Açık Hat Kullanmak Suç mu? Açık hat kullanmak suç musorusunun yanıtı; “evet”. Açık hat kullanmak elbette yasal değildir. Açık hat satmak ve kullanmak kanunlarla kesinlikle yasaklanmış bir eylem.
2022 takvim yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı 500 TL'idi. Bu fatura tutarına bakılmaksızın belirlenen ceza tutarıdır. 2021 yılında ise, 380 TL idi. Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır.
Sorgulamayı nasıl yapabilirsiniz? Mobil Hat Sorgulama Hizmetine, https://hat-sorgulama.btk.gov.tr/ adresi üzerinden, BTK internet ana sayfasından ulaşılabilir.
Aboneler kendi isimlerine kayıtlı ve halen aktif olan faturasız hatlarının sayısını öğrenme imkânına sahip durumda. Kurul kararından bizim anladığımız; Türkiye'de üç büyük operatör olduğuna göre, bir kişi ömrü boyunca 45 tane faturasız hat açabiliyor.
Pasaportunuz yoksa turist hattı almak için NATO kimliği, mülteci kimliği ya da yabancı misyon personel kimlik kartı gibi belgelerden de yararlanabilirsiniz. Eğer vatansız kişi kimlik belgeniz mevcutsa yine hat sahibi olabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Açık hat; kişilerin bilgileri ve onayı olmadan onların isimlerine yasa dışı yollarla açılmış ve satışa sunulmuş mobil hat anlamına gelir. Yani mobil hattın üzerine kayıtlı olduğu kişi, kendi üzerine böyle bir hat aboneliği açılmış olduğundan haberdar değildir. Bu hattı kullanan kişi de hattın yasal sahibi değildir.
Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hat kapatma işlemi için yazılı başvuruya ihtiyaç vardır. Hat sahibinin bayiye giderek hattını kapatmak için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Hattını iptal ettirmek isteyen kişiler ayrıca yazılı dilekçesini e-devlet veya faks yoluyla GSM operatörlerine ileterek başvuruda bulunabilir.
Açıklanan kararlara göre Mart ayı itibarıyla elektrik, doğalgaz ve GSM operatörleri için yapılacak olan abonelik işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilecek.
Hat Devir İşlemi
Devir için işlem ücreti alınmaz, devir alan müşteri yeni abonelik yapmış sayıldığı için hattı devir alan müşteriden ilk abonelik vergileri devlet adına tahsil edilir.
Pasif Süre (92 gün):Pasif süre boyunca hattınız dış aramalara kapalıdır, sadece hattınızdan çağrı alabilirsiniz. Tekrar arama yapabilmek için yükleme yapmanız gerekmektedir.
Hattınızı iptal ettirdiğiniz tarih itibarıyla bir yıl boyunca, adınıza kayıtlı hattınızı numaranız aynı kalarak geri alabilirsiniz. Bir yıl sonunda alınmayan hatlar tekrar satışa sunulur.
Kişilerin bilgisi dışında kimlik bilgileri kullanılarak adlarına açılan sahte telefon hatları, halk arasında "açık hat" veya "patates hat" olarak biliniyor.
Kayıtlı Hattı Başkasına Devretmek İçin Ne Yapılır? Devir işlemi yapılan kişiyle birlikte abone olunan operatörün mağazalarına giderek kimlik vermek yeterli olacaktır. İki tarafında devir formunu imzalaması gerekir. Devralacak kişinin yeni abonelik işleminde istenen belgeleri hazırlamış olması beklenir.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
İlk tesis ÖİV ve ruhsatname ücretine denk gelen 373,14 TL 12 taksit ile abonenin faturasına yansıyacaktır. Devir ücreti için alınacak tüm vergiler dahil 46,89 TL abonenin faturasına ayrıca yansıtılır.
Üzerinize almak istediğiniz numaraya ait firmanın bayisine giderek hat devri istediğinizi belirttiğinizde işlemlere başlanılmaktadır. Başkasının üzerine olan hattı kendi üzerinize almak için hat sahibi ile beraber vereceğiniz dilekçe yeterli olacaktır.
Telefon hattı kimin adına ise o kişi aranan ve mesaj gönderilen numaraların dökümünü (ayrıntılı fatura) ilgili şirketten alabilir. Herhangi bir davada da delil gösterilmesi halinde benzer şekilde aranan-aranılan, mesaj gönderilen-mesaj alınan numaraların listesi mahkemece istenebilir.
1 Aralık 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere evde/işte internet Hat Dondurma, Nakil, Devir ve Hat Kapama ücretlerimizde düzenleme yapılacaktır. Hat Dondurma, Nakil ve Devir Hizmetleri 42 TL, Hat Kapama Ücreti ise 34,9 TL olarak güncellenecektir.
Kimlik Kartı ya da bankacılık uygulamaları üzerinden e-Devlet'e giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra iptal etmek istediğiniz aboneliği seçin. Abone sorgulama bağlantısına tıklayın. Karşınıza çıkan 'fesih başvurusu yap' sekmesinden iptal işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Kişiye ait telefon numarasının ilgili kişinin rızası olmaksızın paylaşılması Türk Ceza Kanunu 136.madde gereğince "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçuna sebebiyet vermektedir.
Operatörlerin yanında üzerinize kayıtlı hat olup olmadığı ortaya çıkar. Mobil hat sorgulama sisteminde bilginiz olmadan açılmış hat tespit etmeniz durumunda zaman kaybetmeden hattın bağlı olduğu GSM operatörüne başvurun.
5237 sayılı TCK'nın 136. maddesinde “Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme” başlığıyla düzenlenen suçun madde metni şu şekildedir : Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.136/1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri