Emar görüntüleme sistemlerinde genellikle kapalı bir oda içerisinde yatar pozisyonda çekim sağlanır. Gelişen son teknolojiler ile özellikle kapalı alan korkusu olan kişiler açık emarı tercih ederler. Yatar bir pozisyonda olmadan konforlu bir şekilde yapılan bu işlem, klasik MR cihazından daha çok uygulanır.
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.
Açık MR makinesi, kapalı MR makinesine kıyasla daha büyük bir açıklık sunar ve hastaların baş ve ayak bölgesinin açık olduğu bir ortamda görüntüleme işlemi yapar. Bu açıklık, hastaların kapalı MR'den kaynaklanabilecek klostrofobik duygulardan kurtulmasına ve daha rahat bir deneyim yaşamalarına olanak tanır.
Kapalı emar her yönden daha güçlü mıknatıslarla çevrelendiği için görüntüler daha hızlı bir şekilde taranır. Açık emar sisteminde ise, sadece üst ve altta mıknatıslar olduğu için hedeflenen alanı taramak daha uzun sürer. Kapalı emar sistemi daha geniş problemlerin teşhis edilmesinde oldukça etkilidir.
Açık MR cihazı kapalı bir MR' dan daha sessizdirler. Bunlar, kapalı bir MRI kadar az ses çıkarır. Çıkardığı ses kapalı bir alanda olunmayacağı için hastayı da daha az olumsuz etkiler.
İlgili 25 soru bulundu
Klostrofobi olan bireyler rahatlıkla tercihlerini açık emar, olarak yapabilirler. Üstelik obezite, çocuklar gibi bireyler için uygundur. Bu sebepten dolayı her birey bu görüntüleme tekniğinden faydalanabilir. Kapalı emara göre daha kısa sürede görüntüleme sağlar ve hastalar yanlarında refakatçı bulundurabilirler.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
MR, kapalı bir alanda çekildiği için bazı klostrofobik bireylerin korkuyla yaklaştığı bir görüntüleme yöntemidir. Klostrofobikler kapalı mekanlarda nefes almakta zorlandıklarını zannederler. Aslına bakıldığında, MR korkusu da diğer korkular gibi öğrenilmiştir.
Ancak açık MR cihazları, gelişmiş bir tıp teknolojisi olmasına rağmen her yerde bulunmayabiliyorlar. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki özel hastaneler başta olmak üzere, Türkiye'nin farklı yerlerinde özel hizmet veren bazı hastanelerde bulunmaktadır.
Açık emar cihazı birçok devlet hastanesinde bulunmaktadır. Fakat buralarda sıra beklemek bazı hastalar için yorucu olacağından dolayı özel hastaneler tercih edilir. Acil durumlar karşısında özel hastanelerde hızlı bir şekilde emar işlemleri yapılır ve sonuçlar rapor haline getirilerek uzman doktora bildirilir.
Pek çok kişi, “İlaçlı MR sonucu hemen çıkar mı?” sorusunun yanıtını araştırır. İşlemin yapıldığı bölgeye göre sonuç çıkma süresi de değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle ilaçlı MR sonuç çıkma süresi 1 ila 3 gün arasında değişir.
Açık Emar için bir kilo üst sınırı çekim bölgesine göre değişmekle birlikte 170-180 kg civarındadır ama kapalı Emar cihazları için üst sınır 120-130 kg olarak tespit edilmiştir,Kilo ve Boy Oranıda önemlidir.
Bu emar sayesinde kapalı alan korkusu olan kişilere çekilir. Genel olarak kalp hastalığı bulunan kişiler emar çekilirken kapalı alana girmek istemezler. Bunun yanı sıra bu emar türü sayesinde hastalar rahatlıkla emar çektirebilir.
Genel olarak MR sonrası günlük normal hareketlere geri dönülür. Normal eylemlerinizin yanı sıra beslenme düzeninize de aynı şekilde devam edebilirsiniz. Nadiren de olsa kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir. Pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yardımcı olan MR, vücudun görüntülenmesi için radyo dalgaları, güçlü mıknatıslar ve bilgisayarın kullanıldığı bir işlemdir.
Bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi, kemik dansitometri çekimleri aynı gün yapılmakta, BT sonucu en geç üç günde verilmektedir. Ultrasonografi ve MR çekimleri ise en geç üç gün içerisinde randevu ile çekilebilmekte ve sonuçlar raporlama gerektirdiğinden en geç üç günde alınabilmektedir.
Özel Hastane Tahlil Ücretleri
İdrar tahlili 50 TL ile 100 TL arasında değişirken özel hastanede mr ücreti ise 300 TL ile 700 TL arasındadır. EKG çekimi 100 TL - 150 TL, göğüs filmi 50 TL - 100 TL arasındadır. Özel hastane mr ücreti, kan tahlili ücreti, kurumlara bağlı olarak değişebilmektedir.
Emar görüntülenmesine tıbbın bütün alanları ihtiyaç duyar. Fakat Emar tetkikine en fazla ihtiyaç duyan tıp dalları; kas-iskelet sistemi sorunları ile uğraşan Ortopedi ve Travmatoloji, beyin omurilik sistemi hastalıkları ile uğraşan Nöroloji ve Beyin Cerrahisidir.
MR tetkiki boyunca hareket etmeden, sakin nefes alıp vererek yatmanız gerekir. Bazı incelemelerde kısa süreli nefes tutmanız istenebilir. Mıknatısın gücü yeryüzünde maruz kaldığımız manyetik gücün en az 10.000 katıdır.
Mr çekimi çoğu hasta için korkutucu olmaktadır fakat hastaya zarar teşkil edecek bir görüntüleme yöntemi değildir. Aksine hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde büyük bir role sahiptir.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ile tüm vücut alanlarındaki hastalıkların tanı ve takibi tıbbi görüntüleme yöntemiyle yapılabiliyor. MR yumuşak dokuların, kemiklerin ve organların yapısının ve hastalıklarının yüksek kontrast çözünürlükte görüntülenmesine olanak sağlıyor.
MR tetkikini Doktor isterse, SSK nız bunu karşılar. Ancak, başvurduğunuz hastanenin yoğunluğu, MR cihazının arızası vb durumlarda ya da SGK ile anlaşmalı özel kurumlara sevk ederek buradan MR çektirebilirsiniz.
Beyin emarı bölgede meydana gelen tüm sorunları net bir şekilde gösterir. Genelde 15-45 dakika süren emar çekiminde bazı durumlarda 45 dakikadan uzun çekimler de görülmektedir. Bu sebeple çekime girmeden önce doktorunuzla detaylı bir görüşme yapmanız oldukça önemlidir.
Manyetik Rezonans (1 Tesla Açık Emar)
Ülkemizde şuan var olan Açık MR'ların tamamına yakını 0,35 tesla gücündedir. Bu düşük tesla gücüne sahip açık MR cihazları ile tetkiklerin tamamını yapmak mümkün olmadığı gibi yapılabilen tetkiklerinde görüntü kalitesi düşük olacağından tanıya yeterince yardımcı olamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri