Taşınmaz işlemleri için bilhassa alım-satım işlemleri için idareden randevu almak gerekiyor. Randevusuz işlem gerçekleştirilemiyor. Telefonla ya da internet üzerinden tapu randevusu almanın kolaylığını da göz önünde bulundurarak, randevu işlemini ihmal etmemenizi öneririz.
Gayrimenkul alım, satım işlemleri için tarafların Tapu Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Tapu dairesinde yapılacak işlemleri gerçekleştirmek için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden randevu almak gerekiyor. Aksi takdirde randevusuz işlemler gerçekleşmiyor.
Aynı gün içinde 1 randevu alabilirsiniz.
Tapu üzerinden yapılacak olan gayrimenkul alım ve satım işlemleri için Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde işlem gerçekleştirmek gerekir. Tapu Müdürlüklerinde randevusuz işlem yapılmaz bunun için ilk olarak tapu randevusu alınması gerekir. Randevunun mutlaka hak sahibi ile alınması gerekir.
Evi satın alan kişi, bankadan aldığı kredi evraklarını ve tapu dairesi tarafından istenen diğer belgeleri hazırlar (nüfus cüzdanı aslı, vesikalıklar vb). İlgili Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri randevu bilgilerinde yer alan birime teslim eder.
İlgili 23 soru bulundu
Bu belgeler ise sırasıyla şöyle;
T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi. Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi. İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Randevu aldığınız saat aralığından 15 dakika öncesinde başvuru yapmanız gerekmektedir. Gecikme 15 dakikayı geçerse, randevunuz iptal edilecektir. Dikkat edilmesi gerekenler: – 1 yıl içinde aynı TC Kimlik ve Tapu Senedi için alınan randevu 3 kere gerçekleşmez ise 1 yıl içinde yeni bir randevu verilememektedir.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
Aynı gün içinde 1 randevu alabilirsiniz.
RANDEVU MESAJI: Bu mesaj, tapu müdürlüğünün işlemleri hazırlamasının ardından, işleme ait harç ödemesinin yapılabilmesi için harç makbuz numarası ve ödemenin yapılacağı banka bilgisi ile birlikte, işlemin ve işlemlerin imza için hazır olacağı, tapuda bulunulması gereken zaman bilgisini içerir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
E-randevu ile internet sitesinden. Telefon ile Alo-181 Çağrı Merkezini arayarak. Web-tapu üzerinden doğrudan başvuru yaparak.
Sisteme daha önce giriş yapmadıysanız öncelikle www.tkgm.gov.tr adresine e-Devlet şifrenizle giriş yapın. Giriş sağlandıktan sonra “Randevu Al” butonuna tıklayın. Çıkacak olan sayfadan kimlik doğrulamanızı gerçekleştirin. İletişim bilgilerinizi (güncel telefon numarası, e-posta adresi) ekleyin.
Tüm tapu müdürlükleri yetki alanı dışında tapu işlemi yapmaya yetkilidir.
İnternet erişimi olmayan veya kullanım durumu uygun olmayan vatandaşların tapu işlem başvurularını ALO 181 çağrı merkezinden yapabildiği aktarılan açıklamada, çağrı merkezi üzerinden 7 gün 24 saat hizmet verildiği kaydedildi.
1 yıl içinde aynı Kimlik Numarası için alınan randevu 5 kere gerçekleşmez ise 1 yıl içinde yeni bir randevu verilememektedir. Gerçek veya tüzel kişiler aynı gün için tek bir randevu alma imkanına sahip.
Tapu dairesinin çalışma saatleri diğer devlet kurumları ile aynıdır. Söz konusu devlet dairesinde 08:00'da mesaiye başlanır. Mesainin sonlanması ise 17:00'dır. Bunun yanında 12:00-13:00 arası öğle arasıdır ve bu sürede işlem yapılmaz.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, 18 Mart itibarıyla tapu işlemlerinin Web Tapu üzerinden de yapılmaya başlanmasıyla vatandaşlar, evlerinden çıkmadan bugüne kadar 113 bin işlem yaptı.
Tapu devri için gerekli belgeler ise bunlardır: Tapu aslı ve fotokopisi. TC kimlik numarası net gözükecek şekilde nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi. Alıcıya ait son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf.
Başka şehirden tapu devrinin yapılıyor oluşu akla bir başka soruyu da getirdi; “Tapuya gitmeden satış yapılır mı?”. Bu sorunun cevabı yurt içi için “Hayır”, yurt dışı için “Evet”. Ancak yurt dışında da tapu müdürlükleri olmasa da konsolosluk veya büyükelçiliğe gitmek gerekiyor.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Bugüne kadar sadece Tapu Müdürlüklerinden yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de gerçekleştirilmeye başlandı. Uygulamada, tapu harcı için belirlenen rakama ek noterlik ücreti de eklenerek işlem sırasında ödenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri