Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir. Elde tel ateller veya Thomas ateli varsa bunlar, yoksa hava ile şişirilen plastik yas tıklar atel olarak kullanılır.
Özellikle kemik kırıkları yaşandığı zaman alçıyla birlikte atel kullanımı tercih edilir. Bununla birlikte ortopedik cerrahi sonrasında da kullanılan atel, yaralanma sonrası etkilenen bölgenin şişmesi durumlarında da acil ihtiyaç olarak takılır.
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Açık kırık varsa; tespitten önce yara üzeri temiz bir bezle kapatılır. Kırık olan bölge, bir üst ve bir alt eklemi de içine alacak şekilde karton, tahta vb. sert cisimle tespit edilir(sağlık ekiplerinin ulaşamayacakları ve taşıma yapılması gereken durumlarda). Tespit edilen bölge yukarıda tutularak dinlenmeye alınır.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Atel tıp alanında yararlanılan bir alettir. Çıkık veya kırık gibi durumlarda ağrıyan bölgelerin daha fazla zedelenmemesi için kullanılır. Uzuvlarınızda meydana gelen herhangi bir kırık, çıkık, çatlak, yaralanma, ağrı veya şişlik gibi durumlarda bu aletten yararlanılır.
Saten Alçı İle Sıva Alçısının Farkları
Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir. Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Açık kırıklarda tespitten önce yara temiz bir bezle kapatılmalıdır. Kırık bölgede sık aralıklarla nabız, derinin rengi ve ısısı kontrol edilir. Kol ve bacaklar yukarıda tutulur. 112 Acil Servis aranarak tıbbi yardım istenir.
Kırık kemiğin ucuyla damar yırtılırsa açık kırıklar aşırı kan kaybına neden olur. Dış çevrenin kirli ortamı ile teması nedeniyle iltihaba neden olabilirler. Nedenleri : Günümüzde ateşli silah yaralanmaları ve trafik kazaları en sık açık kırık sebepleri arasındadır.
Açık kırık yarasına ya pılacak en iyi ilk yardım, yaranın mümkün olduğu kadar temiz bir pan suman ile kapatılması ve sıkıca sarılmasıdır. Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir.
Boksör kırığında genel olarak atel dediğimiz yarım alçı veya sirküler alçı yapılır.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Traksiyon atel seti,uzun bacak kemiklerindeki kırıklarda bacağı traksiyona (gergiye) alarak,kırık kemik uçlarının yumuşak dokulara, sinirlere ve ana damarlara zarar vermesini engelleyen ve oluşan ağrının dindirilmesini sağlamak için kullanılmaktadır.
Aşırı kanama veya şişme durumlarında da ekstremitleri sabitlemede yardımcı olarak kullanılabilir. Kırık bölgenin alçı gibi tam stabilizasyonunu sağlar. Şişme atel kiti, diz yada dirsek eklemleriyle bunların alt kısımlarında meydana gelmiş olan kırıkların sabitlenmesi için kullanılabilir.
Alçı ve atel ortopedik immobilizasyon tek- nikleridir. Kas iskelet sisteminde travmadan veya enflamasyondan kaynaklanan hasarı kontrol al- tına almak için kullanılırlar. Ateller ekstremiteyi uzunlamasına stabilize eder. Alçı ise ekstremiteyi sirküler olarak tümüyle sarar.
Açık kırık: Deri bütünlüğü bozulur, kırık uçları dışarı çıkabilir. Beraberinde kanama ve enfeksiyon tehlikesi taşır.
Kemikleri varsa steril gazlı bezle yoksa temiz bezle örtün. Kanama varsa dıştan sargı ya da temiz bezle kanamayı durdurun. Yaralı bölge boyunca, kemikleri, ellerinizle yavaşça sıkarak ağrı, şişlik ve şekil bozukluğu açısından kontrol edin. Kırık olan bölgenin altından dolaşım, his ve hareket kontrolünü yapın.
Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
Bacaklardaki ve pelvisteki damarlarda kan pıhtılaşması riskini azaltmak amacıyla kan sulandırıcı bir ilaç (antikoagülan) önerebilir.
Günlük protein alımı 20 gr kadar artırılmalıdır. Bu gıdalar özellikle protein ve kalsiyum açısından zengin kelle paça çorbası, yoğurt, süt, peynir gibi gıdaların extra tüketilmesi, D vitamini alınması kaynama sürecine olumlu yönde etki eder.
- "Artık alçı yok"
Kırığı olan bir hasta artık yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarını fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor sağlıyor. Artık alçı kullanımı olmayacak. Kırık uçlarını cihazla sabitleyerek ameliyatsız ve düzgün bir kaynama süreci yapıyoruz.
Eğer alçının uygulandığı yer, oda soğuksa alçının kuruma süresi daha uzun olacaktır. Alçının kuruması için sıcaklık gerekir. Ne kadar fazla ısı olursa alçının kuruma süresi de o kadar kısa olur. Bu nedenle kışın yaptığınız bir alçılama işleminin daha uzun sürede kuruduğunu görebilirsiniz.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Saten Alçı, alçıpan veya sıva yapılmış yüzeylerde, boya öncesi son kat düzeltme yapmaya yarayan bir alçı sıva türüdür. Son kat boya öncesi, boşlukları, pürüzleri kapatarak düzgün ipeksi bir yüzey elde etmeye yarar. Saten perdah alçısı veya adları da verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri