AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Elektrik akımı, elektronların bir tel gibi iletken boyunca hareketini ifade eder. Elektrik enerjisi, alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) olmak üzere iki şekilde akar. AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir.
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
İlgili 44 soru bulundu
Öreneğin laptop, telefon şarj cihazları gibi cihazlar hep DC adaptörlerdir.
AC, evlerde, fabrikalarda ve diğer kuruluşlarda uzun mesafeli güç aktarımları ve yüksek güç uygulamaları için kullanılmaya daha uygundur. Buna karşılık DC, pillerde güç depolamak ve daha düşük güç isteyen elektronik cihazlarda kullanılmak için çok daha uygundur. Kısacası, AC ve DC'yi karşılaştırmamamız gerekiyor.
DC şarj cihazları, konvertör (dönüştürücü) şarj istasyonunun içinde yer aldığından genellikle daha büyüktür. Diğer bir deyişle, akü şarjında AC şarj cihazlarından daha hızlıdır.
Doğru akımın - DC (Direct Current) - zamanla şiddeti ve yönünü değişmezken, alternatif akımın - AC (Alternating Current) - zamanla yönü ile şiddeti değiştirir ve belli bir frekansa sahiptir. Aynı seviyelerdeki Alternatif Akım, Doğru Akımdan daha tehlikelidir.
Evimizdeki, işyerlerimizdeki aygıtlar genelde DC ile çalışıyor, bu yüzden AC elektriği DC'ye çevirmek gerekiyor demiştik. AC elektriğin DC'ye çevrimine doğrultma (rectification) denir. Bu işlem kayıpsız değildir. Çevrim sırasında enerjinin yüzde 5 ile 20 arası ısıya dönüşür yani kaybolur.
Aslına bakarsanız Yıldırım ne AC ne de DC akımdır. Günlük hayatta AC akımdan bahsederken genellikle Sinüzoidal form işaret edilir.
Şebekeden gelen akım her zaman AC'dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar.
Kısacası pozitif döngü negatif döngüyü yok edeceğinden ortalama gerilim ve akım değeri sıfır olacaktır. Bu yüzden AC kaynaklardan gelen enerjiyi bataryalarda depolayamayız.
Bir güneş enerji santralinde enerji DC akımı olarak üretilir. AC enerjisi DC gibi depolanamaz. Bu nedenle, elektrik enerjisini depolamak için daima DC kullanılır.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır;
Evlerde kullanılan şekliye 60 Hz'lik frekans (ABD) ve 110-20 voltluk gerilimdir. (120 VAC) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim (240 VAC) vardır.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
Elektrikli araç motorları alternatif akım (AC) kullanırlar. Bir invertör, doğru akımı alternatif akıma çeviren parçadır.
DC yerine AC akımını verdiğinizde, motorun statoru titreyip kalır. Dönmesi mümkün olamaz. Ancak tek diyotla (Saç kurutma makinesi içindeki düşük devir seçiminde) veya köprü diyotla doğrultup DC olarak verirseniz o zaman dönebilir.
“Alternating current” kısaltması olan AC ile gösterilir. Kullanım Alanları: Evler, ofis, sokak aydınlatması vb. Elektriğin farklı bir noktaya taşınmasında ve dağıtım işleminde kullanılır çünkü trafolar endüktif elemanlardır ve Doğru akım ile çalışmazlar. Alternaif akım, iletimde kayıpları azaltır.
17 V RMS, ani değeri 24V olan AC sinyalin DC karşılığıdır.
Bir uçakta kokpit; uçağın kontrolü, takibi, komünikasyonu, navigasyonu, meteoroloji kontrolü ve çarpışma önleyici sistemleri gibi pek çok sistemi barındırarak aviyonik ekipmanların en çok bulunduğu yerdir. Genel olarak uçaklarda aviyonikler 14 veya 28 Volt DC elektrik sistemi kullanırlar.
DC Araç Şarj İstasyonu Maliyeti
Bu sebeple maliyeti DC 120 kW istasyon ve diğer gerekli elektrik ekipman – işçilik ücretleri dahil 45,000 $ ve 50.000 $ arasındadır. AC sistemine göre daha güçlü, büyük ve şarj hızı yüksektir. Ev ve işyerleri için uygun değildir.
Evlerimizde kullandığımız elektrik akımının DC olduğunu söylemiştik. Bu noktada AC elektrik akımı DC elektrik akımına çevrilmektedir. Yani evlerimize kadar gelen elektrik AC iken kullandığımız cep telefonu, televizyon gibi elektronik cihazlar DC ile çalışmaktadır.
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır. Evlere ve işyerlerine verilen elektrik enerjisi formu olup, tüketicilerin ev aletleri, televizyonlar, elektrik lambaları gibi eşyaları duvar prizlerine takarken kullandıkları elektrik enerjisi şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri