Şirket sahibi, şirketini açtığı dönemde herhangi bir iş yerinde çalışmıyorsa ve aktif bir sigortası yoksa, şirket kurmak için yaptıracağı sigortasını Bağkur üzerinden başlatması gerekiyor. Şirket açılışı sırasında SSK sigortanızın bulunması durumunda ise herhangi bir sigorta işlemi yapmanıza ihtiyaç kalmıyor.
Şirket sahipleri ve ortakları Bağ-Kur'lu olmak zorunda. Ancak çoğunluk, hem şartlardan hem de emeklilik gelirinin daha iyi olması nedeniyle SSK'yı istiyor. Bunun için de ya kendilerini işçi gibi gösteriyor ya da sonradan SSK'ya kayıtlarını yaptırıyorlar.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
3–2024 Yılı Şahıs şirketi sahipleri veya limited-anonim şirket ortakları için Bağkur Prim Tutarları ne kadar oldu? Düzenli ödeme yapılmadığı takdirde tutar 6.900,86 TL olarak ödenmesi gerekecektir. 2023 Yılı 2.dönem düzenli ödeme yapanlar için bağkur primi 3.957,17 TL iken 2024 yılında bu tutar 5.900,69 TL olmuştur.
Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
Halihazırda herhangi bir sigortası bulunmayan kişiler, kendilerine ait bir şirket kurarken açılış aşamasında Bağkur üzerinden sigortalanıyor. Sigortalı çalışan şirket kurucuları ise ayrıca bir sigorta şartı aranmaksızın doğrudan kendi şirketlerini hayata geçirebiliyor.
İşyeri açtığınızda faaliyet kolunuza bağlı şekilde SGK veya Bağkur üzerinden prim işlemlerinizin yapılması yasal zorunluluktur.
Hatta SGK ödemesini çalıştığı işyeri ödediği müddetçe Bağ-Kur ödemesine de gerek kalmaz yani çalışanların şirket kurmasında bir engel yoktur.
Katma Değer Vergisi: Şahıs şirketleri aylık periyotlar üzerinden Katma Değer Vergisi Beyannamesi vermekle yükümlüdür.
Türk Ticaret Kanunu kapsamında kuruluş sermayesi şartı bulunan şirket türleri ise limitet ve anonimdir. Limitet şirketler için kuruluş sermayesi, 2024 yılı itibarıyla en az 10.000 TL olmalıdır. Anonim şirketlerde 2024 kuruluş sermayesi alt limiti 50.000 TL'dir.
Genç girişimcilerin Bağkur primleri, hazine tarafından 1 yıl boyunca karşılanmaktadır. Bu sayede, genç girişimcilerin finansal yükü azalmakta ve daha rahat bir şekilde işlerini büyütebilmektedir. 2024 yılında ödenecek en düşük aylık Bağkur primi şahıs şirketi sahipleri için %5 indirimle 5.900,74 TL'dir.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor. Sosyal Güvenlik Reformu Bağ-Kur'lulara ödül gibi borç silme hakkı getirdi.
1- 1 aylık Bağkur ödemesi ne kadar oldu? 1 aylık Bağkur prim ödemesi 6.900,86 TL olmuştur. En yüksek ödenecek tutar ise 51.756,45 TL şeklinde belirlenmiştir.
Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, kollektif şirket ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları ve donatma iştiraki ortakları; vergi mükellefiyetlerinin başladıkları tarihten itibaren sigortalı sayılacaklardır.
Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil.
Bağ-kur işverenlerin sigortasını ödediği bir emeklilik türüdür. İşletme sahipleri SSK'dan emekli olamamaktadır. Türkiye vatandaşı olan insanlar dilerlerse Bağkur'lu olabilmektedir. Bağkur'lu olmak isteyen insanlar 18 yaşını geçmiş ve bir işte sigortalı olarak çalışmaması gerekmektedir.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Muhasebe bilgin ve deneyimin varsa kendi defterini kendin tutar, beyannamelerini kendin gönderebilirsin. Maliyenin belirlediği hadler basit usul içindir ve o hadler aşılmasa bile her meslek dalında basit usule tabi mükellef olunamaz.
Madde 8 — Sigortalılar tarafından ödenmesi gereken primler süresi içinde ve tam olarak ödenmezse, primlerin ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihten başlamak üzere %10 oranında artırılır.
Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir.
Buna göre 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18–29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağkur prim desteği sağlanacaktır. Aylık olarak ödenmesi gereken 5.900,74 TL tutarındaki primin devlet hazinesi tarafından karşılandığı bu teşvik 1 yıl ile sınırlandırılmıştır.
BAĞ-KUR'lular prim öderken yüzde 34.5 oranıyla hesaplama yapılıyor. 5 puanlık indirim sonrasında bu oran yüzde 29,5'e düşüyor. En alttan ödeyen bir BAĞ-KUR'lunun geçen yıl 568 lira olan primi bu yıl için 613.24 liraya çıktı. 5 puanlık indirim ile bu rakam 524,46 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri