Diyarbakır Gazi Yaşargil EAH Acil Serviste tüm yazılı başvurularımıza rağmen sütur (dikiş) atma işlemi hemşirelere yaptırtılmaktadır. Bu işlem hemşirenin görevi değildir, vatandaşın sağlığı bilerek tehlikeye atılmaktadır.
Hemşirelik / att / toplum sağlığı teknisyenliği programlarından mezun olanlar sutur atma ile ilgili Bakanlıkça onaylı sertifikalı eğitim almak kaydıyla sutur atabilirler.
Dikiş pratiği, epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atılmasını içerir.
Kesiklerde, tendonda bir sıkıntı yoksa ve yara çok parçalı değilse, son derece steril ortamda ve steril dikiş seti kullanılarak kesilen yer temizlenerek dikiş atma işlemi gerçekleştirilir. Dikiş alma işlemi ise, atılan dikişin bistürü veya pens yardımıyla sökülmesidir.
Yaranın bir ucundan başlanarak sürekli olarak düğüm atmadan sütür atılır. Hızlı, ek direnç avantajlı, az düğümlü ve hemostazda daha etkilidir. Eklem üzerindeki yaraların kapatılmasında kullanılmaz. Bir yerden açıldığında tamamen açılabilir, enfeksiyon gelişirse bir noktadan insizyonla açılamaz.
İlgili 25 soru bulundu
Açık yaraların ya da 1,25 cm'den daha uzun kesiklerin dikilmesi gerekir. Cerrahi sütürler iyileşme sırasında yaraları bir arada tutmak için kullanılır ve sütürlerin çıkarılması yara iyileşmesi ve kalıcı skar dokusu oluşumu üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.
Kişiler vücutlarında kesiklerle karşılaştığında, kesiklerin daha fazla derinleşmemesi veya büyümemesi için dikişi atılır. Her kesiğe veya her yaraya dikiş atılmıyor. Doktorlar yapacakları muayeneyle kesilen bölgeyi detaylı olarak inceliyor.
Dikiş yapılırken mutlaka uyuşturma yapılır, bu bazen basit bir anesteziyle uyutma şeklinde olur bazen de lokal anesteziyle olur. Ama her iki şekilde de normal doğumda atılan dikiş esnasında ağrı hissedilmez.
En İyi Cevaplar. Plastik cerrahi. Ama para harcayabilirim dersen , özel kliniklerde çözüm olur.
Dikiş atılması basit tıbbi müdahale midir? Somut olaya göre özel olarak değerlendirilmesi gerekmekle birlikte; kişinin vücuduna veya yüz bölgesine dikiş atılması basit tıbbi müdahale olarak değerlendirilemeyecektir.
Parmakların kasları ve sinir sistemi çok gelişmiş ve hassas olduğu için bu işlem ve tabi ki diğer tüm tıbbi işlemler mutlaka tıp personeli, hemşireler veya tıp alanında uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.
Bu itibarla hakkımda yasal ve hukuka uygun bir görevlendirme bulunmadığı üzere verilen ceza puanını kabul etmiyorum. Sadece ebelerin yazması gereken 3. madde; 3. Aile Sağlığı Elemanı olarak görev yapan bir ebe olarak tarafıma acil nöbeti görevi verilemez.
c) Doğum sürecini yönetir; travay sırasında anne ve bebeğin sağlığını izler, normal doğumları ve tabibin olmadığı hallerde acil makat doğumları yaptırır, gerektiğinde epizyotomi uygular.
Hemşireler dren bakımında aktif olarak görev almakta ve görevlerini yerine getirirken de birçok problemle karşılaşmaktadır. Sonuç: Problemlere yönelik çözümlerin bulunması hemşirelik bakım kalitesini ve hasta çıktılarını olumlu etkileyecektir.
Cerrahi hemşireler genellikle altı ameliyat hastasından sorumludur. Hastanın durumuna göre ameliyata hastayı hazırlar. Ameliyathaneden iyileşme ünitesine hatta bakım ünitesine kadar farklı aşamalarda hastayı takip eder. Ameliyatın hazırlık safhasında cerrahi hemşireler hastanın gereken kan testlerini yapar.
Ameliyathane Hemşiresi; cerrahi işlem öncesi ameliyathaneyi işleme uygun şekilde hazırlamak, cerrahi uzman ve ekibini asiste etmek ve kendisine atanan diğer görevleri yerine getirmekle sorumlu sağlık personelidir.
Ortopedi ameliyatlarından sonra dikişler ortalama olarak, üst ekstremitede (el,dirsek,omuz) 10-14 gün, alt ekstremitede (ayak,diz,kalça) 14-21 gün sonra alınmaktadır.
Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Herhangi bir nedenle ciltte bir kesi veya yaralanma olduğunda cildin bütünlüğü bozulur. Bu kesilerin cerrahi tedavisinde yara kenarlarını doğru şekilde karşı karşıya getirmek ve o pozisyonda sabit tutmak amacıyla dikiş atılır. Bir kesinin en iyi şekilde iyileşebilmesi için halen dikiş en doğru ve etkin yöntemdir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Dikişler alınana kadar bu bölgeye su kaçırmamanız gerekiyor. Islanma durumunda hemen pansuman yapmanızı öneririm. Dikişler alındıktan 2 gün sonra su değdirilebilir sonrasında pansumana ihtiyaç olmayacaktır.
Ayrıca pek çok keside hekimlerin “zamanı geçmiş, artık dikiş atılması sakıncalı” diye dikmeden pansumanlar ile kesileri tedaviye aldıklarına da şahit olunmuştur. Uzun yıllar hekimler kesilerin 8 saat içinde dikilebiliyor ise dikilmesi daha sonra gelenlerin ise geciktirilerek dikilmesi gerektiğine inanmışlardır.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri