Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. -Karaciğeri temizlemekte oldukça etkilidir. -Regl dönemi sancıları genellikle demir eksikliğinden kaynakların.
Kansızlığın yanı sıra - Aç karnına tüketildiğinde vücudun enerji ihtiyacını karşılar. -Düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürür ve kalbi güçlendirir. - Diş ve diş etlerinizde sorun varsa mutlaka keçiboynuzu pekmezini deneyin.
Pekmez, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve doğal tatlandırıcılar arasında en yüksek antioksidan değerine sahiptir. Her gün 1 kaşık pekmez tüketerek, hücrelerinizi kansere ve diğer hastalıklara karşı korumuş olursunuz.
Pekmez çeşitleri, hayati fonksiyonların devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali bünyesinde bulundurur. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinir.
1/2 su bardağı suyun içine pekmez ve taze sıktığınız limon suyunu ilave edin ve güzelce karıştırın. Pekmez limon karışımından daha fazla faydalanabilmek için sabahları aç karnına tüketmeye özen gösterin.
İlgili 43 soru bulundu
Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.”
Çocuklar için genellikle sabah-akşam bir tatlı kaşığı tüketilmesi önerilirken, yetişkinler için ise sabah-akşam bir yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir. Dut pekmezi de keçi boynuzu pekmezi kadar popüler olmasa da öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılmaktadır.
Özellikle kalori açısından yüksek olan keçiboynuzu pekmezi ve dut pekmezi kahvaltıda düzenli yenildiğinde kolayca kilo almayı sağlar. Yüksek kalori değeri ile kilo problemi olanların ve zayıflamak isteyenlerin aşırı tüketmemesi gereken pekmez, sağlık açısından tüketilecekse miktarına dikkat edilmelidir.
Katkı maddesi içermeyen hakiki pekmezler tüketildiğinde boğazda yanma yapar ve düzenli olarak tüketildiğinde; obezite, kadın hastalıkları, kansızlık, depresyon, sivilce ve diğer cilt rahatsızlıkları ile ilgili sorunların giderilmesine katkı sağlar. Bunların yanı sıra pekmez, kemik ve saç sağlığına da iyi gelir.
Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından, diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilmektedir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Yararları saymakla bitmeyen bir besin olan pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi (kansızlık) problemi yaşayanlar düzenli olarak pekmez tüketmelidir. Kansızlık tedavisinde pekmezin sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
Pekmez fazla miktarda tüketildiğinde sindirim sisteminde ciddi problemlere sebep olmaktadır. Özellikle mide bulantısı, ishal ve kusmaya sebep olur. Pekmezin yan etki oluşturması kişinin sahip olduğu kronik rahatsızlıklara göre de değişmektedir.
Sağlıklı bireyler için de destekleyici bir besin
Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir. Aynı zamanda yüksek çinko içerir. Keçi boynuzu pekmezinin sağlıklı kişiler için de koruyucu ve destekleyici besin olarak kullanılması tavsiye edilir.
Sonuç olarak, her gün 1 bardak pekmez içmek, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak doğru miktarda tüketildiğinde, faydalı bir etkiye sahip olabilir. Pekmez, vücut bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji verir, bağırsak sağlığını korur, şeker hastalığı riskini azaltır, stresi azaltır ve zinde kalmayı sağlar.
Gece yatmadan önce pekmez içildiği takdirde vücut direnci artacaktır. Bağışıklığı da güçlendiren pekmez kilo verilmesine yardımcı olacaktır. İltihabı da söken pekmez genellikle kan basıncını dengelemesi ile bilinir. Gece yatmadan önce tahin pekmez yemek kilo aldıracaktır.
*1 yemek kaşığı pekmez=1 mg demir içerir- C vitamininden zengin portakal suyunun içerisine pekmez eklenerek demir mineralinden daha fazla yararlanılır.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Reçelin, balın, pekmezin fazlası da karaciğeri fruktoza boğarak yağlandırıyor.
Pekmez limon karışımının ne bilinen faydaları ise şunlardır: Bir türlü bitmek bilmeyen öksürük krizlerinin son bulmasını sağlıyor. Boğazda meydana gelen kaşıntıların, ağrıların ve iltihaplanmaların geçmesine yardımcı oluyor. Bol miktarda demir içeren pekmez ve limon karışımı, kansızlığa da iyi geliyor.
Sağlıklı yetişkin kişilerin pekmezi her sabah 1 veya 2 çorba kaşığı içmesi yeterlidir. Çeşitli rahatsızlıklarda kullanımı ise genellikle kür halinde olmaktadır. Örneğin; kansızlık sorunu yaşayanlarda 2 yemek kaşığı sabah kahvaltıdan önce, 1 yemek kaşığı akşam yemeğinden önce olarak kullanılmaktadır.
Özellikle mide ve sindirim sistemi için olumlu etkiler sağlar. Gece Yatmadan Önce Pekmez İçmek Kilo Aldırır mı? Gece yatmadan önce pekmez içerseniz eğer kilo almanız hızlanır. Bundan dolayı kilo almak istemeyen kişiler pekmez tüketimini dikkatli olarak yapmalıdırlar.
Her gün bir kaşık üzüm pekmezi yemek kilo aldırmaz, aksine sağlık açısından da faydalı olur. Fakat üzüm pekmezinin ya da diğer pekmezlerin sıklıkla tüketilmesi kişilere yüksek şeker oranından dolayı kilo aldırır.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
öksürük tedavisi için kullanılan pekmez içildikten sonra üzerine herhangi bir sıvı,su içilmemelidir.. eğer içilirse pekmezin etkisini azalır…….
Pekmez kanı sulandırma özelliği olduğu için pıhtı atımını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri