Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Kulağı tıkanan bir kişinin mutlaka bir doktora, mümkünse KBB Uzmanına başvurması gerekir. Tahmin yürütmek yerine, kulak kanalı muayene edilerek görülmelidir. Kulak kiri veya iltihaplanma varsa bunlar mikroskop altında aspiratörle (vakumla) temizlenebilir ve ardındaki kulak zarı gözlenebilir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Kulak temizletmek can acıtır mı? Uzman hekim tarafından yapılan kulak temizleme işlemi, hastanın ihtiyacına göre üç farklı şekilde yapılabilir ve bu işlemlerin hiçbiri ağrılı değildir.
Kulakta tıkanma, dolgunluk, tıkanıklık hissi, çınlama, uğultu, işitme şiddetinde azalma ve kulaktan akıntı ya da koku gelmesi gibi semptomların varlığında mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurulmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir.
Kulak kiri sertleşmesi tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında kulak damlası kullanımı, kulak irrigasyonu, manuel temizleme ve mikroskop altında temizleme gibi seçenekler bulunmaktadır. Kulak damlası kullanımı, kulak kanalındaki sertleşmiş kiri yumuşatmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Kulakta Tahrişe ve Ağrıya Yol Açabilecek Etkiler
Vakumlu kulak temizleme cihazları yanlış kullanıldığında kulakta tahrişe ve ağrıya yol açar. Vakumlu kulak temizleme yüksek emiş gücüyle kullanıldığında kulak kanalının içindeki cildi çekerek tahrişe neden olur.
Zamanla tıkanmış kulak işitme yetisini kaybedebilir. Eğer kulak ağrıları kişide bir haftadan uzun sürüyorsa, beraberinde baş dönmesi, burunda kanama, ağrı ve akıntı belirtileri görülüyorsa bir hekime muayene olmakta fayda vardır.
Kulak tıkanıklıkları çoğunlukla geçicidir. Genelde birkaç saat ya da birkaç gün sürmektedir. Kulak tıkanıklığının geçmemesi halinde ve kulakta ağrı olması durumunda kişilerin mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna görünmesi gerekmektedir.
Kulak tıkanıklığının birinci nedeni kanallara su kaçmasıdır. Suyu çıkarmak için kulak damlası kullanabilir ya da akşamları su kaçan kulağınızın üstüne yatabilirsiniz.
Acil muayene ve pansuman gerektiren durumlarda da ön planda olan poliklinikten, aynı zamanda kulak delme konusunda da destek alabilirsiniz.
Kulak Burun Boğaz kliniğimiz, servis ve acilden gelen hastalara 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.
Genellikle hastanın şikâyetleri ve kulak muayenesi ile dış kulak iltihabı aile hekimi tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Kulak kirinin kulağın işleyebilmesi için önemli bir rolü vardır ve bu sebeple ondan kurtulmaya çalışmak bir hatadır. Kulaklarımız kendi kendilerini temizleyebilen bir yapıdadırlar ve dolayısıyla bizlerin onları temizlemek için ekstra bir çaba harcamamız gereksizdir ve hatta neredeyse her zaman zararlıdır.
Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Kulak kiri birikmesi her iki kulakta ya da tek bir kulakta da yaşanabilmektedir. Kulak kiri birikmesinin neden olduğu ağrı, kaşıntı gibi gibi şikayetler yaşam kalitesini düşürmekle birlikte işitme kaybı yaşanması ise kişinin sosyal ortamdan soyutlanmasına da neden olabilmektedir.
Zahmetsiz ve Doğal Kulak Bakımı
Kul-tem kulaklarınızı rahatlatmaya yardımcı olur. Kul-tem Kulak Mumu 2011 yılından bu yana Türkiye genelinde sadece Eczanelerde satılmaktadır.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Kulak çöpünün normalde kulak kepçesinin kıvrımlarını temizleme amacıyla üretilmiştir. Temizleme çubuğunu bilinçsiz bir şekilde kulak kanallarının içine sokmak, mantara ya da kulak zarında oluşabilecek delinmeye, enfeksiyona ve işitme kaybına kadar birçok hastalığa yol açtığı gözlemleniyor.
Kulak Çubuğu Sıkça Sorulan Sorular
%61 indirimle Uni Baby Kulak Çubuğu 60lı 18 TL'ye, %29 indirimle Johnson's Baby 100'lü Kulak Çubuğu 23 TL'ye, %50 indirimle Benri Kulak Temizleme Çubuğu 200'lü 12 TL'ye, %29 indirimle İpek Kare 200'lü Kulak Temizleme Pamuğu 20 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Dr. Özgür Yörük, temizlerken kulağın tahriş edilmesinin şiddetli ağrı ve orta kulak iltihabına yol açabildiğini belirterek, "Kulağınızı kesinlikle temizlemeyin çünkü kendi yapısında temizleme özelliği var. Kulaktaki salgı, zamanı geldiğinde vücut tarafından dışarı atılır" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri