KİRANIN ÖDENME ŞEKLİ VE ZAMANI :Taraflar kiranın ödenme biçimini serbestçe belirleyebilirler. Kira her ay ödenebileceği gibi , bir senelik kira peşin olarak ta ödenebilir. Kiranın ne zaman ödeneceğinin sözleşmeye açık olarak yazılması gerekir.
Sözleşmede bir hükmün ve yerel âdetin de olmadığı durumlarda, kiracı kira bedelini her ayın sonunda ve en geç kira sözleşmesinin bitiminde ödemekle yükümlü olacak- tır. Ancak hemen belirtmek gerekir ki, kira bedelini ifa zamanı daha ziyade taraflarca sözleşmede kararlaştırılmaktadır.
En İyi Cevaplar. Bunun mantığı, oturacağı ayın kirası peşin olarak alınıyor. 15 Eylül de ilk girişte alınan kira, 15 Eylül - 15 Ekim arasını kapsıyor. Temmuz ayında alınan kira ile de Temmuz - Ağustos ayını ödemiş oluyor. Ağustosta çıkması durumunda, Temmuz ayında ödediğinden baska bir kira ödememesi gerekiyor.
Eğer örf ve âdete göre ödenme zamanı belirleniyorsa, BK. 257/11 ve 281/II'deki sürelerin sonunda yani, altı aylık ve daha fazla süreli adi kiralarda; altı aym sonunda, daha az süreli adi kiralarda her aym sonunda ve her iki halde de en geç kira süresinin sonunda kira borcunun ödenmesi gerekir (BK. 257; 281).
Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.
İlgili 21 soru bulundu
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Buna göre; kiracının sözleşmede kararlaştırılan tarihten önce kiralanandan çıkması halinde, haklı veya kanuni bir neden bulunmuyorsa, kira ilişkisinden kaynaklanan tazminat yükümlülüğü doğacaktır. Kiracı somut duruma göre makul bir süre daha kira bedelini ödemekle yükümlü olacaktır.
Genellikle ev kiralama işlemlerinde kira sözleşmelerinde bu konuda farklı bir madde eklenmemişse önce evin kirası peşin olarak ödeniyor. Oturulacak olan ayın kirası ödenerek kiracı bir ay süresince ev sahibinin o ev için kat maliki haklarından yararlanır. Kiracılar oturulacak ayın kirasını ödeyerek eve giriş yaparlar.
bulunmaktadır. ancak ödeme günü belirlenmemişse, kiracının her ayın üçüncü günü akşamına kadar kira borcunu ödemesi gerekir. “Kira akdinde ödeme şekli her ay peşin olarak kabul edilmiştir. Bu husustaki kökleşmiş içtihatlara göre kira her ayın dördüncü günü muaccel hale gelir.
Kira bedelinin peşin olarak kararlaştırılması durumunda, kiralanan kiracıya teslim edilmedikçe, kiracının borcu muaccel olmayacaktır ve kiracı da temerrüde düşmeyecektir[17].
Borçlar Kanunumuzun 314. maddesinde; “Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.” denmektedir.
Eğer depozito, aylık kira olarak alındıysa iade durumunda da kira artış oranı dikkate alınarak son güncel kira bedeli üzerinden iade yapılmalıdır.
Kiracı kirayı ödemezse, kiralayan ödenmeyen kira bedellerini icra dairesi aracılığıyla göndereceği para borcunun ifasını içerir ödeme emriyle (Örnek–13) isteyebilir. Ancak kiralayan kira bedelleri ile birlikte kiralanan taşınmazın tahliyesi talep ediyorsa kural olarak ilamsız tahliye takibi yapmalıdır.
Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.
Kiracının kira ödemesinin kaç gün geciktirebileceği de sorgulanıyor. Yasalara göre kiracının kira ödemesini geciktirme gibi bir hakkı yoktur. Kiracı en son ayın hangi günü kira ödemesi yapması gerekiyorsa o tarihe kadar ödemeyi yapmalıdır.
Kira parasını sürekli olarak geç ödemeyi alışkanlık haline getiren kiracılara karşı kiraya verene tahliye davası açabilme hakkı tanınmıştır. Kiracı kira bedelini ödemediği için kendisine 2 haklı ihtar çekilmesine sebep olmuşsa kiraya veren, sözleşmesini sona erdirebilir. İki haklı ihtar, iki farklı aya ait olmalıdır.
Konut kirası için ödeme şekilleri, kira sözleşmesinde belirtilir ve taraflarca kabul edilir. Genellikle kira ödemeleri, nakit para, banka havalesi, EFT, otomatik ödeme talimatı veya posta yoluyla yapılabilir.
Verilen süreye rağmen kiracı kira borcunu ödemez ise tahliye talepli dava açılır. Dava sonucunda verilen tahliye kararı icra dairesi vasıtasıyla sonuçlandırılır. Uygulamada çok pratik bir yöntem olarak görülmemektedir. 3. Borçlar Kanunu 362. maddesiyle yapılan bir düzenleme daha mevcuttur.
Kiracının temerrüdü TBK'nin 315. maddesinde “Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kiraya veren sözleşmeye 'Peşin ödenen geri alınamaz' şeklinde bir madde koysa dahi, bu madde geçersizdir. Konut kullanılamaz hale geldiğinde kiracı eğer peşin ödeme yaptıysa peşin ödediği kısımdan kullandığı kısım düşülür, geri kalan kısmı için iade isteyebilir.
1-Konuta peşinat ya da depozito ve 2 aylık peşinat
Bu durumda ister ev satın alın, isterseniz de ev kiralayın, bir miktar peşinatınızın olması şart. Ev satın alacaksanız evin tutarının en az %20'sini peşinat olarak vermeniz gerekir. Kalan %80'i için kredi kullanabilirsiniz.
Türk Borçlar Kanunu 35. maddede yer alan hükümlere göre; kiracının kira sözleşmesi bitmeden önce evden çıkması mümkündür.
Depozito, kira sözleşmesi nedeniyle kiraya verenin uğrayabileceği zararları teminat altına almak için verilen bir bedel olduğundan kiraya mahsup edilmesi mümkün değildir.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri