Deizmin temel esası, dinin tabiatüstü yönünü yok sayarak otorite üzerine (vahiy) dayanmayan ve akılla temellendirilen bir din anlayışı benimsemesidir. Tanrıyı sadece ilk neden olarak kabul eden, O'na hiçbir nitelik ve güç tanımayan “akılcı din öğretisi”dir.
Deizm, evreni yaratan yaratmıştır daha sonra bu yaratıcının evrene herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığını savunan bir inanç biçimidir. Deizm inancı dinleri reddeder. Deizm hiçbir dinin doğru olmadığını, dinlerin insan ürünü olduğunu savunur. Deizme göre yaratıcı evreni yaratmakla sorumludur.
Diğer bir deyişle, tanrının var olduğuna inanan deizm, teizm ve panteizm gibi görüşler dinsizlik sınıfına girebileceği gibi, tanrının varlığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunan agnostisizm ve tanrı olgusunun var olmadığını belirten ateizm, antiteizm ve nonteizm de dinsizlik tanımına dâhildir.
Deizm, inanç alanında öne sürdüğü iddialarını akıl ve bilimle temellendirmeye çalışan felsefi-dini bir akımdır. Bu akımda içindekilerle birlikte tüm âlemi mükemmel bir şekilde yaratan ama işleyişine müdahale etmeyen bir tanrı inancı vardır.
Temel düşünce. İslami deizm, İslam inancına göre son peygamber olan Muhammed'in ölmesinin ardından tanrının dünya işlerine müdahalede bulunmadığı inancını taşır.
İlgili 27 soru bulundu
Deistlerin genel olarak ahiret inancı ve buna bağlı olarak sevap ve günah inancı da olmadığı için yasaklar yoktur ancak her şey serbest değildir.
Deizm, peygamberleri ve Kutsal kitapları reddeder sadece Allah'ın varlığına inanır. Deistler dini kabul etmedikleri için onun gereklerini (oruç tutmak namaz kılmak) de yerine getirmezler.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Kehanetlerin, mucizelerin, dinsel dogmaların, demagojilerin ve kaynağı ilahi ilan edilen dinlerin reddinden dolayı peygamberler, kutsal kitaplar, sevap, günâh, ibâdet, dua, vahiy, melek, cin, şeytan, cennet, cehennem, ahiret ve kader gibi kavramların bu inanışta yeri yoktur.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.
Deist de Allah'ı inkar etmiyor ama gönderdiği dine ve elçisine iman etmiyor" dedi. Prof. Dr. Yılmaz, Allah ve ahirete iman etmeyen bir insanın İslam'a göre cennete gitmesinin mümkün olmadığına ilişkin Kur'an'da ayetler olduğunu sözlerine ekledi.
Ateistler hiç bir dinin mensubu değillerdir. Bu nedenle, bugüne kadar var olmuş, bilinen hiç bir dinin varlığını iddia ettiği yaratıcıya inanmazlar. Ama bu, inanç denen duyguyu içermedikleri anlamına da gelmez. Bir ateist, insanlığı, onu bekleyen kötü bir gelecekten bilimin kurtaracağına inanıyor olabilir.
Deizm, her ne kadar Tanrı'yı inkâr etmemişse de vahyi, mucizeyi ve âleme müdahale eden bir Tanrı anlayışını reddederek, Ortaçağın hâkim dini anlayışına büyük darbe vurmuştur.
Cevap: Bütün haklarım helâl olsun. Allah Teâlâ'nın yaratılmışlara her an ve çeşitli şekillerde müdahale ettiğine dair sayılmayacak kadar âyet ve hadis vardır. Allah Teâlâ'nın sıfatları hiçbir durumda âtıl olmaz.
Eğer fikrimi sorarsan oldukça mantıklı. Ateizm ve Teizm bir çizgide ilerler, Deizm'in çizgisi aralıklıdır. Agnostisizm'î yetersiz bulanlar Deizm'de karar kılıyor. Deizm bence ateizmden daha mantıklıdır.
Belirli bir öncüsü, merkezi bulunmaması sebebiyle deizmde ihtiyaç duyulan tek şey sağduyulu olmak ve her şeyi akıl süzgecinden geçirmektir. Deizmin temel inançları dışında bazı deistler ölümden sonra yaşama veya reenkarnasyona inanabilir. Bununla birlikte deistlerin ruhun ölümsüzlüğüne dair inançları hayli çeşitlidir.
Deizm, Tanrı'yı kabul ederek dinleri reddeden bir görüştür. Kendisini Deist olarak addeden bir çok kişi aslında sizin gibi bazı dinlere yakın olsalar da onu komple reddetmeseler de uzak duran kişilerdir.
Yaygın kurulu dinî gelenekleri reddedip yalnız Tanrının varlığına inanan deist için vahiy, peygamberlik, mucize, kutsal kitap ve bunun gibi kavramların hiçbir önemi yoktur. Aynı şekilde deizmde dua, ibadet ve dinsel törenlerin de bir anlamı yoktur.
Bunlar ateist/deist/agnostik kişilerdir ve müşrik sınıfındandır. Bunlarla evlenmek asla caiz değildir. Bunun dışında kalan Hristiyan ve Yahudiler müşrik değildir. Bunlarla evlenmek caizdir; ancak tahrimen mekruhtur.
Türkiye'de de sayılarının giderek arttığı ifade edilen Deizm inanışında tek tanrıya yani Allah'a inanış var. Fakat Allah'ın koyduğu emirlere, peygamberine ve kutsal kitap Kuran'ı Kerim'e inanış yok, yani deistler bu kavramları reddediyor.
Ateizm tanrıtanımazlıktır. Yani tanrı -ya da başka inançlara göre tanrıları- reddeder. Deizm ise herhangi bir aracıya inanılmayan fakat tanrının -ya da tanrıların- varlığını kabul eden din felsefesidir. Ateizm: Herhangi bir tanrı olmadığı inancıdır.
Dolayısıyla Türkiye genelinde deizmin yaygınlık oranının yüzde 2'den daha az olduğu gözlendi. Üniversite öğrencileri arasında ise inançsızlık oranı yüzde 13 olarak gözüküyor.
Deizme inanan kişilere deist denir. Deistler peygamberler, kutsal kitaplar, sevap, günâh, ibâdet, dua, vahiy, melek, cin, kavramlarına inanmazlar.
DEİZM: AKIL YOLUYLA KAVRANAN TANRI
İnanışın tanımlanmasında kullanılan doğal din ya da doğal inanç kavramları, hiçbir aracı olmaksızın sadece akıl yoluyla kavranabilecek yalın bir Tanrı inancını belirtir. Bu inancı benimseyen kişiye Deist denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri