Mavi Kod, ani dolaşım ve solunum durması olduğunda, hastaya en kısa sürede müdahale edilmesini sağlamaya yönelik acil durum yönetim aracıdır. Mavi Kod, dünyada aynı acil durum için aynı rengin kullanıldığı tek renkli koddur.
Mavi kodun kardiyak arrest durumunda verilen bir acil durum kodu olduğunu “ Mavi Kod Nedir? ” yazısında belirtmiştik. Hastanenin ameliyathane bölümünde gelişen ani kardiyak arrest durumlarında, mavi kod çağrısı yapılmaz.
MAVİ KOD :TIBBİ ACİL DURUM
Bir hastada şuur kaybı, solunum durması, kalp ve/veya dolaşım durması durumlarında kullanılan bir koddur. Bu durumdaki hastayı bulan/gören ilk kişi en yakın telefonu kullanarak santrali arar acil durum çağrısı yapar santral görevlisi de mavi kod ve çağrının geldiği birimi anons eder.
Bir hastada şuur kaybı, solunum durması, kalp ve/veya dolaşım durması durumlarında kullanılan bir koddur. Bu durumdaki hastayı bulan/gören ilk kişi en yakın telefonu kullanarak santrali arar acil durum çağrısı yapar santral görevlisi de mavi kod ve çağrının geldiği birimi anons eder.
Hastanın arest durumunda olduğunu tespit eder, • Mavi kodu başlatmak için sırası ile şu işlemleri gerçekleştirir; a) Kendisine en yakın dâhili telefondan ''2222' yi tuşlar. b) Otomatik operatörün mavi kod başlatıldı anonsunu duyunca telefonu kapatır. Bu işlem sonunda mavi kod aktif hale getirilmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Mavi Kod: Acil durumlarda mavi kod müdahale ekibine hızla haber verilmesini sağlayan ekibin olay yerine en kısa zamanda ulaşmasına yardımcı olan erken uyarı ve yönlendirme sistemidir. Mavi kod durumu, doktor, hemşire ve personelden oluşan özel donanımlı mavi kod müdahale ekibine anlık olarak iletilir.
Mavi kod verildiğinde mavi kod ekibinin olay yerine ulaşma süresi ortalama 3.45±1.92 dakikadır. Hastaya bir dakikadan daha kısa sürede müdahale edilebildi- ği gibi en uzun süre 15 dakikadır (Şekil 4).
Mavi Kod (Hayati Risk)
Acil müdahale gerektiren, kalp veya solunum durması durumlarında kullanılır. Bu durumlarda eldeki çok kısıtlı müdahale zamanını hastaya en hızlı ve verimli resüsitasyonu gerçekleştirmek gerekir.
Bu kod ile acil ve anlık olarak müdahale edilebilme imkanı sağlanıyor. Mavi kodu herkes kullanarak, acil durumu bildirebiliyor. Tamamen sağlık konusundaki ve hastanın durumuyla alakalı durumlarda kullanılmalıdır.
Yatan hasta katlarında olabilecek çocuk kaçırmalarında katta bulunan sorumlu hemşire hemen 3333 nolu telefonu arayıp Pembe Kod alarmı verilir. İlgili ekip kısa sürede olay yerine ulaşır. Pembe kod ekibi olay yerine ulaştığında tekrar 3333'yi arayarak çağrıyı sonlandırır.
TURUNCU KOD
Kimyasal veya zararlı madde sızıntısı durumunda korunmayı amaçlar.
Hastanede bulunan hasta/hasta yakını ve hastane çalışanlarının hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel tacize maruz kalmaları halinde olay yerindeki sabit telefon(lar) aracılığıyla 1111 aranarak beyaz kod verilir.
1.AMAÇ: Kırmızı kod; hastanemizde çıkabilecek herhangi bir yangın tehlikesi halinde, yangına en hızlı şekilde müdahale edilerek oluşabilecek tehlikeleri ve zararları en aza indirmek ve/veya önlemek amaçlı oluşturulan acil uyarı kodudur.
Turuncu Kod: Kitle imha silahlarının kullanımı veya kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik kazalar neticesinde kontamine olarak hastaneye başvuran hastaları en sistemli ve hızlı şekilde dekontamine etmek ve gerekli tıbbi desteği sağlamak amacıyla oluşturulan kod sistemidir.
2.1. Beyaz Kod ekibi, güvenlik, tüm hastane çalışanları ve olaya maruz kalan hasta/hasta yakınlarını kapsar.
Mavi kod (2222): Acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracıdır. Çoğunlukla kalbin durması (kardiyak arrest) durumundaki hastaya müdahalesini mümkün kılmaktadır.
Kırmızı alan: Bu grup, öncelikli acil hastaları ilgilendirmektedir. Kırmızı alan birimi, hayati tehlike taşıyan ağır yaralanma ya da ağır hastalık geçirme durumları ile ilgilenmektedir. Kırmızı alana dahil edilen hastalar en acil durumu gerektiren sınıfta yer almaktadır.
Mavi Kod İletim Noktası: Acil durumlarda mavi kod müdahale ekibine en kısa zamanda ulaşılmasını sağlayan ve mavi kod sistemi içerisinde tanımlanmış bulunan çağrı sistemidir. Mavi Kod İhbarı: Mavi kod durumunun yaşandığı servis çalışanı tarafından santral üzerinden pager cihazına yapılan bilgilendirmedir.
5.7.Triaj renk katagorilerine göre müdahale süresi aşağıda belirtilmiştir. Kırmızı ( Kritik Acil Durum): Hemen Sarı (Stabil Olmayan Durum): 60 dakika Yeşil (Stabil Durum): < 2 saat (2 saatten kısa sürede) müdahale edilmelidir. Siyah (Olağan Durum): Acil bir müdahale gerektirmez.
Sarı renk kodu görece acil olan ancak hayati tehlike arz etmeyen rahatsızlıkların dahil edildiği alandır. Bu alana dahil edilen şikayetler tıbbi yardım gerektiren ciddi hastalıklar olarak kabul edilir ancak birincil derecede acil müdahale gerektiren hastalıklar değildir.
Bacak damarlarına gittiğinde ise bacakta ani başlayan şiddetli ağrı olur. Pıhtının büyüklüğüne bağlı olarak tuttuğu yer değişebilir. Bu ağrının şiddeti giderek artar, ayakta renk değişikliği meydana gelir. Acil müdahale gerektirir.
Beyaz kod verilmesi veya suç duyurusunda bulunulmasıyla Başsavcılık Makamı suç oluşturan eylemi haber alır ve şikayetle bağlı olmaksızın kendiliğinden kovuşturur. Savcılık Makamı bu suçların işlendiğine dair yeterli deliller olduğuna kanaat getirdiğinde iddianame düzenleyerek kamu davasını (kovuşturma) açar.
Beyaz Kod verildikten sonra, olay yerine en hızlı şekilde güvenlik görevlileri intikal eder ve olayın boyutunu belirler. Güvenlik görevlilerinin olay yerinde yaptığı tespitlerle ilgili olarak soruşturma başlatılır. Soruşturma sonucunda, olaya karışan şüpheli hakkında adli işlem yapılır.
10.Tüm personele yılda bir kez beyaz kod eğitimi verilir. 11.Olaya maruz kalan çalışan psikolojik destek isterse SÇ.FR.11 Psikososyal Destek Talep Formu ile hastane psikoloğundan destek alması sağlanır.
Adli olaylarda hastane polisine haber verilir. Hastane polisi gerekli işlemleri yapar. Böyle bir durumla karşılaşan personel, olay bildirim formu doldurarak hasta ve çalışanların sağlık ve güvenliğini üst kuruluna bildirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri