulunur.
1 çay bardağı sarı leblebi kaç kalori? Sorusuna şu cevabı veriyor; 100 gram yani 1 çay bardağı leblebi de 180 gram kaloridir, leblebi kalorisi düşük bir besindir.
İçerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunan çıtır leblebi, enerji deposudur. Bunun yanı sıra açlık hissini bastırarak tok tutmaya yardımcı olmaktadır. Kilo vermek isteyen bireyler, diyet listelerine Çitlekçi Çıtır Leblebi ürününü rahatlıkla ekleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri