Alternatif akım (AA veya AC İngilizce: Alternating current), genliği ve yönü periyodik olarak değişen elektriksel akımdır. En çok kullanılan dalga türü sinüs dalgasıdır. Farklı uygulamalarda üçgen ve kare gibi değişik dalga biçimleri de kullanılmaktadır.
Bir elektrik kaynağından meydana gelen gerilimin periyodik olarak yön ve şiddet değiştirdiği durumda ve bu kaynağa iletkenler ile bağlı bir yükte oluşan akımın aynı periyotta yön ve şiddet değiştirdiği elektrik akımlarına “Alternatif Akım” (AC) denir.
Elektrik enerjisi, alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) olmak üzere iki ana biçimde gelir. DC akımı, yalnızca bir yönde (ileri) giden elektrik akışına sahipken, AC akımda iki yönde (ileri ve geri) elektrik akışı görülür. DC güç kaynağı, bir cihaza güç sağlamak için doğru akım veren güç kaynağı türüdür.
AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
DC kaynağı daha yüksek bir birikim oranına sahip olduğundan, daha büyük tortuların daha iyi birikmesine ihtiyaç duyan kullanıcılar için en uygun yöntemdir. AC kaynağı daha iyi penetrasyona sahip olmasına rağmen, uygun olmayabilecek daha düşük bir birikim hızına sahiptir.
İlgili 38 soru bulundu
Alternatif Akım (AC) mı, Doğru Akım (DC) mı Tercih Edilmeli? Alternatif akım çok daha güvenli olması ve daha fazla güç sağlaması nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Bunun yanında bu akım istendiği zaman DC akıma da çevrilebilir.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
AC: Alternatif akım, elektrik şebekesinde yaygın olarak kullanılır. Evlerimize, iş yerlerimize ve endüstriyel tesislere elektrik sağlamak için kullanılır. AC, transformatörler sayesinde farklı voltajlara kolayca dönüştürülebilir. DC: Doğru akım, pil çalıştırılan cihazlarda, elektroniklerde ve otomobillerde kullanılır.
Alternatif akımın direnç üzerinden geçmesini sağlayan gerilim kaynağına ise alternatif gerilim kaynağı denir. Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır. Batarya, pil, akü gibi elektrik kaynaklarında alternatif akım bulunmamaktadır.
Aküler, DC elektrik enerjisi üreten bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, güç kaynağı aküsü, aküden beslenen cihazlara DC güç sağlar. Güç kaynağı aküsünden elde edilen DC güç, çıkış terminalleri aracılığıyla cihazlara iletilir. Ancak, güç kaynağı aküsünün şarj edilmesi için bir AC kaynağına ihtiyaç duyulur.
AC güç kaynakları, elektrik şebekesinden gelen dalgalı bir akımı düzenleyerek ve istenilen gerilim ve frekansta sağlayarak elektronik cihazların çalışmasını sağlar. Doğru akım DC güç kaynağı ise, elektrik enerjisini doğrudan bir kaynaktan sağlar.
AC, güç üretiminde ve yüksek voltajlı güç iletiminde yaygın olarak kullanılan bir elektrik akımı türüdür. AC kablolar ise bu akımın bir noktadan diğer bir noktaya iletilmesini sağlar. AC gücünün düşürülmesi nispeten daha kolay olduğu için ana güç üretimi kablolaması gibi uygulamalarda bu kablolar kullanılır.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir. Z = √ (R² + Xc² ) denklemine göre frekans yükseldikçe empedans artar. Bu da daha az akım geçmesine ve ölüm riskinin azalmasını sağlar.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
AC gücü, ulusal şebekeler ve elektrik tedarikçileri tarafından kullanılan güç iletimi türüdür. Bir telde ileri geri hareket eden elektronlar tarafından üretilen sinyaldir. Sinyalin kendisi, voltajın pozitif ve negatif arasında değiştiği basit bir sinüs dalgasından oluşur.
Kısacası pozitif döngü negatif döngüyü yok edeceğinden ortalama gerilim ve akım değeri sıfır olacaktır. Bu yüzden AC kaynaklardan gelen enerjiyi bataryalarda depolayamayız.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır;
Evlerde kullanılan şekliye 60 Hz'lik frekans (ABD) ve 110-20 voltluk gerilimdir. (120 VAC) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim (240 VAC) vardır.
Elektrik enerjisi, Alternatif akım (AC) veya Doğru akım (DC) şeklinde mevcuttur. Alternatif akımda akım, frekansa bağlı olarak saniyede 50 veya 60 kez yönü tersine çevirir. Bir devreden geçen bir alternatif akım belli bir frekansta yönünü tersine çevirir. Devreden geçen bir doğru akım yön değiştirmez.
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve vantilatörler doğrudan alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
Evimizdeki, işyerlerimizdeki aygıtlar genelde DC ile çalışıyor, bu yüzden AC elektriği DC'ye çevirmek gerekiyor demiştik. AC elektriğin DC'ye çevrimine doğrultma (rectification) denir. Bu işlem kayıpsız değildir. Çevrim sırasında enerjinin yüzde 5 ile 20 arası ısıya dönüşür yani kaybolur.
Alternatif Akım, evde ve işte bir duvar prizinden elde ettiğiniz güçtür. Genellikle AC olarak kısaltılır. Alternatif Akım olarak adlandırılmasının nedeni, voltajın sürekli olarak ileri geri değişmesidir.
AC motor, alternatif akım (AC) kullanılarak sürülen bir elektrik motorudur. Rotor ve Stator olmak üzere iki temel kısımdan oluşmaktadır. Stator, makinenin sabit kısmıdır ve makinenin çalışması için gerekli olan manyeto-motor kuvveti oluşturur.
AC servo motorlar hem yüksek güç hem de düşük güç gerektiren projelerde kullanılabilirken DC servo motorlar yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır. Her iki ihtiyaca cevap verebilmesinden dolayı AC servo motorlar daha çok tercih edilmektedir.
DC şarj cihazları, konvertör (dönüştürücü) şarj istasyonunun içinde yer aldığından genellikle daha büyüktür. Diğer bir deyişle, akü şarjında AC şarj cihazlarından daha hızlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri