Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır. Sabah sporunda ciğerler normalden daha fazla solunum yapar.
Aç karnına egzersiz yapmak, diğer adı ile oruçlu kardiyo; vücudun yağ deposu ile birlikte proteini yakıt olarak kullanmasına yol açar. Kasların yapı taşı olan ve egzersiz sonrasında kasları onarmak, güçlendirmek için ihtiyaç duyulan proteinin vücutta daha az kalmasına sebep olur.
Bir de aç karnına yapılan antrenmanlarda vücut bazen yağı yakmayıp, protein depolarını da kullanabilmektedir. Bu durumda ise, vücut kas hasarlarını onaramaz ve kas kütlesi artışı sağlamamaktadır. Yemek yedikten sonra yapılan antrenmanlarda, aç karnına kıyasla enerjiniz ve performansınız daha yüksek olacaktır.
Sabah erken saatte spor yapmayı seven biriysen öncesinde bir şeyler yemen gerektiğini biliyor olmalısın! Çünkü aç karnına spor yaptığında fazlasıyla yorulabilir ve istediğin performansı elde etmekte güçlük çekebilirsin. Aksine spordan önce bir şeyler yemek enerjik kalmana yardımcı olur.
Kalori alımının koşullar arasında eşitlendiği kontrollü çalışmalara baktığımızda ise aç ve tok karnına kardiyolar arasında yağ kaybı açısından fark olmadığını görebiliriz (5).
İlgili 41 soru bulundu
Aç kalarak zayıflanmaz, aksine kilo vermek uğruna aç kalmak, öğün atlamak, genelde kilo almamıza neden olur.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Gastrointestinal (GI) yani sindirim sistemiyle ilgili sıkıntıların varsa egzersize tok başlamak iyi bir fikir olmayabilir. Böyle bir durumda yediklerini sindirmek için kendine zaman vermelisin. Yemekle egzersiz arasında en az 2 saat süre bırakmak performansına daha olumlu yansır.
Bu bilgiler ışığında sabah uyandıktan sonraki ilk 3 saatte spor yapmanın, kalp krizi riskini artırdığını söylemek mümkün. Risk grubunda olanlara sabah sporu yerine 1-2 saat kaliteli uyku ve gün içerisinde kendilerini iyi hissettikleri bir zaman diliminde sporu önerebilirim" dedi.
Peki, fazla kilolardan kurtulmak isterken yağ mı, kas mı, yoksa sıvı mı kaybettiğinizi nasıl bileceksiniz? Uzmanlar, çok düşük oranlarda karbonhidrat içeren diyetlerde su, açlık durumunda ise kas kaybının olduğunu söylüyor.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Her gün spor yapmak; kasların çokça yorulmasına ve bunun yanı sıra dinlenerek güçlenmeye vakit bulamamasına sebep olur. Kaslar; dinlenirken kuvvetlenirler. Aynı zamanda kuvvetlenmemiş kaslar, sakatlanmalara sebebiyet verebilir.
Egzersiz programınızı belirlerken ne için spor yaptığınızın önemi büyük. Eğer daha iyi bir uyku düzeni ve sağlıklı bir beden istiyorsanız sabahları, fitness seviyelerinizi arttırmak istiyorsanız ise akşamları spor yapmanız daha mantıklı.
Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük olduğu için yapacağınız egzersizlerden önce ısınma hareketlerine daha fazla zaman ayırmanız öneriliyor.
Örneğin sabah saat 9:00'da egzersiz yapılması planlanmışsa, 7:30 gibi kahvaltı etmek uygun olacaktır. Amaç daha fazla kalori yakmak ise, spor yapmak için en uygun saat sabah kahvaltısından öncedir, yani kalktıktan hemen sonra yapılması gerekir.
Konunun uzmanları, haftada en az 4 gün 45 dakika spor yapmanın zayıflamak için yeterli olacağını yönünde görüş bildirir. Kilo vermek için öncelikle yapılması gereken vücuttaki fazla yağları yakmaktır. Yağların yakılabilmesi için en az 10-15 dakika spor yapılması gerekir.
Özellikle zayıflamak için sabah aç karnına ne yemeliyiz diyorsanız limonlu suyu tercih edebilirsiniz. Her sabah uyandığınızda 1 bardak ılık limonlu su içmek de zayıflamaya destek olacaktır.
Sanılanın aksine, spor yapmak tek başına kilo vermek ve zayıflamak için yeterli değildir. Spor yoluyla zayıflamak için yeme içme alışkanlıklarını da kontrol altına almak gerekiyor. Özellikle günlük alınan kalorinin kontrollü bir biçimde azaltılması yapılan spor egzersizlerinin de önemini açığa çıkartacaktır.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri