Dost acı söyler atasözü İnsanın kusuru mutlaka görülür. Bazı kimseler, sırf canımız sıkılmasın diye, doğruyu söylemeye çekinirler.
"Dost acı söyler" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, gerçek dostların bazen rahatsız edici ya da hoşlanmadığımız şeyleri bile bize söyleyebileceğini, bu tür söylemlerin genellikle bizim iyiliğimiz için olduğunu belirtir. Yani, gerçek dostlar yalan söylemez ve bize her zaman doğruyu söyler anlamında kullanılır.
"Dost acı söyler" deyimi, gerçek dostların her zaman hoşa gidecek şeyleri söylemek yerine, bazen acı gerçekleri, kişinin iyiliği ve gelişimi için söylediklerini belirtir.
Dost Dostun Ayıbını Yüzüne Söyler Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: gerçek dost uyarmak, kusurun düzeltilmesini sağlamak amacıyla ayıbı yüze karşı söyler.
Sinsi şekilde yaklaşmazlar. Özellikle kusurlarımızı, hatalarımızı ve eksiklerimizi direkt olarak söylerler. Bunu bize sevdikleri için yaparlar. Böyle bir durumu gerçekleştirmemek için ise dost acı söyler atasözü kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
En güzel ve en anlamlı atasözleri içerisinde dost acı söyler cümlesi gelir. Özellikle insanlara doğruları gösterebilmek amaçlı en güzel atasözlerinden biridir.
Örneğin, "Dost acı söyler" gibi bir atasözü, öğrencilere dürüstlük ve samimiyetin önemini öğretir.
-Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma. -Akıl yiğide sermayedir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
“Dost acı söyler.” Diye bir atasözümüz vardır. Bu sözü, çoğu kişi dostların sürekli acıları söylediği biçiminde anlar. Oysa böyle anlamamak gerekir. Bu sözle dostların acı da gelse dostuna doğruları söylemekten çekinmeyeceği anlatılmak istenir.
“Borç yiğidin kamçısıdır”, “Dost acı söyler” atasözleri ne tamamen gerçek anlamlı ne de tamamen mecaz anlamlıdır. Birinci atasözünde borç kelimesi gerçek anlamıyla kullanılırken kamçı mecaz anlamlıdır. İkinci atasözünde ise dost gerçek anlamdayken acı söylemek mecaz anlamdadır.
Kötü durumlara düşmemesi için insan dostunu her zaman acı bile olsa uyarır. Gerçekleri, onun hatalarını ve kusurunu yüzüne karşı söyler. Burada önemli olan kişinin dostunu düşünmesi ve onun doğru yola gelebilmesi için gerçekleri söylemesidir. ''Bunu yapmaman gerektiğini söylemem gerek unutma dost acı söyler.''
Türk atasözleri
Dost, dostun eğerlenmiş atıdır. Fakir dost, çabuk unutulur. Dostun attığı taş baş yarmaz. Dost başa, düşman ayağa bakar.
[1] Rızkını çıkarmak için gezip dolaşan, şuraya buraya başvuran kimse aç kalmaz.
"Aç ayı oynamaz" Atasözünün anlamı insanların veya hayvanların temel ihtiyaçları karşılanmadan, neşeyle, enerjiyle veya istekle hareket edemeyeceklerini, bir işi yapacak gücü veya motivasyonu bulamayacaklarını anlatır.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Babaya dayanma,karıya güvenme. Baca eğri de olsa duman doğru çıkar. Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar. Baht olmayınca başta, ne kuruda biter ne yaşta.
Gelene git denmez: Gelen güzel bir olayı ya da kişiyi geri çevirmek olmaz. Hamama giren terler: Bir işe başlayan kimse zorlukların üstesinden gelmeyi de kabul etmelidir. Hatasız kul olmaz: Herkes kata yapabilir ve bu normal karşılanmalıdır. Önemli olan aynı hatanın bir daha yapılmamasıdır.
İçinde, anlamları verilmeden yeni Türk alfabesine göre sıralanmış 339 atasözü ağırlıklı kalıplaşmış söz bulunmaktadır.
Aş taşınca kepçeye paha olmaz atasözü durum ifadelerinde kullanılır. Bu atasözünün anlamı şu şekildedir: Kimi değersiz görülen, bir kenara atılmış bulunan araçlar bir zaman gelir gerekli olurlar; bir zararı önlemeye yararlar.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
"Acele işe şeytan karışır" Atasözünün anlamı aceleyle ve düşünmeden yapılan işlerin hatalı olabileceğini, beklenmedik sorunlara yol açabileceğini vurgular. Atasözünün anlamı işlerimizi yaparken dikkatli, özenli ve planlı hareket etmenin önemine işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri